Прийнято закон “Про внесення змін до Закону України “Про публічні закупівлі” та інших законів щодо вдосконалення системи оскарження публічних закупівель”

07.06.2021 10:30
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия (20)

   Нещодавно Верховна Рада України прийняла законопроект №5309 “Про внесення змін до Закону України “Про публічні закупівлі” та інших законів щодо вдосконалення системи оскарження публічних закупівель”.

   За зміни до закону проголосували 273 народні депутати у другому читанні.

   Які саме зміни на нас чекають? Давайте розберемося.

     В першу чергу, внесли зміни до порядку проведення спрощених закупівель, тепер уточнюються строки їх проведення. Також замовник може укладати договір з переможцем на наступний день після оприлюднення повідомлення про намір укласти договір.

   Крім того, були внесені зміни до статті 18 стосовно порядку оскарження процедури закупівлі. А саме:

  • У разі оскарження умови тендерної документації, разом із скаргою мають бути завантажені докази, тобто документальне підтвердження.
  • Закон вводить публічність запитів органу оскарження та відповідей на них. Таку інформацію дозволено не враховувати, якщо суб’єкт оскарження чи замовник порушить терміни і порядок її надання.
  • Інформація, документи та інші матеріали, які суб’єкт оскарження та/або замовник вважають необхідними долучити до розгляду скарги, повинні бути подані не пізніше ніж за три робочі дні до дати розгляду скарги.
  • У разі порушення суб’єктом оскарження строків та порядку подання інформації, така інформація може бути не врахована органом оскарження під час розгляду такої скарги.

 

    Якщо суб’єкт оскарження має намір взяти участь у розгляді скарги шляхом застосування телекомунікаційних систем в режимі онлайн, разом зі скаргою він подає відповідну заяву в електронному вигляді до органу оскарження. Для цього йому потрібно завантажити цю заяву через електронну систему закупівель у строк, встановлений законом.

    Закон набуває чинності з наступного дня після його опублікування, окрім положень щодо виконання повноважень органу оскарження та функціонування Комісії з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель, які набирають чинності з дня її утворення.

    А також дія Закону України «Про публічні закупівлі» поширюватиметься і на лізінг.

   Але суспільство збентежили інші зміни в цьому законопроєкті, а саме – ті, що дозволяють вивести закупівлі, пов’язані з будівництвом Великої кільцевої дороги в обхід законодавства. Крім того, закупівлі до Дня Конституції та Дня Незалежності України будуть проведені за переговорною процедурою, тобто також без аукціонів. Такий підхід може мати певні корупційні ризики.

   Детальніше про ці зміни ви можете прочитати тут:  https://news.dzo.com.ua/novini/novyj-zakonoproyekt-mozhe-maty-korupczijni-naslidky/

   Тетяна Руденко, https://www.facebook.com/groups/ppinua/permalink/4074082216016894/


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку