Закупівля продуктів харчування для навчальних закладів — 2021

19.07.2021 09:52
0
Поділитися на facebook
Поділитись

   Закупівлі для харчування дітей — це висока відповідальність. Що має знати замовник про планування, визначення предмет таких закупівель та вимоги до учасників, — роз’яснює експерт.

   Навчальні заклади протягом навчального року мають забезпечити дітей харчуванням, а отже продукти та їжа, що з них готується, мають бути якісними та корисними для дітей. Відповідальність за якість продуктів у тому числі несуть і закупівельники, що проводять процедури закупівель для таких навчальних закладів. Адже саме від вимог до учасників процедур закупівель та їх продукту залежить результат, що реалізується в укладенні договорів та поставках, а в підсумку якістю продуктів харчування, що споживають діти. 

    Встановити вимоги до постачання продуктів харчування досить складно, адже вони мають включати і вимоги до якості, і вимоги до постачання/перевезення, і вимоги до зберігання і, навіть, вимоги до тих працівників учасника, що будуть ці продукти вантажити, перевозити, сортувати тощо.

   Крім того, продукти харчування теж досить сильно відрізняють, що впливає на формування вимог закупівлі. Одні продукти харчування мають довгий термін зберігання, інші — короткий, а деякі взагалі можуть зберігати декілька днів тільки за умови дотримання спеціальних вимог.

   Тож встановити правильні вимоги для закупівлі продуктів харчування можливо тільки у разі досконалого розуміння самого продукту, що закуповується, та реальних потреб і умов замовника, а також вимог до постачальника. 

   Водночас замовник повинен дотримуватися вимог Закону про публічні закупівлі, Закону України «Про дитяче харчування» та нормативних документів щодо продуктів харчування та забезпечення ними навчальних закладів. 

   Для полегшення роботи закупівельників наказом від 30.10.2020  № 2208 МОН було затверджено Методичні рекомендацій щодо методології особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти (далі — Методичні рекомендації).

    Узагальнимо рекомендації для закупівель продуктів харчування враховуючи даний документ та інші законодавчі вимоги.

 

   Особливості визначення предмета закупівлі

   Вимоги тендерної документації мають бути розроблені з огляду на предмет закупівлі. 

   Коди Єдиного закупівельного словника, що застосовуються до продуктів харчування, знаходяться у розділі ДК 021:2015-15000000-8 «Продукти харчування, напої, тютюн та супутня продукція».

    При визначенні продукту, що закуповується, замовник також має врахувати:

 

  • необхідні умови зберігання продукту;
  • умови перевезення продукту; 
  • умови фасування продукту;
  • вимоги до маркування продукту; 
  • необхідні терміни придатності продукту. 

 

   При встановлені вимог до постачання продукту замовнику потрібно керуватись загальними характеристиками продукту, що закуповується, а не посилатися на конкретну торговельну марку чи фірму, або тип предмета закупівлі, джерело походження або виробника. У разі якщо таке посилання все ж таки є необхідним, воно повинно бути обґрунтованим та містити вираз «або еквівалент».

   Проте, на ринку України досить мало неконкурентних продуктів харчування, а тому замовникам не варто встановлювати дискримінаційні вимоги до учасників.

 

  Планування закупівлі продуктів харчування для навчальних закладів 

   Продукти харчування для навчальних закладів повинні бути забезпечені протягом навчального періоду, а для тих закладів, де діти перебувають постійно — весь рік. Цей предмет має безперервних характер постачання, адже діти не можуть не отримувати харчування. Саме тому, закупівлю продуктів варто розпочинати ще до початку наступного року з розрахунку потреби на рік.  

   Закон не містить заборон щодо проведення закупівель до набрання чинності Закону про Державний бюджет України, затвердження кошторису, плану використання бюджетних коштів, фінансового плану підприємства. Отже, будь-який замовник для забезпечення невідкладної потреби у продуктах харчування у наступному році може наприкінці поточного року (або на початку наступного року) розпочати закупівлю за відповідним предметом закупівлі. 

   Крім того, замовник повинен враховувати сезонність продукту, що планується закуповувати, адже продукти харчування, зокрема ягоди, овочі та фрукти мають значні сезонні коливання в ціні. У цьому випадку, замовник може передбачити відповідні умови в договорі, що окреслять коливання ціни на продукт в залежності від ціни на ринку в різні пори року, або ж поділити предмет закупівлі на частини для проведення необхідної закупівлі в кожному періоді. В останньому випадку, слід ураховувати, що вид закупівлі повинен бути обраний з огляду на річну очікувану вартість, наприклад, замовник може провести двічі відкриті торги — на початку року на зимові овочі та фрукти, та влітку на літні ягоди та фрукти.

   За будь-яких умов, перед початком закупівлі замовник має затвердити річний план закупівель та внести відповідні зміни до нього у разі потреби.

 

 Про кваліфікаційні та технічні вимоги до закупівлі продуктів харчування для навчальних закладів читайте у наших колег на порталі Держзакупівлі.


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку