Забезпечення виконання договору: ключові правила для замовника

11.05.2021 11:55
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия (12)

   Ще не вирішили, вимагати чи ні від переможця забезпечення виконання договору? Дослухайтесь до експертних порад, щоб захистити себе від негативних наслідків, якщо контрагент не виконає своїх зобов’язань.

   Згідно з п. 9 ч. 1 ст. 1 Закону № 922, забезпечення виконання договору про закупівлю – це надання забезпечення виконання зобов’язань учасником перед замовником за договором про закупівлю.

   Укласти договір про закупівлю — це лише половина справи. Може статися так, що постачальник відмовиться від виконання своїх зобов’язань. Щоб уникнути такої ситуації та виключити негативні наслідки, у тендерній документації доцільно вимагати забезпечення виконання договору. 

   Розкажемо, які тонкощі слід враховувати, якщо ви маєте намір вимагати таке забезпечення.

   Види забезпечення виконання договору про закупівлю Законодавство визначає, зокрема, такі види забезпечення зобов’язань з боку постачальника: 

  • неустойка (пеня); 
  • порука; 
  • застава;
  •  гарантія; 
  • завдаток;
  •  притримання.

   При цьому, згідно з ч. 2 ст. 546 ЦК, договором або законом можуть бути визначені інші види забезпечення виконання зобов’язання.

   Робимо висновок, що у замовника є непоганий вибір способів захисту від недобросовісних постачальників. Він має можливість самостійно обирати певний вид забезпечення виконання договору. 

   Тепер розглянемо кожен вид більш детально, щоб ви могли обрати, що підходить саме вам.

   Гарантія

    Замовник має право вимагати від переможця тендеру надати забезпечення виконання зобов’язань у формі гарантії від банку, будь-якої іншої фінансової організації чи страхової компанії. Ця вимога, як правило, виконується постачальником без будь-яких перешкод.

    А ось для замовників існують певні труднощі при настанні гарантійного випадку. Наприклад, банк, до якого замовник звертається задля стягнення коштів за гарантією, може подати до суду позов, щоб визнати договір про забезпечення недійсним. У такому випадку замовнику доведеться тягатися по судах, втрачаючи час. 

   Рідко, але буває, що на момент звернення замовником до банку, фінансова організація втратила ліцензію на провадження банківської діяльності та перебуває у стані ліквідації. 

 

   Увага! Для захисту своїх прав у такій ситуації замовнику слід звернутися до банку у процесі ліквідації в порядку, передбаченому Законом України «Про систему гарантування вкладiв фiзичних oсiб» від 23.02.2012 № 4452-VI (далі — Закон № 4452). Цей закон регламентує процедуру виведення неплатоспроможного банку з ринку, запровадження тимчасової адміністрації, її проведення. 

   Стягнути заборгованість з банку в період його ліквідації через суд фактично неможливо. Вважається, що це порушить встановлений порядок проведення ліквідаційної процедури, описаної Законом № 4452. 

 

   Важливо! Для отримання забезпечення за банківською гарантією замовнику потрібно документально підтвердити, що постачальник не виконав свою частину договору з власних причин. Якщо контрагент не виконав свої зобов’язання через певні дії замовника, тоді замовник не отримає жодної компенсації. 

   Застава 

    Застава — один з найбільш ефективних видів забезпечення виконання договору.

    Поняття застави встановлює стаття 572 ЦК: 

    Що може бути предметом застави? 

   Будь-яке майно, наприклад, речі, цінні папери, майнові права. Тобто те, що може бути відчужене заставодавцем і на що може бути звернене стягнення. Однак є виключення: 

  • культурні цінності, що належать державі/знаходяться у комунальній власності та занесені або підлягають занесенню до Державного реєстру національного культурного надбання;
  •  пам’ятки культурної спадщини, що входять до Переліку пам’яток культурної спадщини та не підлягають приватизації. 

   У якості предмету застави можуть виступати й гроші, адже вони також вважаються об’єктами цивільних прав.

    У тендерній документації замовник може вимагати забезпечення виконання договору у вигляді майнових прав на грошові кошти. Це досить зручно, адже кошти перераховують: 

  • на казначейський рахунок, коли замовником є бюджетна установа; 
  • на банківський рахунок замовника, коли замовник – держпідприємство.

    Стягнути таке забезпечення простіше, ніж забезпечення у виді гарантії. 

    Депозит 

   Попри те, що стаття 546 ЦК не передбачає такого виду забезпечення виконання зобов’язань, як депозит, замовник має право самостійно обрати цей тип забезпечення у договорі. 

   Врахуйте! За договором депозиту (банківського вкладу) одна сторона (банк), що прийняла від другої сторони (вкладника) або для неї грошову суму (вклад), що надійшла, зобов’язується виплачувати вкладнику таку суму та проценти на неї або дохід в іншій формі на умовах та в порядку, встановлених договором (ст. 1058 ЦК). 

   Якщо ваші рахунки обслуговує Казначейство, варіант із забезпеченням виконання договору у вигляді депозиту не варто обирати. Казначейство не буде виплачувати відсотки за таким депозитом, а без них цей вид забезпечення не відповідає законодавчим нормам. 

   Якщо визначилися з оптимальним видом забезпечення виконання договору, врахуйте загальні правила його встановлення. 

   Розмір забезпечення виконання договору про закупівлю 

   У ч. 3 ст. 27 Закону зазначається, що максимальний розмір забезпечення виконання договору про закупівлю не може становити більш ніж 5 % від загальної вартості договору. Це ключове, про що слід пам’ятати замовнику.

   5 ключових правил, які має врахувати замовник, встановлюючи вимогу забезпечити виконання договору, роз’яснили наші партнери – портал “Держзакупівлі” 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку