Як скласти та оприлюднити обґрунтування закупівлі: поради замовникам

02.03.2021 11:06
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Подання пропозицій на Запит ціни пропозиції в Prozorro Market (3)

   Відповідно до змін, внесених 16.12.2020 до Постанови № 710, з метою ефективного та раціонального використання коштів більшості замовників рекомендовано забезпечити оприлюднення обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, його очікуваної вартості та/або розміру бюджетного призначення на власному веб-сайті протягом п’яти робочих днів з дня оприлюднення оголошення про проведення конкурентної процедури закупівель або повідомлення про намір укласти договір про закупівлю за результатами переговорної процедури закупівель. 

   Маються на увазі наступні замовники:

  • Пенсійний фонд України, фонди загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • органи місцевого самоврядування;
  • головні розпорядники бюджетних коштів (розпорядники бюджетних коштів нижчого рівня);
  • суб’єкти господарювання державного сектора економіки.

   Наголошуємо, що мова йде лише про відкриті торги, торги з обмеженою участю, конкурентний діалог та переговорну процедуру.

   Взагалі, обов’язок розробки, затвердження, оприлюднення обґрунтувань може бути покладений на будь-якого працівника підприємства/структурний підрозділ, якщо це відповідає посадовим обов’язкам/функціям.

   Не забуваємо, що обов’язок оприлюднити зазначену інформацію на веб-порталі «Київаудит» було покладено на замовників в системі Київської міської влади протягом 10 робочих днів з дати оголошення. Отже зміни до Постанови № 710 – це не новина, а сувора буденність для більшості замовників протягом останніх років.

   

   А наступна інформація може бути корисною навіть досвідченим замовникам.

   З урахуванням положень Примірної методики визначення очікуваної вартості предмета закупівлі, затвердженої наказом Уповноваженого органу від 18.02.2020 № 275, замовник може обрати один із варіантів.

  1. Розрахунок очікуваної вартості товарів/послуг методом порівняння ринкових цін:
  • здійснити пошук, збір та аналіз загальнодоступної цінової інформації; направити не менше 3-х письмових запитів цінових пропозицій (електронною поштою);
  • провести статистичні розрахунки виведення зваженого значення очікуваної вартості.
  1. Розрахунок очікуваної вартості товарів/послуг на підставі закупівельних цін попередніх періодів:
  • скоригувати ціну договору попереднього періоду (якщо  наявний) з урахуванням індексу інфляції.
  1. Розрахунок очікуваної вартості товарів/послуг, щодо яких проводиться державне регулювання цін і тарифів:
  • обрахувати вартість, орієнтуючись на тарифи, затверджені органом державної влади чи місцевого самоврядування.
  1. Розрахунок очікуваної вартості робіт на основі будівельних норм:
  • визначення очікуваної вартості проектних та проектно-вишукувальних робіт проводиться з урахуванням видів та обсягів робіт, що планується закупити, відповідно до ДСТУ Б Д.1.1-7:2013 «Правила визначення вартості проектно-вишукувальних робіт та експертизи проектної документації на будівництво»;
  • очікувана вартість закупівлі робіт з будівництва, капітального ремонту та реконструкції визначається з урахуванням ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва», а також Галузевих виробничих норм ГБН Г.1-218-182:2011 «Ремонт автомобільних доріг загального користування. Види ремонтів та переліки робіт» відповідно до розробленої та затвердженої проєктно-кошторисної документації.

   Ми радимо застосовувати перший метод, оскільки він є найбільш ефективним для товарів і послуг з точки зору відповідності середнього рівня цін на ринку. 

   Який шаблон обґрунтування використати?

   Нижче ми наведемо приклад, але зазначимо, що він може не враховувати особливості конкретної діяльності, джерел фінансування, обсягів закупівлі. Він може бути доповнений та редагований індивідуально кожним замовником.

Приклад:

   На цьому прикладі ми визначимо обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення та очікуваної вартості предмету закупівлі «Поточний ремонт дороги по вул.Сагайдачного  в с.Семенівка Обухівського району Київської області».

   Отже, спочатку ми оголошуємо закупівлю згідно всіх правил, далі – заповнюємо поля та ДК та завантажуємо технічну документацію.

   Код ДК 021:2015 45230000-8   Будівництво трубопроводів, ліній зв’язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг; вирівнювання поверхонь, ідентифікаційний номер в електронній системі закупівель: UA-2021-02-22-003140-a, на очікувану вартість –  238690,00 грн.

 Оголошення про проведення відкритих торгів (вносимо відповідні дані вашої закупівлі).

  1. Найменування: Виконавчий комітет Обухівської міської ради.
  2. Місцезнаходження: 08700, Київська обл., місто Обухів, вул. Київська, 10.
  3. Код ЄДРПОУ: 04362680
  4. Категорія: відповідно до п.1 ч.3 ст.2 Закону України №922-VIII «Про публічні закупівлі» (далі- Закон) в редакції від 19.04.2020р.
  5. Назва предмету закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником: Поточний ремонт дороги по вул.Сагайдачного  в с.Семенівка Обухівського району Київської області, (Код ДК 021:2015 45230000-8   Будівництво трубопроводів, ліній зв’язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг; вирівнювання поверхонь).
  6. Дата оголошення: 22 лютого 2021 року.
  7. Процедура закупівлі: Відкриті торги.
  8. Ідентифікатор закупівлі: UA-2021-02-22-003140-a
  9. Інформація про технічні, якісні та інші характеристики предмета закупівлі: Згідно із технічним завданням.
  10. Строк надання послуг/виконання робіт: до 30.04.2021 року.
  11. Очікувана вартість предмета закупівлі: 238690,00 грн.

 

   В тендерній документації обов’язково вказуємо технічні та якісні характеристики предмету закупівлі: роботи і матеріальні ресурси, що використовуються для їх виконання повинні відповідати державним стандартам, будівельним нормам: ДБН В.2.3-5:2018 Вулиці та дороги населених пунктів, ДБН А.2.2-3:2014 Склад та зміст проектної документації на будівництво, ДсанПін 3.3.2-007-98 Державні санітарні правила і  норми, ДБН.2.1-10-2009 Основи та фундаменти споруд; ДБН.2.2-5-2001 Благоустрій території; ДБН А.2.2-3-2014 Склад та зміст проектної документації на будівництво. Види ремонтів та перелік робіт та іншим нормативним документам, кошторисній документації відповідно до технічних вимог.

  А ось і приклад обґрунтування закупівлі:

  Очікувана вартість предмету закупівлі: 238690,00 грн. (відповідно до рішення Обухівської міської ради від 24.12.2020 № 59-3-VIII «Про затвердження комплексної  Програми утримання та розвитку вулиць і доріг комунальної власності населених пунктів Обухівської міської територіальної громади Київської області на 2021-2025 роки»  та  затвердженого кошторису  до програми  на 2021 рік.), на підставі кошторисного розрахунку вартості робіт сертифікованим кошторисником  у програмі АВК (автоматичний випуск кошторисів) відповідно до дефектного акту.

   

   Або наводимо більш простий приклад обґрунтування закупівлі комп’ютерів:

   Обґрунтування технічних і якісних характеристик предмета закупівлі та очікуваної вартості предмета закупівлі на виконання постанови КМУ від 11.10.2016 № 710 “Про ефективне використання державних коштів”.

   Технічні та якісні характеристики предмета закупівлі визначені відповідно до потреб Замовника з метою забезпечення безперебійної роботи підприємства. Очікувана вартість закупівлі визначена в порядку, передбаченому організаційно-розпорядчими документами Замовника, а саме шляхом здійснення аналізу цін серед основних постачальників, що відповідають встановленим вимогам в цій тендерній документації.

  Як оприлюднити обґрунтування закупівлі?

   У тому випадку, якщо у замовника є в наявності власний веб-сайт, оприлюднити обґрунтування можна безпосередньо на цьому сайті.

   Ви можете створити спеціальний розділ або публікувати в новинах

   Якщо ж веб-сайт відсутній, наявність Постанови № 710 – добрий привід спробувати отримати фінансування на його розробку. Крім того, можна оприлюднити обґрунтування на ресурсі  https://prozorro.gov.ua/ у розділі «Плани» шляхом розміщення вкладень до плану або разом з оголошенням, або на веб-сайті свого бюджетного розпорядника.

  Статтю підготувала відповідальна редакторка журналу «Консалт Інфо», уповноважена особа в КП «Київтеплоенерго» Дар’я Скрипник


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку