Новий законопроєкт має корупційні ризики

07.06.2021 11:09
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия

   На черговому засіданні Верховна Рада підтримала зміни до закупівельного законодавства, які дозволять обрати підрядника на будівництво Великої кільцевої дороги навколо Києва без проведення тендеру на Prozorro. 

   Дорогу планують спорудити до 2025 року, а її загальна протяжність буде майже 150 км. 

    Як повідомляє «Економічна правда» з посиланням на Transparency International Україна, вартість робіт оцінюється приблизно у 85 мільярдів гривень. Для порівняння: вартість проєкту складає понад 10% від суми всіх закупівель, які успішно провели в Prozorro бюджетні замовники в 2020 році. Отже, щонайменше 85 млрд грн віддадуть обраному підряднику без прозорих конкурентних торгів на Prozorro.

   Виведення цих закупівель в обхід законодавства України має великі корупційні ризики, а також може стати прецедентом для аналогічних дій в інших галузях.

   Зрозуміло, якщо надалі Велику кільцеву дорогу будуть добудовувати, сума коштів, які будуть витрачені за межами Prozorro, зросте в рази.

   Профільний комітет не підтримує цю поправку до законодавства. Зазначається, що ці зміни внесли у законопроєкт, який спершу стосувався врегулювання оскаржень у публічних закупівлях.  У цьому питанні також з’явились деякі негативні моменти. Законопроєкт зобов’язує бізнес надавати докази порушень їхніх прав під час оскарження в АМКУ. Але чомусь не врахували, що не в усіх випадках такі докази можливо надати. Це може позбавити скаржників права на оскарження. 

   Та і це ще не все – також депутати дозволили проводити закупівлі до Дня Конституції та Дня Незалежності України за переговорною процедурою — тобто також без аукціонів, але ці договори будуть публікуватись у системі Prozorro. 

   Transparency International Україна закликає президента не підписувати цей законопроект та повернути його на повторний розгляд у Верховну Раду.

 

   При написанні статті використані матеріали dozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку