Юридичні послуги для НБУ хочуть закуповувати в обхід Prozorro

14.09.2021 11:03
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия (20)

   Законопроект, зареєстрований нещодавно у Верховній Раді пропонує вивести з-під дії Закону “Про публічні закупівлі” закупівлі юридичних послуг для захисту інтересів Національного банку за кордоном. 

   Автори цього законопроекту обґрунтовують його тим, що відкриті торги з публікацією англійською мовою тривають занадто довго, і на них може не прийти достатня кількість учасників. 

   Але минулого року такі послуги  через відкриті торги закупили цілком успішно. На аукціоні змагалися четверо учасників, а заощадити вдалося майже половину від очікуваної вартості. 

   А в цьому році відкриті торги оголосили на понад вдвічі більший обсяг послуг, і вони двічі не відбулися. Пропозицію подавав тільки один учасник, отже тепер Нацбанк підпише угоду за переговорною процедурою.

   Якщо є відповідне рішення Кабінету Міністрів або Ради національної безпеки й оборони, то, згідно з чинним законодавством, такі юридичні послуги можна закуповувати за переговорною процедурою.

   У разі, якщо цей законопроект буде прийнятий, і закупівлі юридичних послуг для захисту інтересів НБУ за кордоном виведуть з-під дії Закону, договори не будуть публікувати у відкритому доступі. Отже, ми не будемо знати ані умов захисту інтересів центрального банку України, ані вартості.

   Щоб забезпечити прозорість закупівель та, водночас, незалежність Національного банку України, пропонується передбачити можливість купувати такі послуги за переговорною процедурою за рішенням самого НБУ.

   Виведення закупівель з-під дії закону — це додаткові корупційні ризики. Цю ідею  також не підтримало Головне науково-експертне управління ВРУ. Трансперенсі Інтернешнл Україна тех закликає депутатів не підтримувати цей корупційний  законопроєкт. 

 

   Джерело: https://dozorro.org/news/yuridichni-poslugi-dlya-nbu-hochut-zakupovuvati-v-obhid-prozorro 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку