Як будуть відбуватися оскарження закупівлі в Новому законі?

02.06.2020 14:46
0
Поділитися на facebook
Поділитись
interview-concept-illustration_114360-1501

 Зміни у новій редакції Закону, що вступили в дію 19 квітня 2020 року  не залишили байдужого нікого. Обговорюють різні пункти та положення Закону щодо доцільності їх змін, а також які наслідки це за собою несе.  

 Зараз пропонуємо розглянути питання щодо змін в Законі процедури оскарження в системі публічних закупівель.

 Насамперед, ми повинні розуміти, що процедура оскарження є важливою складовою всього процесу закупівель, так як це забезпечує справедливість та прозорість  Учасникам процесу, а також право відстоювати свої права  у тій чи іншій ситуації.

 Проаналізувавши ситуацію по процедурі оскарження можна зробити висновок, що вона має певні недоліки, адже протягом 2019 року до Антимонопольного комітету надійшло вдвічі більше скарг, ніж у 2018 році.

 У зв’язку з цим комісія з розгляду скарг була перевантажена, і розгляд скарг відбувався набагато повільніше, що спричиняли певні проблеми.

Головні зміни

 За новою редакцією Закону зміниться підхід до визначення фіксованої плати за оскарження закупівлі в системі Прозорро.

 Нагадаємо, що раніше плата за процедуру оскарження для всіх була фіксована, натомість зараз ситуація з оплатою буде залежати:

  • від суми процедури закупівлі;
  • від ситуації, яка оскаржується;
  • етапу, на якому подається оскарження закупівлі.                                           

 Тобто, сума оплати за оскарження закупівлі буде залежати від різних факторів та буде диференційованою

 У випадку оскарження певних пунктів тендерної документації чи відміна торгів замовником на етапі, коли Ви подаєте тендерну документацію буде стягуватися плата 0,3% від очікуваної вартості, але має бути не менше 2000 грн та не більше 85000 грн

 Якщо буде оскарження рішення Замовника щодо визначення переможця торгів або відхилення пропозиції Учасника або відміну процедури торгів на етапі прийняття такого рішення буде стягуватися сума 0,6% від очікуваної вартості, яка є не меншою за 3000 грн, але не більше 170 тисяч гривень.  

  Наголошуємо, що важливим моментом є те, що якщо скарга буде повністю чи частково задоволена органом оскарження, то кошти за подання оскарження будуть повернені. А також у тому випадку, якщо Замовник виправить усі порушення, які будуть зазначені в оскарженні закупівлі.

  Згідно нової редакції Закону, ви не зможете відкликати скаргу, тому потрібно добре подумати перед тим, як подавати скаргу. Ви повинні пам’ятати, що тепер плата за подання скарги буде відбуватись через електронну систему Прозорро, а отже, якщо скарга, буде неоплачена, вона не потрапить до органу оскарження. 

 Ще одним із важливих змін є те, що тепер Учасник матиме право оскаржити відміну закупівлі Замовником. Раніше Замовник міг відмінити процедуру закупівлі, а тепер Учасники зможуть оскаржити відміну закупівлі Замовником.

 Тепер Замовник не матиме права відміняти закупівлі чи укладати договір, а повинен чекати рішення, яке приймає орган оскарження, і тільки після того виконувати наступні дії.

 Також, тепер Замовник може бути притягнений до відповідальності за невиконання рішення, яке приймає орган оскарження. За невиконання таких рішень буде стягуватись штраф в розмірі  від 34 до 85 тисяч гривень.

 Отже, нові зміни в Законодавстві допоможуть запобігти зловживання Замовниками, які будуть безпідставно відхиляти торги, відміняти процедуру закупівель.

 Сподіваємось, що нові зміни в Законі  допоможуть покращити роботу органу оскарження, та ефективніше приймати рішення щодо їх оскаржень.

 Бажаємо тільки перемог!

 

 При написанні статті використані матеріали infobox.prozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку