За рік в Україні провели коронавірусних закупівель на 30,9 млрд грн

23.03.2021 11:54
0
Поділитися на facebook
Поділитись
woman-experiencing-cabin-fever_23-2148572364

   Вже минув рік з того часу, як в Україні ухвалили Постанову №225, яка встановила порядок проведення закупівель для боротьби з COVID-19. Державні замовники таким чином отримали можливість швидко закуповувати товари, роботи і послуги для протидії коронавірусної інфекції. 

   За цей період лікарні та інші державні структури провели 148,5 тисяч закупівель на 30,9 млрд грн.

   Аналітики Transparency International Ukraine (проект Dozorro) підбили підсумки року коронавірусних закупівель  на основі даних із системи Prozorro.

   На які групи товарів для боротьби з COVID-19 було витрачено найбільше коштів?  

   Згідно даних Transparency International Ukrainе:

  • 14,7 млрд грн — закупівлі медобладнання (апарати штучної вентиляції легень, ультразвукової діагностики, рентгенівське обладнання, томографи та кисневі концентратори);
  • 7 млрд грн — лікарські засоби;
  • 2,4 млрд грн — автомобілі швидкої допомоги;
  • 1,4 млрд грн — тести для виявлення COVID-19;
  • 1,3 млрд грн — засоби індивідуального захисту;

  ТОП-3 замовників за процедурою COVID-19:

  • 8 млрд грн — ДП “Медичні закупівлі України”. Підприємство уповноважене проводити централізовані закупівлі для боротьби з коронавірусом і заощадило на них понад 1 млрд грн з бюджету. Купувалися великі партії комп’ютерних томографів, тести на COVID-19, автомобілі швидкої допомоги, ЗІЗ тощо.
  • 1,65 млрд грн — Київська міська державна адміністрація. Понад 630 млн грн було витрачено на медичне обладнання (ШВЛ, рентгени, УЗД), а на  фармацевтичну продукцію та лікарські засоби — понад 411 млн грн.
  • 1,27 млрд грн — Міністерство внутрішніх справ. Правоохоронці купували необхідні засоби індивідуального захисту,  дезінфекційні та антисептичні засоби та медичне обладнання. 

   “Можливість для замовників укладати прямі контракти для закупівель в рамках боротьби з COVID-19 —  це був абсолютно виправданий крок і типова світова практика. Ситуація на ринку медобладнання та засобів індивідуального захисту була справді критичною. Крім того, Україна стала однією з небагатьох країн світу, що забезпечила цілковиту прозорість коронавірусних закупівель. Усі свої контракти замовники зобов’язані публікувати в системі Prozorro, зі спеціальною поміткою COVID-19. Відтак можна аналізувати ринок коронавірусних товарів, слідкувати за ефективністю витрачання бюджетних коштів і викривати порушення”, — зауважив генеральний директор ДП “Прозорро” Василь Задворний.

   Але, нажаль,  траплялися й порушення при закупівлях за процедурою COVID-19. 

   У Transparency International Ukraine найчастішими порушеннями називають переплати (деякі замовники можуть купувати товари у кілька разів дорожче, ніж їхні колеги), та закупівлі товарів, які не належать до затвердженого Кабміном переліку товарів для боротьби з COVID-19.

   “Екстренні закупівлі для протидії COVID-19 мають дві сторони медалі. З одного боку, вони дозволяють нашим лікарням закривати гострі потреби в життєво необхідних товарах. З іншого, відсутність тендерних процедур приховує цілу низку ризиків неефективного витрачання коштів. Прозорість — це важливий запобіжник від порушень, але його не завжди є достатньо. Саме конкуренція серед постачальників дозволяє замовникам отримувати найкращі умови закупівлі”, — відзначає Василь Задворний. 

   У Transparency International Ukraine вважають, що було б зваженим рішенням переглянути Постанову №225 та обмежити перелік найнеобхідніших товарів, робіт і послуг, закупівлі яких не можна спланувати. Крім того, потрібно визначити, хто з замовників може використовувати цю спеціальну процедуру. Такий хід дозволить і підтримати лікарні в цей складний період, і максимально захистити бюджетні кошти від неефективного використання. 

   При написанні статті використані матеріали prozorro.gov.ua


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку