Кабмін затвердив нові стандарти харчування у закладах освіти

26.08.2021 09:40
0
Поділитися на facebook
Поділитись
ььта

   Постановою №305 від 24 березня 2021 р. Кабмін затвердив нові стандарти харчування у закладах освіти.  З 1 вересня 2021 року ці норми набирають чинності.

   У зв’язку з цим, тепер замовникам потрібно оновити технічні вимоги у тендерній документації на закупівлю продуктів харчування для закладів освіти.

  Але не переймайтеся, вам не потрібно готувати нові технічні вимоги, якщо ви плануєте придбати харчі на Prozorro Market. За вас це вже зробив адміністратор каталогу — централізована закупівельна організація ДУ “Професійні закупівлі”.

   Закупівля через е-каталог допоможе заощадити не тільки час уповноважених осіб, але й бюджетні гроші школи або садочка.

    У Prozorro Market ви можете без зайвих зусиль та в кілька кліків придбати чималі обсяги борошна, яєць, цукру, кисломолочного сиру та приготувати велику та смачну творожну запіканку для вашого закладу.

  Інструмент запиту цінових пропозицій у Prozorro Market дозволяє отримувати доволі вигідні ціни на продукти для запіканки. 

   Після того, як в електронному каталозі ви вкажете  необхідний товар, його обсяги, деталі щодо постачання та очікувану вартість, постачальники нададуть вам свої актуальні цінові пропозиції. І система автоматично визначить найкращу з них. У такий спосіб у вас є можливість заощаджувати досить великі суми.

   Наприклад, середня ціна на кисломолочний сир 5% жирності через інструмент запиту цінових пропозицій у Prozorro Market становить 87,16 грн/кг. Для порівняння: у прямих угодах середня ціна сягала 94,5 грн/кг, а спрощених закупівлях — 91,1 грн/кг.

   Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України закликає замовників використовувати електронний каталог Prozorro Market як більш швидку альтернативу спрощеним закупівлям. 

   Використання електронного каталогу Prozorro Market передбачене Законом України “Про публічні закупівлі” та врегульоване постановою Кабміну №822

   Детальніше про те, як користуватись електронним каталогом Prozorro Market, ви можете дізнатись за посиланням.

   Тепер, за новими нормами, у заклади освіти заборонено постачати такі продукти:

  • технологічно-оброблені м’ясні та рибні продукти;
  • м’ясо та яйця водоплавної птиці;
  • річкову рибу, харчові продукти (в тому числі снеки) із вмістом солі понад 0,12 грама натрію або еквівалентної кількості солі на 100 грамів готового продукту;
  • харчові продукти з вмістом цукрів понад 10 грамів на 100 грамів готового продукту;
  • харчові продукти з вмістом синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів;
  • непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені з непастеризованого молока;
  • гриби;
  • каву та кавові напої;
  • рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукрів та підсолоджувачів;
  • газовані напої, зокрема солодкі газовані та енергетичні напої;
  • непастеризовані соки;
  • продукцію домашнього виробництва.

   

   На нашу думку, ці зміни є доволі зручним покращенням і як у сенсі здорового харчування дітей, так і в плані користування електронним каталогом  Prozorro Market. 

 

    При написанні статті використані матеріали https://www.facebook.com/ProzorroMarket/photos/a.117594627035202/152799390181392/


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку