Заплати за мою тендерну документацію з дискримінаційними умовами

01.11.2021 11:52
0
Поділитися на facebook
Поділитись

Одним з опорних медзакладів, що приймають хворих на ковід, є Вінницька клінічна багатопрофільна лікарня. Закупівлі таких медичних закладів аналітики DOZORRO активно моніторять ще з першої хвилі пандемії минулого року. З самого початку до цієї лікарні було досить багато запитань стосовно завищених цін на респіратори і маски. Якщо того разу ще можна було обґрунтувати такі закупівлі дефіцитом товарів і зловживанням окремого бізнесу, то зараз ринок більш-менш стабільний.

За результатами моніторингу, протягом 2021 року лікарня провела 382 закупівлі різних видів з очікуваною вартістю – 47,9 млн грн, з яких 111 – прямі ковідні договори на суму близько 26 млн грн. Лише 23 закупівлі в Prozorro мали провести за основною процедурою — відкритими торгами, загалом на 5,8 млн грн. Але тільки половина з них були успішними.  

Аналітики Дозорро перевірили тендерні документації 23 закупівель і виявили, що кожна з них містить вимогу оплатити послуги консультанта з публічних закупівель для замовника, якщо учасник виграє торги.

Така вимога в усіх ТД сформульована однаково, змінюється лише сума, яку переможець має оплатити консультанту – від 3 до 12 тисяч гривень. Загальна вартість таких послуг на торгах склала 46 тис. грн. Автором усіх тендерних документацій у властивостях файлів зазначене Територіальне управління державної судової адміністрації в Хмельницькій області. Можливо, хтось із його співробітників і є консультантом лікарні. На інформаційний запит про надання копії договору між лікарнею і консультантом відповідь замовник так і не надав.  

 

Замовник не має права перекладати свої витрати на бізнес. Таким способом він, фактично, уникає закупівель послуг консультантів, які так само мав оголосити на Prozorro. Якщо  такі послуги необхідні, їх мають купувати окремо. Це роз’яснювало і Мінекономіки, і фахівці DOZORRO. 

У випадку Вінницької клінічної багатопрофільної лікарні виникли питання і щодо якості цих консультацій. Адже в тендерній документації деяких неуспішних торгів було порушення — вона  містила конкретну назву товару. Наприклад, під час закупівлі медичних матеріалів замовник прописав кілька номенклатурних позицій із зазначенням торгової марки IGAR. Також у списку необхідних матеріалів зазначена так звана блокуюча позиція — комплект ін’єкційний, шприц 2 мл з серветками спиртовими, який виготовляє лише один виробник.  Внаслідок таких формулювань відкриті торги двічі не відбулись, і лікарня придбала медичні матеріали через переговорну процедуру в ТОВ “УКРЕРА”.

 

Крім того, за одним із кодів CPV очікувана вартість закупівель перевищила поріг для євроторгів. А вони так і не були проведені. Замовник використав найбільш просту для себе процедуру відкритих торгів.

 Наслідком таких маніпуляцій можуть стати так звані «списки з ліками» для пацієнтів, тоді як і НСЗУ, і місцевий бюджет забезпечує безкоштовне перебування для хворих на ковід. А тому викликала занепокоєння неналежна організація закупівельної діяльності багатопрофільної лікарні та можливі перебої в забезпеченні медикаментами та розхідними матеріалами. 

У зв’язку з цим аналітики підготували листи до Вінницької міської ради з проханням провести комплексну перевірку закупівель багатопрофільної лікарні. А також до Держаудитслужби з проханням провести моніторинги закупівель, за якими зафіксовано уникнення процедури євроторгів. 

 

Автор статті – Юлія Грига

Джерело


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку