Зміни до договору, укладеного за результатами закупівлі через е-каталог Prozorro Market

13.07.2021 09:43
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия (53)

   Чи відрізняються, у розумінні закону, договори, які укладені за результатом прямої закупівлі через каталог і які укладені за результатом запиту ціни пропозицій? Давайте розберемося.

   Відповідно до статті 11 Закону України «Про публічні закупівлі», порядок формування та використання електронного каталогу затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 14.09.2020  № 822.

   Вищевказана постанова визначає 2 способи закупівель через каталог:

  • Відбір постачальника шляхом формування  замовлення в електронному  каталозі з дотриманням принципів здійснення закупівель, зазначених у Законі, — для закупівель товарів, вартість яких не перевищує 50 тис. гривень;
  • Відбір постачальника шляхом запиту ціни пропозицій постачальників — для здійснення закупівлі товару, вартість якого дорівнює або перевищує 50 тис. гривень та є меншою, ніж 200 тис. гривень, для замовників, визначених пунктами 1-3 частини першої статті 2 Закону, та меншою, ніж 1 млн. гривень для замовників, визначених пунктом 4 частини першої статті 2 Закону.

   

   Згідно Порядку, договір про закупівлю, укладений з використанням електронного каталогу — це договір, укладений замовником з переможцем відбору, та/або документ, що підтверджує придбання замовником товару у переможця відбору. 

   Також у п. 68 Порядку встановлено, що за результатами проведеного відбору постачальника через електронний каталог замовник оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, відповідно до статті 10 Закону.

   Чи потрібно оприлюднювати зміни до договору, укладеного за результатами закупівлі через е-каталог?

   У розумінні Закону, договір про закупівлю, що був укладений з використанням електронного каталогу, незалежно від способу закупівлі (пряма закупівля чи запит ціни пропозицій), по суті, не є договором про закупівлю. Вимоги п. 11 і п. 12 ч. 1 ст. 10 Закону щодо оприлюднення повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та зміни до договору у випадках, передбачених ч. 5 ст. 41 цього Закону, а також оприлюднення звіту про виконання договору про закупівлю у зв’язку із закінчення строку дії договору про закупівлю або його виконання сторонами, або його розірвання на такий договір не розповсюджуються.

   Чи застосовується стаття 41 Закону до договорів, укладених через запит ціни?

   Договір, що був укладений за результатами запиту ціни пропозицій, як і прямі закупівлі через е-каталог Prozorro Market, не є договором про закупівлю, у розумінні Закону. Отже, на вимоги ст. 41 Закону такий договір не розповсюджуються.

   Роз’яснення Мінекономіки з вищезазначених питань надане у відповідь на запит 689/2021

 

   Автор статті Ольга Нос, https://infobox.prozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку