Який електронний підпис має накласти учасник на свою пропозицію

15.03.2021 10:50
0
Поділитися на facebook
Поділитись
ббббб

   Часто підставою для відхилення пропозиції учасника є факт підписання пропозиції удосконаленим електронним підписом на кваліфікованому сертифікаті (далі – УЕП), а не кваліфікованим електронним підписом (далі – КЕП), як вимагав замовник. Давайте розберемось, яка різниця між КЕП та УЕП, та чи повинен Замовник вимагати саме КЕП?

  КЕП та УЕП – одне й те саме?

   Ні, це різні підписи з різним рівнем захисту. Більшість підприємств, установ та організацій можуть використовувати в своїй діяльності обидва види підписів.

   Відповідно Закону України “Про електронні довірчі послуги”, удосконалений електронний підпис – це електронний підпис, створений за результатом криптографічного перетворення електронних даних, з якими пов’язаний цей електронний підпис, з використанням засобу удосконаленого електронного підпису та особистого ключа, однозначно пов’язаного з підписувачем, і який дає змогу здійснити електронну ідентифікацію підписувача та виявити порушення цілісності електронних даних, з якими пов’язаний цей електронний підпис.

   Кваліфікований електронний підпис – удосконалений електронний підпис, який створюється з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису і базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа.

   Крім того, різниця між ними в тому, що УЕП зберігається на незахищеному носії, а КЕП – на захищеному.

   Як зрозуміти: КЕП чи УЕП?

   Для того, щоб переглянути інформацію про підпис, скористайтесь ресурсом https://www.czo.gov.ua/.

   Відкрийте меню і перейдіть в “Довірчі послуги” – “Перевірити підпис”. У віконце, що відкрилося, завантажте файл підпису, як показано на малюнку нижче, і ви отримаєте результат.

  Як виглядає УЕП

   Якщо файл підписаний УЕП, то в інформації про підпис ви побачите:

   Тип носія – незахищений;

   Тип підпису – удосконалений.

   Не плутайте поле “Тип підпису” з полем “Сертифікат”, оскільки сертифікат в обох підписах є Кваліфікованим.

   Як виглядає КЕП

   Якщо файл підписаний КЕП, то в інформації про підпис ви побачите:

   Тип носія – захищений;

   Тип підпису – кваліфікований.

   Чи повинен замовник вимагати у учасника підписати пропозицію саме КЕП?

   Ні. Відповідно до абзацу 2 п. 1 Постанови № 193 від 3 березня 2020 р до 31 грудня 2021 року, приватний бізнес має право використовувати в своїй діяльності Удосконалені електронні підписи на кваліфікованому сертифікаті (УЕП) чи печатки, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів.

   Отже, своєю вимогою підписати пропозицію саме КЕП, Замовник може зменшити конкуренцію на своєму тендері, оскільки багато учасників ще не робили кваліфіковані електронні підписи.

   Як краще зазначити вимогу про підписання пропозиції учасником?

   При оголошенні закупівлі в тендерній документації або документації спрощеної закупівлі обов’язково слід зазначати, що учасник може підписати свою пропозицію або кваліфікованим електронним підписом, або удосконаленим електронним підписом на кваліфікованому сертифікаті. Простіше кажучи, замовник може надати право вибору: підписати або КЕП або УЕП, а учасник підпише тим, що в нього є в наявності.

  Таке формулювання права вибору, що надається учаснику, убереже замовника від оскаржень та зайвих відхилень пропозицій, а всі учасники без винятку зможуть взяти участь у закупівлі. 

   Сподіваємося, що детальна інформація цієї невеликої статті допоможе вам уникнути плутанини з електронними підписами, а якщо у вас залишилися питання, ми обов’язково на них відповімо.

   При написанні статті використані матеріали infobox.prozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку