Зразок товару: очікування і реальність

14.09.2020 09:01
0
Поділитися на facebook
Поділитись

      Розповсюдженою вимогою є подання зразка товару. До речі, після початку дії нового Закону її позиція не змінилася. Наприклад, у своєму рішенні № 11545-р/пк-пз від 11.06.2020 до закупівлі UA-2020-05-12-004116-b, колегія АМКУ вкотре зазначила, що вимога надати зразок порушує права учасників та є дискримінаційною, а ненадання зразків не може бути підставою для відхилення пропозиції:

  • зразки товару не є складовою Пропозиції учасника у розумінні Закону, отже відповідно наданих зразків чи їх ненадання не може бути підставою для відхилення Пропозиції учасника відповідно до вимог статті 31 Закону
  • дії Замовника надати зразок порушують вимоги частини четвертої статті 5 та частини четвертої статті 22 Закону, якими передбачена недискримінація учасників, а також права та законні інтереси Скаржника, пов’язані з його участю у Процедурі закупівлі, та принципи недискримінації учасників, відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель, передбачені частиною першою статті 5 Закону.

     Зазвичай, Замовники кажуть, що подання зразка є дбання про якість товару. Насправді, саме собою надання зразку не гарантує, що замовник отримує якісний товар. Постачальник може відправити хороший зразок товару, а насправді в кінці процедури підписати договір на постачання неякісного товару. 

      Як же обрати дійсно якісний товар?

  • якісно виписані технічні вимоги
  • включення цих технічних вимог до додатку договору
  • контроль виконання договору

     Якщо ж договір немає чітких вимог до товару, то звичайно він може бути неякісний, тому варто звертати увагу на всі деталі, що стосуються технічних вимог товару. 

    Як все таки забезпечити постачання якісного товару та забезпечення виконання договору?

    По-перше, детально виписати специфікацію до товарів або технічне завдання до робіт чи послуг у тендерній документації. Ці специфікації обов’язково потрібно зафіксувати додатком до договору. Окремо треба звернути увагу на вимоги щодо термінів якості, особливо якщо плануєте купувати продукти харчування. 

   По-друге, потрібно слідкувати за термінами виконання договору. У договорі має бути чітко прописані всі терміни виконання та постачання товарів, робіт чи послуг.

   По-третє, якщо закупівля на велику суму, то обов’язково вимагайте забезпечення договору. Це може бути будь-який вид гарантії. Такі умови суттєво зменшать ризики того, що на тендер прийде недоброчесний виконавець.

   Ще одним із важливих пунктів є передбачення договором контролю якості товарів або послуг. Необхідно якомога ретельніше описати, які параметри замовлення підлягають контролю, та як саме.

    І останній важливий момент – це передбачати завжди чіткі умови розірвання договору та особливо штрафні санкції за порушення. Це головний аргумент будь-якого замовника, а також головна мотивація для підрядника виконати умови договору належним чином.

    Головне, пам’ятайте, що потрібно контролювати виконання договору. Гарантії та контроль – це запорука виконання договору та постачання якісних товарів. 

 

   При написанні статті використані матеріали dozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку