Запровадження “ціни за одиницю”

16.06.2021 10:04
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия (44)

   Незабаром в електронній системі публічних закупівель Прозорро з’явиться новий функціонал «ціна за одиницю»

   Що ж це таке?

   Як зрозуміло із назви – це вартість одиниці предмету закупівлі, що є складовою закупівлі. Тобто, якщо в лоті (закупівлі) декілька позицій, то це вартість за одиницю кожної позиції. Щоб зрозуміти, як це виглядає, уявіть специфікацію до договору, в якій якраз і зазначається вартість цін за одиницю складових договору. 

   Для чого це?

   Новий функціонал дозволить об’єктивно проаналізувати, що і за якими цінами купують розпорядники коштів державного бюджету України. Можна буде дивитися не лише на очікувану вартість предмету закупівлі з прив’язкою до 4 знаку коду cpv, а й аналізувати вартість одиниці типів продукції, що входять до складу закупівлі. 

   Наприклад, Замовник купує за кодом 03220000-9 – Овочі, фрукти та горіхи, а в закупівлі є картопля, огірки та фундук. До цього можна було дивитися тільки на вартість підписаного договору в межах всієї закупівлі. А після запровадження функціоналу з’явиться можливість аналізувати вартість окремо кожного продукту – огірків, картоплі і фундуку, оскільки Замовники і система навчилися їх виділяти відповідно до наказу Мінекономіки за № 1082.

   Надалі відкриті аналітичні системи, такі як bi.prozorro.org, clarity-project.info зможуть налаштувати вивод інформації для отримання зведених статистичних даних. Такою інформацією зможуть користуватися не лише учасники, щоб визначити стратегії своєї політики продажу в Прозорро, а й замовники. Вони зможуть використовувати таку інформацію для формування об’єктивно визначеної очікуваної вартості.

   До речі, ДП «Прозорро» у другому півріччі 2021 року планує разом із ДУ «Відкриті публічні фінанси” завершити інтеграцію із Edata «Єдиним веб-порталом використання публічних коштів. Інтеграція буде передбачати можливість автоматичного розміщення інформації про укладений договір в кабінеті підприємства-замовника на порталі Edata для спрощення роботи Замовника. Варто зауважити, що важливим елементом для розміщення інформації на Edata є саме ціна за одиницю. 

   Що зміниться для Замовника?

   При розміщенні інформації про укладений договір в електронній системі закупівель, Замовник тепер зможе зазначати ціни за одиницю придбаної продукції. Ця інформація може буде взята із специфікації, що є складовою договору. 

   Коли новий функціонал реалізується в системі, зазначення ціни за одиницю не одразу буде обов’язковим для заповнення Замовником. Але з часом він стане обов’язковим, тому Замовнику варто навчитися користуватися функціоналом зазначення цін за одиницю.

   Прозорро очікують на зворотній зв’язок від користувачів для удосконалення цього інструменту. Функціонал буде розвиватися, буде ставати звичніше, і з часом майданчики реалізують інструменти, які зроблять процес простіше для Замовника. Наприклад, функцію завантаження даних з excel, за аналогією з функцією експорту-імпорту планів закупівель замовника. 

   Джерело:  ДП “Прозорро”


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку