Які нові послуги презентували на Diia Summit 2022

08.02.2022 17:21
0
Поділитися на facebook
Поділитись
coworkers-cartoon-characters-effective-collaboration-coworkers-cooperation-teamwork-colleagues-discussing-solution-successful-interaction_335657-2309

8 лютого відбулася презентація нових електронних послуг та документів у Дії. А також відбувся запуск спеціального правового режиму для ІТ-компаній Дія.City на Diia Summit 2022. 

Посилання на презентацію

«Сьогодні ми вперше поділимося філософією нашої команди та представимо бачення всієї екосистеми державних послуг», — заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Які нові послуги презентували?

Президент України Володимир Зеленський анонсував, що незабаром усі громадяни України, старші 60 років, отримають від держави безкоштовний смартфон і пільговий тариф. Назву для цієї послуги можуть обрати українці.

Як? У застосунку Дія з’явилася послуга «Опитування». Тобто саме тут користувачі Дії можуть обрати назву послуги смартфонів для бабусь і дідусів. Окрім цього, тут можна буде голосувати за послуги, які потребують українці, а держава дізнаватиметься думку громадян щодо того чи іншого.

Перша леді України Олена Зеленська анонсувала новий підрозділ Дії – Дія.Безбар′єрність:

  • як отримати послуги, пільги, документи
  • як отримати допомогу
  • дізнатися про свої права та можливості

 

Підрозділ запрацює у березні 2022 році.

«Це не просто розділ, а «спецпідрозділ» «Дії». Його покликання – спростити комунікацію з державою для літніх людей, людей з інвалідністю та інших груп населення, для яких раніше держпослуги не завжди були зручними й дружніми», – розповіла Олена Зеленська.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук заявив, що у 2022 році планують оновити законодавство про захист персональних даних.

Прем’єр-міністр України, Денис Шмигаль заявив, що завдяки запуску електронних послуг українці заощадили 14,7 млрд за 2020-2021 роки.

Шеринг техпаспорта в Дії

Ви можете пошерити техпаспорт у застосунку з близькою людиною, яка користується вашим авто. Заява подається за кілька кліків та обробляється до 10 хвилин.

Автоматична реєстрація будівництва

Цю послугу можна було отримати на порталі Дія, але тоді потрібно було чекати на розгляд до 10 днів. Тепер ця послуга надається автоматично, а результат користувач отримає одразу.

Михайло Федоров заявив, що вони повністю змінили філософію отримання послуг в галузі Будівництва.

При наявності відповідних документів, дозвіл на будівництво надаватиметься автоматично.

«Держава не може приймати рішення, давати чи не давати дозвіл на будівництво. Тому ми запустили автоматичний дозвіл на будівництво», — заявив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Зміна місця реєстрації

Відсьогодні ця послуга запрацювала по всій Україні. Тепер кожен може вказати адресу, за якою планує проживати, на порталі або в застосунку Дія та отримати підтвердження від власника житла.

Про зміну місця реєстрації органи повідомлятимуться автоматично, тому не буде ніяких необґрунтованих умов.

Ця послуга також виключає всі ризики для орендарів житла. А скасування попереднього місця проживання відбувається автоматично.

Продовження та припинення грошової допомоги ВПО

Отримати цю послугу можна на порталі Дія. Щоб продовжити або припинити грошову допомогу від держави, внутрішньо переміщеним особам достатньо подати заявку на порталі Дія.

Довідка про несудимість

Щороку цю довідку отримують 1 мільйон українців. Тепер її можна отримати онлайн у застосунку Дія. Вона потрібна для військкоматів або для влаштування на роботу.

Які послуги ще анонсували?

У найближчому майбутньому з’являться ще такі послуги:

  • Перереєстрація авто
  • Заміна водійських посвідчень з доставкою додому
  • Заява у поліцію
  • Електронне резиденство

 

Запуск Дія.City

«Запускаємо Дія.City! Ми трансформуємо Україну в країну продуктових IT-компаній та стартапів. Діємо, щоб не лише талановиті українці залишалися вдома, а й міжнародні IT-компанії ставали резидентами Дія.City. Також запустимо фонд, який буде оплачувати 50% онлайн-навчання IT-спеціальностей», — заявив керівник проєкту Дія.City Олександр Борняков.

Автори проєкту також розповіли, що проаналізувавши діяльність успішних компаній у світі, вони виділили важливі аспекти, завдяки яким компанії готові інвестувати:

  • захист інвестицій
  • низькі податки
  • якісні держпослуги
  • синхронізація зі світовими законодавчими практиками
  • освіта та інвестиції в людський капітал

 

Ось декілька важливих аспектів цього режиму:

  • компанії зможуть обирати, який вид податку сплачувати;
  • запроваджують інструменти англійського права та механізм захисту інвестицій;
  • забезпечення можливостей реінвестицій;
  • gig-контракт.

 

Засновник української ІТ компанії SoftServe Тарас Кицмей заявив, що вони готують документи, щоб долучитися до режиму Дія.City вже сьогодні 8 лютого.

«Наша компанія однією з перших планує стати резидентом Дія.City. Це найкращий режим для стимулювання розвитку IT-індустрії в Європі та й у всьому світі», — заявив Тарас Кицмей.

Також на презентації виступив представник компанії UST, яка є постачальником цифрових технологій та трансформації, інформаційних технологій та послуг.

Завдяки запуску Дія.City вони виходять на український ринок і планують створити кілька тисяч робочих місць для українців.

Також першим резидентом Дія.City вже стала ІТ компанія Revolut. Компанія представлена в 36 країнах світу та є найдорожчим стартапом Великої Британії. Revolut охоплює персональні та бізнес фінанси користувачів по всьому світу, пропонує найкращі курси валют, страхування та багато іншого.

Для того, щоб вже впроваджені послуги запрацювали і у вас, потрібно оновити застосунок.

 

Автор статті – Лілія Галка

Джерело


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку