Запитання-відповіді щодо договору про закупівлю

31.08.2021 12:58
0
Поділитися на facebook
Поділитись
nn (10)

   У цій статті керівник Інфобокс Prozorro, експерт з питань публічних закупівель Лілія Кулик відповідає на популярні питання щодо договору про закупівлі. 

 

   З вини учасника ми розірвали договір на постачання овочів та фруктів, який був підписаний на суму 138 999 грн. Що робити на період оголошення процедури повторної спрощеної? Дітей треба харчувати, а спрощена займає час.

   В абзаці 4 пункту 3 частини 7 статті 3 Закону вказано, що ви можете укласти прямий договір в разі розірвання договору про закупівлю з вини учасника на строк, достатній для проведення тендеру, в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної в договорі про закупівлю, який розірваний з вини такого учасника.

 

   Чи можна укладати договір на отримання інтернет-послуг, дія якого буде розповсюджуватись на минулий час?

   Ви можете укладати договір, дія якого розповсюджується на минулий час тільки у разі, якщо буде проводитися неконкурентна закупівля, тобто звітуєте чи проводите переговорну процедуру закупівлі в певних випадках. При проведенні конкурентних закупівель таке неможливо. 

 

   Чи можна в одному договорі прописувати 2 коди ДК?

   Якщо ми говоримо про допорогові суми, то можуть. Наприклад, якщо ви укладаєте договір на 100000 з постачальником, але в цьому договорі різні предмети закупівлі. Наприклад, щось на 30000, щось на 40000, щось ще на 30000. Це, звісно, не буде порушенням, при цьому потім ви опублікуєте звіти по кожному предмету закупівлі на вартість предмета закупівлі і зможете прикріпити до кожного звіту один договір.

 

   Чи потрібно в договорі, який опублікували без використання електронної системи, по закінченню строку договору робити відмітку про завершення договору?

   Такого зобов’язання в Законі немає. Технічно у вас є можливість це зробити, і ви самі вирішуєте – робити це чи ні.

 

   Заключили договір на продукти харчування, і постачальник хоче додати новий продукт харчування додатковою угодою, чи можна так?

   У вас є предмет закупівлі, який складався з певних продуктів. Ви оголошувати закупівлю на певний перелік продуктів, тож додавання нового продукту в цьому випадку буде неправомірним, адже він не входить в перелік продуктів, що закуповувались. Законом передбачене тільки покращення якості предмета закупівлі, а це, наприклад, якщо в тендері у вас були яблука другої категорії, а ви змінюєте на яблука вищої категорії. Але додавати нові продукти чи заміняти одні на інші (яблука на банани, наприклад), буде неправильним.

 

   Чи можливе укладання додаткової угоди без зміни істотних умов договору та чи потрібно оприлюднювати таку додаткову угоду?

   Так, можливе. Наприклад, у замовника чи постачальника могли змінитись реквізити, тоді ви, звісно, можете укласти додаткову угоду. Публікувати таку додаткову угоду не потрібно, адже ви публікуєте додаткові угоди тільки з причин, що передбачені статтею 41 Закону.

 

   Чи повинен постачальник надавати документи на підтвердження збільшення ціни?

   Так. Загалом такі вимоги краще прописати в ТД і в проекті договору. При цьому радимо максимально уточнити, чим саме має підтверджуватись зміна ціни. Наприклад, щодо природного газу використовують часто дані з калькулятора вартості газу, це можуть бути довідки з органів статистики, інформація з сайтів, які надають статистичну інформацію щодо цін тощо. При цьому уточнюйте свій регіон, наприклад, якщо ви з Києва, то ціни мають бути по місту Києву, а не по Запорізькій області. Спостерігались випадки, коли постачальники намагались зловживати цією можливістю і хотіли надати довідки кожного разу з різних регіонів (де ціна була найдорожча на той час). Тому чим краще і точніше ви пропишете вимогу, тим краще ви убезпечите себе.

 

   Чи потрібно оприлюднювати зміну неістотних умов договору?

   Ні, не потрібно. Відповідно до пункту 11 частини 1 статті 10 Закону «повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та зміни до договору у випадках, передбачених частиною п’ятою статті 41 цього Закону — протягом трьох робочих днів з дня внесення змін». Тобто зміни оприлюднюються тільки в випадках, що передбачені статтею 41 Закону.

 

   Як часто можна вносити зміни до договору?

  Якщо ми говоримо про збільшення ціни за одиницю товару до 10 відсотків у разі коливання ціни такого товару, то не частіше ніж один раз на 90 днів з моменту підписання договору про закупівлю/внесення змін до такого договору щодо збільшення ціни за одиницю товару. Обмеження щодо строків зміни ціни за одиницю товару не застосовується у випадках зміни умов договору про закупівлю бензину та дизельного пального, природного газу та електричної енергії.

   Якщо ж говоримо про інші підстави для внесення змін до договору, то там обмежень немає.

 

   Якщо в договорі не вказано код ДК, я можу підвантажувати в систему і вважати такий договір дійсним?

   Код ДК не є обов’язковим реквізитом договору про закупівлю. Обов’язковим є назва предмета закупівлі, ціна договору тощо. А код ДК ви вносите в проект договору на власний розсуд. Зовсім інший випадок, якщо цей код був у вас був зазначений, наприклад, у назві предмета закупівлі, то він має бути і в договорі, бо інакше у вас назва предмета закупівлі в оголошенні не відповідатиме назві предмета закупівлі в договорі. Але в інших випадках це ваше право зазначати код в договорі, а не обов’язок.

 

   Чи можна в умові договору вказувати строк дії надання послуг, наприклад, до травня наступного року, але дія самого договору до 31.12 поточного року?

   Відповідно до частини 7 статті 180 Господарського кодексу, строком дії господарського договору є час, впродовж якого існують господарські зобов’язання сторін, що виникли на основі цього договору. Тож все-таки варто прописати строк договору до травня, як і строк виконання зобов’язань. При цьому варто зазначити, що в разі порушення зобов’язань за договором зобов’язання, не виконане належним чином, продовжує існувати, незважаючи на закінчення строку дії договору. 

 

   Джерело 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку