Як провести нові процедури/звіти/договори у 2022, якщо попередні почались в 2021

25.11.2021 14:00
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия (11)

Багатьом відомо, що починаючи з 01.01.2022 відповідальною за організацію та проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі буде лише Уповноважена особа. Але все ще залишаються питання. 

Ми приймаємо активну участь у закупівельному житті та намагаємося завжди бути в курсі свіжих новин. От ми і натрапили на досить цiкаве питання: 

 

“Ми маємо проводити відкриті торги. На сьогоднішній день у нас існує Тендерний комітет, який за це відповідає. Але також у нас є і Уповноважена особа, яка приймає на себе цей обов’язок з нового року. Тож хто має проводити торги, якщо вони будуть в плані на 2022 рік?”

 

 Ми вирішили розібратися в деяких не зовсім зрозумілих питаннях щодо переходу від Тендерного комітету до Уповноваженої особи. І не тільки. Відповіді на деякі популярні питання дає Мінекономіки. 

 

Чи може уповноважена особа, яка не пройшла тестування, розпочинати закупівлі у поточному році на наступний рік?

 

Якщо є дійсно невідкладна потреба у товарах, роботах і послугах у наступному році, уповноважена особа, яка ще не пройшла тестування, може розпочати закупівлі наприкінці цього року. Але для завершення таких закупівель після 01.01.2022 ця УО повинна пройти тестування.

 

Чи потрібно проходити тестування особам, які будуть виконувати обов’язки уповноваженої особи у разі її тимчасової відсутності?

 

Так. Особа, яка буде тимчасово виконувати функції УО, має бути визначена замовником як уповноважена та повинна пройти тестування. А тому замовник має подбати про це завчасно.

 

Хто може затверджувати річний план закупівель на 2022 рік у поточному році та вносити зміни до нього у наступному році?

 

Зараз планувати та відображати закупівлі в річному плані може і тендерний комітет, і уповноважена особа. Водночас з 01.01.2022 здійснювати планування та відображення закупівель в річному плані зможе виключно уповноважена особа.

 

Як бути із закупівлями, що були заплановані або розпочаті тендерним комітетом?

 

Оскільки з 01.01.2022 організацією процедур закупівель будуть займатися тільки УО, замовник має заздалегідь передбачити у своєму розпорядчому рішенні, яким визначається уповноважена особа, відповідну функцію (механізм, процедуру) щодо:

– проведення процедур закупівель, які були заплановані тендерним комітетом;

– внесення змін до річного плану, який був затверджений тендерним комітетом

і оприлюднений в електронній системі закупівель;

– завершення уповноваженою особою процедур закупівель, розпочатих тендерним комітетом;

– оприлюднення інформації щодо договорів, укладених за результатами процедур закупівель, розпочатих тендерним комітетом.

 

Чи може тендерний комітет організовувати та проводити процедури закупівлі з 01.01.2022?

Ні. Це прямо вказано в Законі.

 

Чи потрібно проходити тестування особам, які здійснюють закупівлі, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень?

 

Ні, особам, які є відповідальними виключно за закупівлі, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень, проходити тестування не потрібно. Однак для них функціонал в електронній системі закупівель буде обмежений.


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку