Захист інтересів Замовників в АМКУ

29.10.2020 16:55
0
Поділитися на facebook
Поділитись
арва

   Раніше ми вже писали про те, як подавати скарги, які строки та які умови впливають на рішення АМКУ. Сьогодні ми поговоримо яким чином Замовникам захищати свої права та інтереси в Органі оскарження, якщо у процедурі закупівлі подана скарга на тендерну документацію.

   Як правильно писати обгрунтування АМКУ

   При поданні оскарження вимог технічних Тендерної документації завжди пам’ятаємо про те, що товар повинен відповідати вимогам тендерної документації.

   АМКУ розглядаючи скарги на дискримінаційні вимоги тендерних документацій стосовно технічних частин ТД завжди звертає увагу на те, чи відповідає товар усім вимогам. 

   Орган оскарження тепер вже прямо у листах про надання інформації, адресовані Замовнику пише наступне:

   Варіант № 1

  «Замовник повинен протягом трьох робочих днів з дня отримання запиту надіслати в електронному вигляді органу оскарження відповідні інформацію, документи та матеріали щодо проведення Процедури закупівель, а також інформацію щодо відповідності усім в сукупності вимогам тендерної документації продукції щонайменше двох виробників з наданням підтверджуючих документів, а також додаткову інформацію, що стосується проведення Замовником Процедури закупівлі, яку Замовник вважає за необхідне надати» .

   Варіант № 2

  …….а також інформацію щодо відповідності усім в сукупності вимогам тендерної документації продукції щонайменше двох виробників у вигляді порівняльної таблиці (з посиланням на відповідні пункти підтверджуючих документів) з наданням підтверджуючих документів з урахуванням оскаржуваних умов тендерної документації. 

   Інформацію у поясненнях до скарги подавайте  у виді порівняльної таблиці, оскільки багато залежитиме від того чи зможе  працівник Департаменту, який розглядає скаргу і готує проект рішення за результатами її розгляду і виносить скаргу на розгляд на засідання Колегії Органу оскарження зрозуміти та документально перевірити дотримання Замовником умов ТД. 

   При цьому, не подання цієї інформації чи подання не у повному обсязі такої інформації Замовником відповідно призведе, скоріше за усе, до задоволення скарги і необхідності виконання рішення АМКУ стосовно внесення змін до ТД.

   Якщо Замовник не просто надав інформацію щодо відповідності усім в сукупності вимогам тендерної документації продукції щонайменше двох виробників а і документально підтвердив її, то АМКУ більш всього, що прийме рішення про  відмову у задоволенні скарги.

   Використовуйте prozorro.gov.ua для обгрунтування своєї позиції в Органі оскарження

   Було багато випадків, коли скаржники у скаргах зазначають про неможливість подати ту чи іншу інформацію/документи, які вимагаються, наприклад, у кваліфікаційних критеріях, встановлених Замовниками у Тендерних документах.

   Наприклад, у процедурі закупівлі UA-2020-09-04-007283-b Замовник купував кам’яне вугілля марки ДГ 25-80 і встановив такий  кваліфікаційний критерій, у тому числі, наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів).

   Замовник зазначив, що новостворений та раніше не мав закупівель у кам’яному вугіллі і не має кваліфікаційного номер, тому за допомогою PROZORRO.gov.ua знайшов інформацію, яка була подана скаржником для участі у іншій процедурі закупівлі також вугілля кам’яного UA-2020-07-27-000088-b, якими підтверджується досвід поставки вугілля каміння марки ДГ у 2019 і 2020 роках, відгуки про їх виконання та документи, якими підтверджується оплата за поданими аналогічними договорами. Раніше ми вже писали про те, як обрати кваліфікаційний номер за допомогою сайту prozorro.gov.ua. 

   Замовник додав до своєї скарги ще і копії цих документів до пояснень на скаргу.

   Органом оскарження було відмовлено у задоволенні скарги. 

   Внесення змін в тендерну документацію при оскарженні в АМКУ

   Згідно з абзацом другим частини 17 статті 18 Закону України «Про публічні закупівлі» Замовнику забороняється вчиняти будь-які дії та приймати будь-які рішення щодо процедури закупівлі:

  • приймати рішення про відміну тендера чи визнання його таким, що не відбувся, 
  • відміну переговорної процедури закупівлі, 
  • укладення договору про закупівлю, крім дій, спрямованих на усунення порушень, зазначених у скарзі.

   Законом дозволяється Замовнику для усунення порушень, зазначених у скарзі, уносити зміни до Тендерної документації. 

   Але вносити змінити можна тільки до того часу, поки ТД не закінчився кінцевий строк подання тендерних пропозицій.

  Поради

   Якщо Замовник прочитавши скаргу бачить що оскаржувані вимоги, є дискримінаційними відносно скаржника, і розуміє, що не зможе документально підтвердити відповідність продукції щонайменше двох виробників у сукупності усім вимогам Технічної частини ТД потрібно розглянути варіант про внесення змін до ТД для того щоб усунути ці вимоги. 

   Пам’ятайте, що при будь-якій подачі скарги щодо ТД для отримання позитивного рішення АМКУ Ви обов’язково маєте документально підтвердити вимоги до своєї продукції. 

 

   При написанні статті використані матеріали infobox.prozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку