Зарплата, відпустка й звільнення під час війни.

28.03.2022 17:33
0
Поділитися на facebook
Поділитись
1

В Україні вступив в силу новий закон

24 березня вступив в силу  Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15 березня 2022 року № 2136-IX , який регулює трудові відносини в умовах воєнного стану.

Цей закон діятиме впродовж всього періоду воєнного стану в України і визначає особливості трудових відносин у цей час.

 Пояснюємо, що він передбачає:

ЗАРПЛАТА

Зарплата виплачується на умовах, визначених трудовим договором. Якщо через воєнні дії неможливо її виплатити, то виплату можна призупинити до моменту відновлення роботи підприємства.

Роботодавець не несе відповідальності за несплату заробітної плати у строк. Також роботодавець не звільняється від обов’язку сплачувати заробітну плату, якщо трудові відносини тривають.

ТРИВАЛІСТЬ РОБОЧОГО ЧАСУ

Нормальна тривалість робочого часу не може перевищувати 60 годин на тиждень (раніше було 40 годин). Скорочена тривалість робочого часу не може перевищувати 50 годин на тиждень. Це право роботодавця, а не обов’язок.

Вихідний може обмежуватися одним на тиждень.

ЗВІЛЬНЕННЯ З ІНІЦІАТИВИ РОБОТОДАВЦЯ

Роботодавець має право розірвати трудовий договір з працівником у зв’язку з ліквідацією підприємства через знищення в результаті бойових дій усіх виробничих потужностей або майна. Про таке звільнення працівника треба попередити не пізніше ніж за 10 днів. Також йому треба виплатити вихідну допомогу в розмірі не менше середнього місячного заробітку.

Також допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця в період його тимчасової непрацездатності (лікарняний) або перебування у відпустці (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та для догляду за дитиною).

ЗВІЛЬНЕННЯ З ІНІЦІАТИВИ ПРАЦІВНИКА

У зв’язку з веденням бойових дій в районах, де розташоване підприємство, та загрозою для життя і здоров’я працівника, він може розірвати трудовий договір за власною ініціативою без попередження за два тижні (за винятком примусового залучення до суспільно-корисних робіт, а також якщо така людина працює на обʼєктах критичної інфраструктури).

ПЕРЕВЕДЕННЯ НА ІНШУ РОБОТУ

Роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу без його згоди (за виключенням переведення на роботу в іншу місцевість, де тривають активні бойові дії), якщо вона не протипоказана працівникові за станом здоров’я. Але це може бути лише робота для ліквідації наслідків бойових дій. А оплата за таку роботу має бути не нижчою, ніж середній заробіток за попередньою роботою.

ПРИЗУПИНЕННЯ ДІЇ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ

Призупинення дії трудового договору – це тимчасове звільнення роботодавця від обов’язку забезпечувати працівника роботою і тимчасове звільнення працівника від обов’язку виконувати роботу за укладеним трудовим договором.

Дія трудового договору може призупинятися у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість виконання роботи. Відшкодування зарплати на час призупинення дії трудового договору у повному обсязі покладається на державу-агресора.

ВІДПУСТКА

Щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарних дні.

Водночас роботодавець може відмовити у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю, пологами та для догляду за дитиною), якщо людина працює на об’єктах критичної інфраструктури.


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку