Заробити 300 мільйонів на вчителях: хто намагався відмити гроші на закупівлі шкільних ноутбуків?

21.09.2021 11:08
0
Поділитися на facebook
Поділитись
картин (2)

Минулий навчальний рік був особливо складним як для школярів, так і для педагогів, оскільки всі школи перевели на дистанційне навчання. Під час карантину вчителі по всій країні стикнулися з великою проблемою: у більшості шкіл катастрофічно бракувало ноутбуків. Через це виникали певні труднощі під час дистанційного навчання.

 “У багатьох сім’ях – лише один комп’ютер. Чоловіку потрібно  дистанційно працювати, у дитини онлайн-лекції, та й мені потрібно вести онлайн-уроки для своїх учнів. Доводилось якось викручуватися, і це було складно”, – пригадує вчителька однієї з київських шкіл. 

З подібними проблемами стикнулися більшість вчителів по всій Україні. Багато хто з них витрачав власні кошти, щоб забезпечити себе комп’ютером або ноутбуком. Нерідко брали й кредит, що в умовах карантину ще важче у матеріальному плані.

Для того, щоб забезпечити комп’ютерною технікою педагогів по всій країні, Міністерство освіти і науки ініціювало масштабний проект «Ноутбук кожному вчителю». Суть цієї програми полягала в тому, щоб закупити 60 тисяч ноутбуків (а це приблизно 1 мільярд гривень) вчителям по всій країні. Але, де є великі гроші – завжди знайдуться й ті, хто захоче на них поживитися.

Буквально на днях СБУ викрила групу шахраїв, які намагалися «відмити» на шкільних ноутбуках 300 мільйонів гривень. 

Михайло Федоров, віце-прем’єр-міністр цифрової трансформації України, пояснив ситуацію: “Можна було побачити, що є певні технічні вимоги до комп’ютерної техніки, а деякі департаменти обласних адміністрацій виписували інші вимоги спеціально під постачальників. Таким чином, наприклад, в Києві багато районів відмінили торги, коли ми почали вирішувати це питання. Сьогодні всі договори проходять повторну експертизу, і ми бачимо, що в кожній області є можливість зменшити цю суму, внаслідок чого – зберегти бюджет, або на ці кошти купити ще кілька тисяч ноутбуків”. 

Декілька осіб, які називали себе представниками членів уряду, домовилися з головними учасниками тендерів, що будуть штучно завищувати вартість комп’ютерної техніки аж на 30%, а отримані “відкати” поділять між собою. 

 “Суть цієї схеми полягає в тому, що забезпечується змова між основними гравцями та встановлюється різниця між ціною, за якою був би фактично поставлений цей товар, та ціною, за якою виграються торги”, – підсумував Ілля Вітюк, т.в.о. начальника Департаменту кібербезпеки СБУ. Також він наголосив, що представники Служби безпеки будуть супроводжувати процеси закупівель до того моменту, поки вийде останній ноутбук.

Попри скандали й викриття, закупівлі ноутбуків для шкіл, на щастя, не зупинили. Скасували лише ті тендери, де планувалися корупційні зловживання. А за іншими активними тендерами тепер ще більш пильно стежать співробітники СБУ.

Прізвища аферистів Служба безпеки, наразі, не називає, а прізвища, за даними джерел журналістів, непрості. Їх оприлюднення може сильно здивувати країну. 

А нам залишається сподіватися, що таких корупційних зловживань буде якнайменше, або, принаймні, їх зможуть зупинити контролюючі органи. 

 

Джерело  


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку