Шкільні сніданки Києва: мультипрофільне харчування і порції по 8 грн

27.09.2021 12:57
0
Поділитися на facebook
Поділитись
choosing-healthy-unhealthy-food_23-2148551842

У Києві всі учні початкових класів отримують в школі сніданки, повністю оплачені з місцевого бюджету. В залежності від кількості населення та наявності шкіл різні київські райони витрачають на сніданки, в середньому, 10-55 млн. грн

Ми вже писали неодноразово писали про реформу шкільного харчування, що була запроваджена з ініціативи дружини президента Олени Зеленської. Із нашими попередніми статтями ви можете ознайомитися за посиланнями: 

Кабмін затвердив нові стандарти харчування у закладах освіти 

Закупівля продуктів харчування для навчальних закладів — 2021 

 

Отже, реформа діє на практиці вже місяць. Але що ж відбувається у шкільних їдальнях насправді? 

З самого початку мова йшла про збільшення різноманіття продуктів харчування, зміну балансу страв в бік овочів та білків замість вуглеводів і шкідливих трансжирів у раціоні. Інноваційні шкільні меню за новими стандартами створив кухар Євген Клопотенко.

“Натомість у нас в школі діти щодня їдять бургери, які навіть не завжди з м’ясом і не обов’язково містять овочі”, — скаржиться мама школярки з Дніпровського району столиці. 

Батьки незадоволені такою ситуацією, а діти далеко не всі страви їдять.

“Бургерне харчування поки що є винятком. У цьому навчальному закладі воно пов’язане винятково з технічними причинами — у школі ремонт харчоблоку і їдальні. Ми просто не можемо готувати там гарячі страви, тому вимушені привозити готові”, — пояснила представниця постачальника шкіл Дніпровського району. Ремонт почався в серпні й поки що точно невідомо, коли він закінчиться.

Але й у школах інших районів не все гладко. Ми опитали колег, чиї діти навчаються в початковій школі, та отримали не дуже позитивні відгуки про шкільне харчування. Так, син колеги, чотирикласник, який навчається в одній із шкіл Солом’янського району, скаржиться навіть і на платні обіди для групи продовженого дня, які коштують 40 гривень. “На обід у нас тарілка водички, де можна знайти трохи капусти, моркви та кілька шматків картоплі. Це у нас називають супом. А друга страва – три малесеньких лінивих вареники.” Колега дивується, за що, власне, віддає кошти, якщо її дитина завжди голодна у школі.  

Кейтерингові послуги, як тепер називають послуги харчування в закладах освіти Києва, в Дніпровському районі надає ТОВ “Понтем.УА”. Історія приходу цього підприємства на київський ринок була пов’язана зі скандалом в школі Дарницького району. Позаминулого року в цій школі діти регулярно скаржилися на якість харчування. Під час перевірки виявили недоважування порцій м’ясних страв, недостатню кількість працівників кухні, які до того ж  не мали санітарних книжок.  Але після кризи “Понтем” знову впевнено почувається і наразі обслуговує школи Дарницького, Дніпровського і Святошинського районів, що за кількістю дітей і вартістю наближається до половини всього цього ринку столиці.

В інших районах Києва на тендерах управлінь освіти традиційно перемагають районні КП відповідного профілю. Цікаво, що, незалежно від постачальника (КП чи ТОВ) і перебігу аукціону, ціна шкільного сніданку в різних школах Києва приблизно однакова — 32 грн. Але Печерський район в цьому році побив усі рекорди ціноутворення.

Найдешевші сніданки

У Печерському районі цього навчального року діти отримують сніданки, які коштують 8,4 грн за порцію. Така безпрецедентна ціна бюджетних сніданків обурила навіть профільного заступника київського міського голови Валентина Мондриївського, який обіцяв особливо пильно стежити за якістю харчування в цьому районі та пригрозив наслідками посадовим особам.

Бюджетну економію забезпечив тендер, який провели в березні цього року. Закупівлю з очікуваною вартістю 7,6 млн грн після тривалої боротьби виграло підприємство з іншого міста, яке запропонувало ціну 2 млн грн. Тобто, вартість у договорі виявилася більш ніж втричі меншою за очікувану.

 ТОВ “Контракт продрезерв 5” з Дніпра оцінило свій кейтеринг саме у таку суму. Це підприємство має великий досвід надання послуг харчування держустановам Дніпропетровської області. Вартість його підрядів для найбільшого замовника, департаменту гуманітарної політики Дніпровської міськради, склала понад 1,5 млрд грн

В цьому році підприємство вперше спробувало свої сили на київських тендерах. Свою аномально низьку ціну на закупівлі в Печерському районі обґрунтувало саме бажанням показати себе на ринку. Для обгрунтування своєї надійності “Контракт продрезерв 5” показало свій фінрезультат за минулий рік, і заявило, що готове і може собі дозволити вести заздалегідь збиткову діяльність і власним коштом забезпечувати учнів повноцінним, збалансованим та якісним харчуванням.

 

Наразі в Печерській РДА запевнили, що порції сніданків, які готує цей постачальник, відповідають меню, погодженому Держпродспоживслужбою, і умовам тендерної документації. Управління освіти Печерського району повідомило, що скарг від керівників шкіл не надходило.

Ця сама дніпровська фірма вже вступила в боротьбу за тендери в Дніпровському, Святошинському і Дарницькому районах столиці. У цих районах вже немає власних кейтерингових послуг шкільного харчування. Отже їх місце зайняв приватний “Понтем.УА”, який в цьому році ще втримав позиції у боротьбі з конкурентами.

Чи дійсно ця конкурентна боротьба впливає на якість шкільних сніданків, і ринок дає перемогу найкращим? 

Мультипрофільне чи бінарне харчування

Взагалі орієнтовне меню є спільним для всіх шкіл. Зараз однією з цілей є впровадження мультипрофільного харчування, тобто страви на вибір. Як повідомляють районні управління освіти міста, мультипрофільне харчування вже охоплює 80-90% шкіл у деяких районах, а в інших, навіть, і 100%. 

Що саме мається на увазі під “мультипрофільним харчуванням”? Фактично, це дві порції на вибір. Наприклад: котлета з гречкою чи тефтелі з картоплею, або оладки зі сметаною чи млинці з джемом. Тобто, вибір відбувається між двома схожими видами сніданків, а не кількома принципово різними стравами, як-то гарнір з м’ясом, або запіканка, або овочеве рагу, або риба з гарніром. І тому іноді мульти — це фактично дабл. Хоча, в деяких школах все ж таки є вибір з кількох варіантів.

“Моя донька була просто в захваті, коли в їдальні стало можливим обирати сніданок з кількох видів салату, гарніру, м’яса і десертів”, — згадує жінка, чия донька навчається в школі Деснянського району. Освітні заклади цього району мають фінансову автономію, тому кожна школа самостійно проводить свої закупівлі, в тому числі й харчування. Наразі, фактично, майже кожного разу перемагає місцеве КП “Зеніт”. 

Коли школа сама здійснює свої закупівлі, їх значно легше контролювати і самому закладу, і батькам. Звісно, і при централізованих закупівлях харчування  можна досягти гарних результатів, якщо цей процес контролюють батьки та інші зацікавлені у якості продуктів особи. Наприклад, гімназію “Київська Русь” навіть зробили окремим лотом в закупівлі району, щоб легше було контролювати якість.

Повне впровадження мультипрофільного харчування і його якість прямо залежать від рівня обладнання харчоблоків шкіл – підсумовують у КМДА. Справа в тому, що кейтерингові послуги фактично означають, що постачальник сам закуповує продукти і набирає працівників, а приготування їжі відбувається безпосередньо на кухнях наших шкіл. Отже, харчоблоки, як і рівень оснащення шкіл, різняться за віком, давністю ремонту і його якістю. Тому кошти на оновлення обладнання харчоблоків зараз виділяють субвенцією держбюджету в межах програми “Спроможна школа для кращих результатів”.

Сподіваємося, що школи ваших дітей відносяться саме до тих, яких торкнулися максимальні покращення, і де нова реформа харчування запровадилася у найбільш повному обсязі. А іншим залишається чекати, поки позитивні нововведення дійдуть і до них. 

Автор статті – Леся Падалка

Джерело


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку