Яку одиницю виміру вказувати при здійсненні запиту ціни на ліки

10.05.2024 10:47
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Pharmacy business, vector

Наша команда  продовжує  вдосконалювати роботу Прозорро.Маркету, аби закупівлі стали ще простішими та прозорішими. Наразі  Замовники при здійсненні закупівель лікарських засобів через електронний каталог мають застосовувати найменшу одиницю виміру.

З чим пов’язані такі зміни

 До Медичних закупівель України, як адміністратора медичної частини електронного каталогу, надходять скарги постачальників, пов’язані з некоректним відображенням кількості товару, що пропонується до закупівлі. Це призводить до певних незручностей та спірних моментів на етапі контрактування та постачання.

Медичні закупівлі України наголошують, що при здійсненні запиту цінової пропозиції в електронному каталозі необхідно зазначати найменш можливу одиницю виміру, без прив’язки до певної торгової назви, наприклад: таблетки, ампули, флакони, шприци тощо.

Що таке найменша одиниця виміру

При виборі одиниць виміру важливо враховувати специфіку самого товару аби забезпечити чіткість та зрозумілість для потенційних постачальників. В залежності від характеристик і властивостей препаратів – він може бути зазначений у каталозі в таких одиницях виміру як: штуки, літри, рулони та ін.

Тобто найменша одиниця виміру – це найменша одиниця, за допомогою якої вимірюється певна величина або кількість. Це може бути мінімальна кількість або розмір, який можна виміряти або відобразити для певного предмета. Вона встановлюється з урахуванням конкретних характеристик товару та використовується для точного визначення кількості або розміру при закупівлі.

 

У випадку лікарських засобів найменшою одиницею виміру може бути одиниця пакування (наприклад, таблетка, ампула, флакон).

Як це працює на практиці

Уявімо, що Замовнику необхідно провести закупівлю таблеток.  Оголошуючи запит ціни пропозиції, він має вказати саме кількість таблеток, а не пачок з таблетками. Постачальник, надаючи свою пропозицію, буде вказувати конкретний товар, в якому буде враховано  скільки таблеток в кожній пачці.

Наприклад: Замовник має закупити певні таблетки. У більшості випадків, ці таблетки випускаються по 50 штук в пачці. Йому потрібно 12 пачок таблеток. У такому випадку Замовник має оголошувати ЗЦП на 600 штук (таблеток), а не на 12 пачок.

Зазначення найменшої одиниці виміру важливе для точного визначення обсягу або кількості товару при здійсненні запиту цінової пропозиції.

Отже, купуючи через каталог лікарські засоби, ви купуєте найменш можливу одиницю виміру (таблетка, ампула), а не пачки, пакування тощо.

 

Джерело: https://infobox.prozorro.org/articles/yaku-odinicyu-vimiru-vkazuvati-pri-zdiysnenni-zapitu-cini-na-liki


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку