Як змінювались ціни при закупівлі масок у ProZorro

13.07.2020 13:48
0
Поділитися на facebook
Поділитись
87767071_2662881653982351_6945596016150183936_o

   Кількість медичних закупівель з початком пандемії коронавірусу різко зросла, адже українським лікарням, підприємствам, організаціям знадобилися в першу чергу засоби індивідуального захисту, дезінфекційні та антисептичні засоби, які стали обов’язковими у використанні. Усім знадобилося усе і одразу, але країна не була готова до такого попиту на медичні засоби. Виходячи з цієї ситуації для пришвидшення закупівель Парламент дозволив закуповувати необхідні засоби для боротьби з короновірусом через систему ProZorro. 

    На сьогоднішній день за спрощеною процедурою закупівлі було проведено близько 40 тисяч тендерів на 4,8 млрд гривень. Зокрема, 3, 68 млрд ( 78% від всієї вартості)  витратили на закупівлі медичного обладнання (апарати штучної вентиляції легенів, кисневі концентратори, монітори пацієнтів), а також велика кількість тестів на виявлення Covid-19.

    Із загальної суми, за підрахунками 450 млн гривень витратили на засоби індивідуально захисту: медичні рукавички, маски, респіратори та інші засоби для захисту від коронавірусу. За статистикою близько 270 млн гривень витратили на дезінфікуючі та антисептичні засоби.

Ціни та обсяги закупівель

    За нашою статистикою, за 6 місяців було придбано близько 29,6 млрд медичних масок на 271 млн гривень. За нашими підрахунками, найбільше масок було куплено в квітні місяці (10 млн масок за 134 млн гривень). 

    У січні-лютому 2020 року медичні маски закуповували здебільшого допороговими або ж відкритими торгами. Більшість з них були успішними. Але, за статистикою, вже на початку березня у  більшій половині тендерів не брав участь жоден постачальник. Вони відмовлялися продавати медичні маски за низькими цінами. Звідси можна зробити висновок, що був дефіцит товару на ринку. Вже на початку квітні дефіцит медичних масок зникав, тобто поступово ринок насичувався медичними масками.  У цей період закупівлі проводили за процедурою спрощеної закупівлі, а у травні деякі замовники проводили закупівлі через конкурентні торги, і більшість з них були успішними. 

      Якщо порівнювати ціни, то ще у січні 2020 року маски були вартістю по 0,68-1,5 грн, у лютому ціна зросла до 0,7-3,2 грн. Вже у березні відбувся ще більший стрибок цін. Постачальники продавали маски в середньому по ціні 10-25 грн за штуку. Для прикладу, КП “Одесфарм” поставило 1 000 медичних масок по 24,5 грн Департаменту комунальної власності Одеської міської ради.

    У квітні, так як ми зазначали вище, закупили найбільшу кількість масок. Щодо цін, то у цьому місяці мінімальна ціна була 3 грн, а максимальна 27 грн. Саме у цей період був найбільший попит на медичні маски, тому багато замовників закуповували маски за завищеними цінами. 

    Для прикладу,  ТОВ «ЕЛЕКТРОВЕКТОР» поставило 4 000 медичних масок по 27 грн КП «Міське управління справами» Дніпровської міської  ради за двома закупівлями. Першу  провели  2 квітня, другу — 13 квітня. 

    У травні попит та ціна знизилась, так як ринок вже був насичений медичними масками. Але, залишилися деякі замовники, які закуповували маски за завищеними цінами. Для прикладу, Новотроїцький ясла-садок № 2 Херсонської області купував медичні маски по 19,25 грн, Рівненський регіональний центр з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю купував по 18 грн, Виконавчий комітет Львівської міської ради купив 1 000 медичних масок по 17,5 грн. 

    Якщо порівнювати червень з травнем, то ціни на маски продовжили знижуватись. Середня ціна за штуку становила 6-11,1 грн. Але більше 40 % масок були придбані за ціною 5-8 грн. У червні навіть деякі постачальники пропонували маски за ціною, яка була ще до початку пандемії, тобто  в середньому по 2-3 гривні за штуку. Варто відзначити те, що за червень ДП “Медичні закупівлі України” уклали договір на постачання 3 млн масок по 2,8 грн за штуку. 

Закупівлі медичних масок опорними лікарнями

    З початком пандемії коронавірусу в Україні було створено близько 240 опорних лікарень, які приймають пацієнтів з Covid-19. Звичайно, лікарні отримують багато необхідного з резервів та гуманітарної допомоги. Але, на жаль, навіть за 4 місяці деякі лікарні не мають достатньої кількості засобів індивідуального захисту.

    ВООЗ рекомендує усім працівникам, які контактують з пацієнтами з коронавірусом, носити респіратори, адже вони забезпечують менш тісний контакт з хворим. За нашими підрахунками опорні лікарні закупили через електронну систему закупівель 1,2 млн медичних масок на більш ніж 9,5 млн гривень. 

 

   При написанні статті використані матеріали dozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку