Зміни до закупівельного законодавства: яких кроків має вжити уповноважена особа?

19.04.2024 12:10
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Download Contact us customer support concept for free

У закупівельному світі нікого не здивуєш змінами до законодавства. Так, наприклад, станом на початок квітня 2024 року до особливостей здійснення публічних закупівель було внесено зміни вже двадцять два рази. Тому уповноваженим особам слід змін не боятись, а вміти правильно на них зреагувати.

Далі сформуємо декілька універсальних кроків УО у разі внесення змін до закупівельного законодавства.

Крок 1. Розбираємось із тим, коли зміни набувають чинності

У період війни закупівлі в Україні здійснюються відповідно до Закону України « Про публічні закупівлі» з урахуванням особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, що затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178

Тож, більшість змін вносять саме в Особливості шляхом прийняття постанови КМУ. При цьому оприлюднення постанови про зміни в Особливості на сайті КМУ не свідчить про те, що зміни набули чинності. Потрібно відслідкувати «офіційне» набуття чинності. 

Редакція порталу Радник звертає вашу увагу, що статтею 52 Закону України «Про Кабінет Міністрів України», зокрема, встановлено:

  • постанови Кабінету Міністрів України, крім постанов, що містять інформацію з обмеженим доступом, набирають чинності з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не передбачено самими постановами, але не раніше дня їх опублікування;
  • офіційне опублікування постанов Кабінету Міністрів України здійснюється в газеті «Урядовий кур’єр» та Офіційному віснику України, а також в інших офіційних друкованих виданнях, визначених законом. 

Так, наприклад, двадцять другі зміни до Особливостей  набули чинності09.04.2024, оскільки постанову про внесення змін оприлюднено в Урядовому кур’єрі № 72 (7732) від 09.04.2024.

Крок 2. Аналізуємо зміни та в разі потреби вносимо зміни у внутрішні документи УО

Після ознайомлення зі змінами уповноваженій особі слід вияснити, чи є потреба вносити зміни в документи, згідно з якими вона проводить публічну закупівлю.

Наприклад, зі змінами, що набули чинності 09.04.2024, УО слід оновити тендерну документацію. При цьому ігнорування змін та проведення тендеру за «старими правилами» може призвести до накладення адміністративного стягнення в розмірі 1700/3400 грн у зв’язку з тим, що тендерна документація складена не відповідно до вимог Закону (стаття 164-14 КУпАП).

Крок 3. З’ясовуємо, чи змінився порядок здійснення закупівель

Важливий етап, оскільки порядок здійснення закупівель написаний в нормативно-правових актах юридичною мовою та іноді не настільки зрозумілий, як би нам хотілося. Утім, не буває безвихідних ситуацій. Радимо уповноваженій особі сформувати для себе алгоритм дій під час здійснення тієї чи іншої закупівлі, який за потреби можна роздрукувати та тримати в себе під рукою.

Законодавчої вимоги формувати такий алгоритм немає. Однак це один із допоміжних інструментів уповноваженої особи, щоб швидко розібратися з порядком здійснення закупівлі, кожним її етапом. Чи навіть просто пригадати строк для надання відповіді на звернення учасника тендеру. 

Редакція порталу Радник нагадує: з 09.04.2024 у разі закупівель робіт строк для подання пропозицій збільшено до 14 календарних днів (раніше було 7 днів). Тобто пункт 34 Особливостей виглядає так:

По 09.04.2024З 09.04.2024
34. Строк для подання тендерних пропозицій не може бути менше, ніж сім днів з дня оприлюднення оголошення про проведення відкритих торгів велектронній системі закупівель.34. Строк для подання тендерних пропозицій не може бути менше ніж:сім днів з дня оприлюднення в електронній системі закупівель оголошення про проведення відкритих торгів на закупівлю товарів, послуг;14 днів з дня оприлюднення в електронній системі закупівель оголошення про проведення відкритих торгів на закупівлю робіт.

Крок 4. Користуємось можливостями отримати роз’яснення від колег та експертів галузі

Пам’ятайте, що в разі набуття чинності змінами до закупівельного законодавства ви не одні! Уповноважений орган видає листи-роз’яснення, ДП «Прозорро» та інші експерти закупівельної галузі організовують та проводять, зокрема, безкоштовні заходи, щоб ви не припускались помилок.

Якщо ви детальніше бажаєте ознайомитись із двадцять другими змінами до Особливостей, запрошуємо відвідати безкоштовне навчання від Академії Радник «Детально про 22-гі зміни в закупівлях від Радника та нового керівника департаменту сфери публічних закупівель Мінекономіки».

 

Джерело: https://infobox.prozorro.org/articles/zmini-do-zakupivelnogo-zakonodavstva-yakih-krokiv-maye-vzhiti-upovnovazhena-osoba


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку