За 5 років система Prozorro заощадила Україні 190 млрд грн

30.07.2021 10:10
0
Поділитися на facebook
Поділитись
happy-tiny-man-woman-with-big-open-wallet_74855-5869

    1 серпня виповнюється 5 років з моменту, як використання системи Prozorro стало обов’язковим для всіх державних замовників. З того моменту інформація про перебіг кожної закупівлі стала доступною та відкритою для кожного. В системі пройшло більше 2 мільйонів конкурентних закупівель і понад 130 тисяч представників бізнесу змагалися на тендерах Prozorro з 2016 року

    Протягом 5 років державні та комунальні органи та підприємства, завдяки конкуренції бізнесу на торгах Prozorrо, змогли заощадити 190 млрд. грн від суми, яку вони планували витратити на закупівлях. Завдяки закупівлі в Prozorro, у середньому, на 1 млн грн замовники економлять 80-100 тисяч грн, і можуть використати їх на додаткові потреби.

   2020 року економія становила майже 56 млрд грн.

    «Саме стільки українські платники податків зекономили завдяки Prozorro в 2020 році. І така сума – це майже вдвічі більше, ніж було щороку до того. Система Prozorro залишається унікальним інструментом, який не тільки дозволяє економити на держзакупівлях, але і є однією з основ антикорупційної реформи в Україні. Відкритість у публічних закупівлях формує новий рівень довіри між громадянами та державою, тому розвиток Prozorro залишається важливим елементом урядової політики», — зауважив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

   «Поява Prozorro зробила ринок держзакупівель більш відкритим та прозорим для бізнесу. 130 тисяч учасників змагалися на аукціонах Prozorro за ці 5 років. І понад 90% з них — це представники малого та середнього бізнесу. У подальшому ми розраховуємо на трансформацію та удосконалення системи, розширення переліку інформації щодо закупівель, зокрема зазначення країни походження товарів, концентрації закупівель тощо. Також розраховуємо на збільшення конкуренції майданчиків, які є складовою екосистеми Прозорро»,прокоментував Перший віце-прем’єр-міністр — Міністр економіки України Олексій Любченко.

    Система Prozorro та вся сфера закупівель загалом постійно вдосконалюється. Вже з 2022 року будуть повністю ліквідовані тендерні комітети. Їм на зміну прийде формат роботи через уповноважених осіб — фахівців, для яких закупівлі будуть не додатковим навантаженням, а оплачуваною роботою.

   «Ми впевнені, що цей перехід зробить публічні закупівлі більш професійними та ефективними. Кожна уповноважена особа буде зобов’язана підтвердити свій рівень знань законодавства, і вже найближчим часом система онлайн-тестування буде доступна в Prozorro», — зауважив директор ДП «Прозорро» Василь Задворний.

   Завдяки появі системи Prozorro, наша громадськість, медіа та журналісти-розслідувачі отримали можливість слідкувати за перебігом кожної закупівлі, знаходити порушення та добиватися справедливості.

 Система Prozorro отримала глобальне визнання, отримавши 8 міжнародних нагород. Журнал Wired назвав її найпрозорішою системою публічних закупівель, а The Economist — одним із найуспішніших антикорупційних проектів у світі.

 

    Джерело 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку