Як провести закупівлю товарів від 50 тисяч гривень в електронному каталозі Prozorro Market замість спрощеної закупівлі

09.02.2021 09:16
0
Поділитися на facebook
Поділитись
appointment-booking-with-smartphone-man-woman_23-2148558748

   У Законі України «Про публічні закупівлі» вказано, що Замовник може придбати товари вартість яких дорівнює або перевищує 50 тис. грн та є меншою за вартість, що встановлена в пунктах 1 і 2 частини 1 статті 3 цього Закону мають використовувати спрощену закупівлю.  

   Але, спеціально для таких закупівель була створена альтернатива спрощеній закупівлі, а саме Prozorro Market. Порядок використання електронного каталогу затверджений Постановою Кабінету міністрів України № 822 від 14 вересня 2020 р.

   Принцип роботи електронного каталогу – Замовник здійснює відбір постачальника шляхом запиту ціни пропозицій постачальників. Запит ціни пропозицій формується у разі, коли у профілі товару розміщено дві або більше пропозиції товару від постачальників.

   Як користуватись Prozorro Market? 

  1. Для початку, Вам потрібно створити план закупівлі, як це передбачено в Законі.
  2. Далі Ви маєте створити у профілі товару запит ціни пропозицій через кабінет на майданчику. Зауважте, що закупівля створюється на технічні характеристики товару. 
  3. Далі Ви маєте заповнити у кабінеті поля з обов’язковою інформацією про кількість товару, термін та місце поставки, строк прийому пропозицій.
  4. Наступним пунктом є оголошення закупівлі та підписання КЕП.
  5. Переможець визначається автоматично, після подання усіх пропозицій. 
  6. Далі Ви можете укласти договір з переможцем та опублікувати в системі звіт про договір закупівлі, укладений без використання електронної системи закупівель.

   Що можна купувати в електронному каталозі Prozorro Market?

   На сьогоднішній день е-каталог можна використовувати тільки для закупівлі товарів. 

   Що є важливим, що Замовнику не потрібно додавати в систему купу документів, адже вся необхідна інформація надається шляхом заповнення електронних полів.

   Усі постачальники, які пропонують свої товари вже пройшли кваліфікацію, а технічні характеристики виписані у профілях товарів, що є дуже зручно. 

   Профіль товару – це опис технічних характеристик товару аналогічно технічним умовам на торгах. Запит ціни пропозицій оголошувати потрібно саме у профілі товару, так як ми писали вище.  Постачальники його бачать і подають свої пропозиції.

   Час на проведення закупівлі через запит ціни пропозицій – мінімальний термін подачі пропозицій 2 робочих дні і Постачальник протягом одного дня повинен підтвердити намір укласти договір, а угоду можна буде укласти вже через 3 робочих дні після оголошення закупівлі. Але, строк подання пропозицій Замовник визначає самостійно, тому процес може зайняти всього декілька днів. 

  Чи може постачальник відмовитись від укладання угоди?

    Якщо Постачальник відмовляється укладати угоду, то Замовник може подати звернення з інформацією про такі порушення через електронну систему закупівель до адміністратора і при наявності кількох порушень, пропозиції такого учасника будуть тимчасово приховані за результатом рішення ЦЗО. Відмовлятись від угоди не вигідно, але якщо таке сталося, то система автоматично обере переможцем наступного Постачальника. 

   Чи може замовник скасувати закупівлю?

   Може, але до укладення договору про закупівлю. Якщо Замовник вирішив скасувати закупівлю, то в системі оприлюднюється інформація про відміну в електронній системі закупівель протягом одного робочого дня з дня прийняття такого рішення.

   Чи може замовник дискваліфікувати учасника?

   Ні, замовник не може дискваліфікувати учасника, тому що всі Постачальники кваліфіковані. 

    Чи потрібно обґрунтовувати вибір технічних характеристик та очікувану вартість та розміщувати інформацію про неї на сайті замовника?

   Ні, не потрібно. 

   На яку суму можна закуповувати товар в електронних каталогах за одним кодом ДК за рік?

    Якщо закупівля проводиться на заміну спрощеній закупівлі – вартість якої дорівнює, або перевищує 50 тисяч, але не є більшою за 200 тисяч гривень.

   Закупівля через Prozorro Market прямою закупівлею не повинні перевищувати 50 тисяч гривень

 

   При написанні статті використані матеріали infobox.prozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку