За обладнання для Охмадиту переплатять 25%

31.08.2021 12:03
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия (32)

   На жаль, новий корпус дитячої лікарні Охматдит до Дня Незалежності відкрити так і не встигли. Однак конкурентні аукціони в Prozorro на закупівлю обладнання скасували і оголосили переговорні процедури на більші суми. За прискорення поставок заплатять приблизно на 89 млн грн більше, ніж планували витратити на тендерах.

   Серед інших інфраструктурних проєктів до 30-річчя Незалежності, обладнання для Охматдиту дозволили купувати за переговорними процедурами. До цього ці закупівлі мали проводити через аукціони в Prozorro. Деякі з них навіть встигли оголосити. Загальна очікувана вартість закупівель операційних столів, наркозно-дихальних апаратів та ШВЛ і комплектів обладнання для операцій становила 254 млн грн.

   Після такого дозволу замовник (ДП “Укрмедпроектбуд”) скасував аукціони і оголосив у системі про намір укладати договори за переговорними процедурами. Однак очікувана вартість цих закупівель, порівняно з попередніми аукціонами, зросла до 343 млн грн. Отже, переплата буде 89 млн грн, якщо рахувати її як різницю між очікуваною вартістю переговорних процедур і скасованих тендерів – це понад 25%.  

 

   Однак ціна на тендерах могла бути ще менша. Наприклад, компанія, що брала участь в аукціоні на постачання операційних столів, була готова поставити їх за 26,4 млн грн. Про це вона повідомила замовника листом з ціновою пропозицією. Однак Укрмедпроектбуд підписав договір з компанією, яка погодилася поставити столи швидше, ніж за місяць, але за 58 млн грн. 

   “Це досить дивна ситуація,” — пояснює заступник виконавчого директора ТІ Україна з інноваційних проєктів Іван Лахтіонов,“Чи варто платити вдвічі більше за те, щоб скоротити термін поставки товарів на кілька тижнів? Саме щоб такої ситуації не виникло, ми закликали Укрмедпроект обирати постачальника публічно і залучити різних учасників.”

   Цьогоріч НАБУ завершило розслідування корупції під час будівництва Охматдиту у 2012 році. Державі було завдано збитків на 30 млн грн, оскільки  замовник на підставі підроблених актів сплатив підряднику кошти за обладнання, яке той так і не поставив. 

 

   Джерело: https://dozorro.org 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку