Президент підписав Закон зі змінами до публічних закупівель (законопроект 5309)

29.06.2021 16:06
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия (3)

   Президент України Володимир Зеленський все ж таки підписав закон “Про внесення змін до Закону України “Про публічні закупівлі” та інших законів щодо вдосконалення системи оскарження публічних закупівель” (законопроект 5309)

    Цей Закон, з одного боку, покликаний удосконалити систему оскарження публічних закупівель. Але, крім позитивних змін, він містить декілька небезпечних корупційних ризиків.

    Новий Закон насправді має низку важливих правок:

  • він повинен синхронізувати Закон України «Про публічні закупівлі» із нещодавно прийнятими змінами до Закону «Про Антимонопольний комітет України» (законопроект 3132). 
  • він визначає та уточнює термінологію, а також пропонує розповсюдити положення Закону «Про публічні закупівлі» на лізинг.

 

   Крім цього, народні депутати внесли дуже важливі зміни до законодавства України про АРМА, які мають позитивно вплинути на управління активами, збої та переривання у функціонуванні яких можуть призвести до надзвичайних ситуацій або інших негативних наслідків.

   Але, крім позитивних правок, є також інші аспекти:

   Закон тепер зобов’язує бізнес під час оскарження закупівель до АМКУ надавати докази порушень їхніх прав і інтересів. На практиці це фактично дозволить АМКУ на власний розсуд обирати, які скарги розглядати. Це може значно нашкодити можливості бізнесу захищати свої права. Про ці ризики також попереджало Національне агентство з питань запобігання корупції – НАЗК.

   Ще новий Закон дозволяє проводити закупівлі до Дня Незалежності України за переговорною процедурою. План заходів до цього свята Міністерство фінансів України оцінило в 5,4 млрд гривень, але до нього також увійшли великі інфраструктурні проекти:

  1. модернізація та будівництво шести аеропортів (м. Вінниця, м. Дніпро, м. Одеса, м. Рівне, м. Херсон, Закарпатський регіон);
  2. реалізація проекту “Євроколія Київ — Львів — Скнилів”;
  3. забезпечення запуску оптико-електронної космічної системи “Січ-2-1” з космічним апаратом “Січ-2-30” (“Січ-2-1”);
  4. введення в експлуатацію першого пускового комплексу Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива;
  5. створення сучасної клінічної бази для хірургічного лікування очної патології та інші

 

   Аналогічно хотіли зробити із закупівлями до Дня Конституції України, про які також йдеться в законопроекті, але цей пункт, зрозуміло, використати вже не встигнуть, свято вже минуло.  

   Крім того, нововведення виводять з-під дії Закону будівництво Великої кільцевої дороги навколо Києва. Вартість проекту щодо спорудження лише південного півкільця — Київської обхідної дороги, оцінюють у 85 млрд грн. 

 

   Всі ми наразі будемо ретельно стежити, як саме на практиці застосовуватимуться всі нововведення цього закону. І подивимось, які реальні наслідки для нас, як учасників публічних закупівель, матиме така практика.

   При написанні статті  використані матеріали dozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку