Закупівлі у воєнний стан. Інструкція

07.03.2022 19:06
0
Поділитися на facebook
Поділитись

У зв’язку з введенням надзвичайного та воєнного стану на території України даною інструкцією буде коротко зазначено про можливість проведення переговорної процедури та/або можливість укласти “прямий договір” без проведення спрощеної закупівлі у зв’язку із введенням воєнного стану на території України, якщо у Замовника є нагальна потреба у закупівлі відповідних товарів, послуг та робіт.

  1. 1. В разі, якщо сума закупівлі товарів або послуг становить понад 200 000 гривень (для робіт – понад 1,5 млн грн), Замовник може провести переговорну процедуру згідно абзацу 2 пункту 3 частини 2 статті 40 Закону, а саме якщо у замовника виникла нагальна потреба здійснити закупівлю у разі виникнення особливих економічних чи соціальних обставин, пов’язаних з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій, що унеможливлюють дотримання замовником строків для проведення тендера.

 

Алгоритм дій в даному випадку наступний:

  • затвердити річний план/внести зміни до річного плану;
  • оприлюднити річний план/зміни до річного плану;
  • зафіксувати перші дві дії шляхом затвердження Протоколу змін в річний план (документ “1. Протокол зміни в річний план”);
  • затвердити запрошення до участі в переговорній процедурі та відправити його відповідному(им) учаснику(ам) (документ “2. Загальне запрошення”);
  • провести переговори та зафіксувати (затвердити) їх відповідним протоколом (документ “3. Протокол переговорів”);
  • оголосити переговорну процедуру шляхом оприлюднення повідомлення про намір укласти договір, де заповнити відповідну інформацію, в тому числі обґрунтування (інформацію зазначено в документі “3. Протокол переговорів”);
  • обов’язково завантажити в електронну систему закупівель необхідні документи, на які є посилання в протоколі переговорів, зокрема укази Президента (файли “5. Указ Президента №63-2022”, “6. Указ Президента №64-2022”), лист Торгова-промислової палати щодо засвідчення форс-мажорних обставин (файл “7. Лист ТПП України щодо засвідчення форс-мажору”) та інші документи за потреби: протокол уповноваженої особи щодо прийняття рішення про намір укласти договір, рішення органів місцевого самоврядування, відповідний протокол/рішення місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій тощо.

 

Завантажувати файли “1. Протокол зміни в річний план” та “2. Загальне запрошення” в електронну систему закупівель не обов’язково.

  1. В разі, якщо сума закупівлі товарів або послуг становить до 200 000 грн (для робіт – до 1,5 млн грн), Замовник може не проводити спрощену закупівлю, а укласти “прямий договір” згідно абзацу 2 пункту 3 частини 7 статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі», а саме якщо існує нагальна потреба у здійсненні закупівлі у зв’язку із виникненням об’єктивних обставин, що унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення спрощеної закупівлі.

 

Алгоритм дій в даному випадку наступний:

  1. необхідно включити на загальних підставах дану закупівлю до річного плану, який оприлюднюється згідно з вимогами статті 4 Закону протягом 5 робочих днів з дня затвердження річного плану та змін до нього, для цього необхідно:
  • затвердити річний план/внести зміни до річного плану;
  • оприлюднити річний план/зміни до річного плану
  1. укласти договір без використання електронної системи закупівель, тобто укласти «прямий» договір з постачальниками / надавачами послуг / виконавцями робіт;
  2. обов’язково оприлюднити звіт про договір про закупівлю, укладеного без використання електронної системи закупівель, — протягом 3 робочих днів з дня укладення договору про закупівлю.
  3. У разі необхідності зразок протоколу про прийняття рішення щодо укладення договору без використання електронної системи закупівель шляхом оприлюднення звіту про договір про закупівлю, укладеного без використання електронної системи закупівель додається (документ “4. Протокол на прямий договір”)

 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку