Як працює ринок електроенергії

29.11.2021 15:05
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия (9)

На ринку електроенергії не вщухають скандали. Учасники ринку звинувачують одне одного, енергокомпанії заявляють про банкрутство. Архітектура ринку складна, і не фахівцю важко зрозуміти, що ж там відбувається. Але ми спробували. Давайте спочатку розберемося, як взагалі працює ринок електроенергії. 

Нагадаємо, що з 1 липня 2019 року в Україні запрацював новий ринок електроенергії: від моделі єдиного покупця і продавця, яким виступав ДП «Енергоринок»,  до впровадження конкурентних механізмів на ринку електричної енергії в Україні. Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), було ухвалено рішення щодо визначення двох окремих торговельних зон, які діють у новому ринку електроенергії – «Бурштинський енергетичний острів» ( БуОС) та «Об’єднана енергетична система України» (ОЕС України).

«Бурштинський енергетичний острів» — умовна територія, на якій розташовані електричні мережі Бурштинської електростанції разом із прилеглою до неї електромережею та власними споживачами електроенергії в межах Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей. Ця торговельна зона обумовлена розташуванням електричної мережі Бурштинської електростанції.

БуОС працює в синхронному режимі з енергосистемою Європи та не має зв’язку з енергосистемою України (ОЕС України).

В БуОС функціонують усі сегменти ринку, за допомогою яких здійснюється купівля-продаж електричної енергії, а саме: 

  • ринок «на добу наперед» (РДН), 
  • внутрішньодобовий ринок (ВДР), 
  • балансуючий ринок (БР), 

на яких формується вільна ціна. В середньому, ціна в БуОС від самого початку запуску ринку вища, ніж в ОЕС України. БуОС працює в синхронному режимі з енергосистемою Європи та не має зв’язку з ОЕС України.

“Об’єднана енергетична система України” – сукупність різних електростанцій, які об’єднані спільним режимом виробництва, передачі та розподілу електричної та теплової енергії.

До ОЕС входять атомні, теплові, вітряні, сонячні, гідравлічні, гідроакумулюючі та інші види електростанцій. Централізоване диспетчерське управління ОЕС України здійснює Укренерго. Зв’язок з енергосистемами інших країн здійснюється через міждержавні лінії електропередачі.

Режим роботи ОЕС визначається виходячи з балансу виробництва та споживання потужності, ремонтів електромереж та генеруючого обладнання. А також можливості ліквідації аварійних ситуацій у разі відключення генеруючого обладнання на електростанціях та магістральних ліній електропередачі.

Укренерго вживає необхідні заходи для обмеження  споживання електричної енергії та потужності, а також застосовує спеціальні графіки і протиаварійні системи зниження електроспоживання.

ОЕС об’єднує 8 регіональних електроенергетичних систем — Дніпровську, Донбаську, Західну, Кримську, Південну, Південно-Західну, Північну і Центральну. Вони пов’язані між собою системоутворювальними та міждержавними високовольтними лініями електропередач.

Купівля електроенергії за ціною, що формується на ринку електричної енергії у торговельній зоні ОЕС України, для споживачів Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей, неможлива в зв’язку з тим, що ці споживачі електричної енергії віднесені до торговельної зони БуОС.

Взагалі, поточну ситуацію на ринку електроенергії можна оцінити як досить негативну. Деякі виробники, зокрема ТЕЦ, просто припиняють свою роботу через брак коштів для закупівлі палива. А інші вже отримали дефолтний статус через брак коштів на фінансові гарантії, які є обов’язковими для участі на сегментах ринку.

Залишається сподіватися, що ситуація на ринку електроенергії покращиться, хоча навряд чи це вплине на зниження тарифів для населення.  

 

Джерело 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку