Закупівля пального через Prozorro Market

24.02.2021 12:29
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Подання пропозицій на Запит ціни пропозиції в Prozorro Market (5)

   Закупівля дизельного пального та бензину є досить поширеним видом закупівель. Сьогодні ми розглянемо окремі питання, що стосуються правильної організації та проведення таких закупівель.

   Не зважаючи на поширеність такого виду закупівлі, замовники досить часто допускають помилки в організації закупівлі такого предмета. За даними системи ProZorro, замовники оприлюднили інформацію про здійснення 75 340 тисяч закупівель пального в тій чи тій формі. Отже, правильна організація та проведення таких закупівель, згідно вимог Закону України «Про публічні закупівлі»,   визначення предмета закупівлі, формування технічного завдання і проекту договору, допоможуть закупити якісне пальне і ефективно та раціонально використати кошти.

   Загальні обсяги закупівель пального за 2020-2021 рік демонструють нам приблизно наступні показники:

          Загальна кількість процедур закупівлі – 44,64 тис.

          Очікувана вартість сягнула близько 32,2 млрд грн.

          Кількість організаторів – 15,63 тис.

          Економія склала 2,47 млрд грн.

          Кількість учасників  – 1,91 тис.

   Основними каналами постачання пального можна відокремити такі як опт, дрібний опт (авто\залізнична цистерна) та вроздріб через АЗС.

   Що стосується кількості проведених процедур, ми спостерігали наступну тенденцію показників процентного співвідношення:

          Процедура звітування про укладений договір – 82,0%

          Відкриті торги – 4.6%

          Спрощена процедура закупівлі – 4,5 %

          Звіт про укладений договір – 3,5%

          Допорогова закупівля – 3,0%

          Сукупність інших видів процедур – 2,4%

   Задля того, щоб визначити характеристики закупівлі  пального, треба звернути увагу на такі показники, як постійна потреба – тобто ми розуміємо, що такий вид закупівлі є систематичним, а паливо – це витратний ресурс, який треба постійно оновлювати. Конкурентний ринок є досі широким на даний час, оскільки кількість постачальників значно зростає. Обов’язково потрібно пам’ятати і про стандартизованість предмету закупівлі – до кожного типу пального існують конкретні вимоги та затверджені стандарти якості, яких потрібно дотримуватися. І не менш значущим пунктом у закупівлі пального є коливання ціни, яка безпосередньо залежить від цін на міжнародному ринку, курсу валют та інших економічних показників.

  Охопивши всі критерії правильної організації та проведення закупівлі пального, є набагато більше шансів її успішного завершення.  


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку