Як передати свою закупівлю централізованій закупівельній організації

19.07.2021 10:08
0
Поділитися на facebook
Поділитись

   Ідею централізації державних закупівель запозичено з досвіду країн Європейського Союзу, який підтвердив результативність такого заходу в підвищенні професіоналізації закупівель і скороченні державних витрат, усуненні елементів корупції тощо. Тож Законом про публічні закупівлі було передбачено функціонування в ролі замовників централізованих закупівельних організації (далі – ЦЗО). Що таке ЦЗО та хто їх створює? Які функції ЦЗО? Як замовнику передати закупівлю до ЦЗО? Як взаємодіють замовник і ЦЗО і яка межа їх відповідальності? Чиїм коштом та в яких розмірах оплачується робота ЦЗО із проведення та організаціі закупівлі в інтересах замовника? Про все це і більше ви дізнаєтеся вже зараз.

   Що таке ЦЗО та як вони створюються 

   Виходячи з визначення, наведеного в п. 38 ч. 1 ст. 1 Закону № 922, централізовані закупівельні організації — це юридичні особи державної або комунальної власності, які організовують і проводять тендери та закупівлі за рамковими угодами (далі – закупівлі) в інтересах замовників відповідно до цього Закону. 

   ЦЗО наділяються всіма встановленими Законом № 922 правами та обов’язками замовників і несуть відповідальність згідно із законами України. 

   Визначаються ЦЗО: 

  • на національному рівні — рішеннями Кабміну, і такі ЦЗО можуть проводити закупівлі для замовників будь-якого рівня, у тому числі підпорядкованих будь-якому органу місцевого самоврядування ( далі — ОМС); 
  • місцевому рівні — рішеннями ОМС, і такі ЦЗО можуть проводити закупівлі лише для замовників місцевого рівня. 

   У рішенні щодо визначення конкретної ЦЗО передбачається:

  • в інтересах яких саме замовників здійснюватиме закупівлі ця ЦЗО; 
  • закупівля яких саме товарів, робіт, послуг (за винятком послуг з поточного ремонту) для таких замовників є обов’язковою саме через цю ЦЗО. 

   ЦЗО – «першопрохідцем» на національному рівні стала державна установа «Професійні закупівлі». У рамках пілотного проєкту протягом 2017-2018 років вона виконувала функції ЦЗО, а згідно з розпорядженням КМУ від 25.09.2019 № 846-р стала «повноправною» ЦЗО.
Крім ДП «Професійні закупівлі» на сьогодні на державному рівні діють такі ЦЗО: 

  • ДП «Медичні закупівлі України» (розпорядження КМУ від 11.11.2020 № 1405-р); 
  • ДП «Українські спеціальні системи» (розпорядження КМУ від 24.03.2021 № 233-р). 

   За кожною з цих ЦЗО закріплено певний перелік товарів, закупівля яких є обов’язковою через цю ЦЗО, і перелік «обов’язкових» замовників. 

   Основні функції ЦЗО 

   Особливості створення та діяльності централізованих закупівельних організацій установлено в додатку до постанови КМУ від 27.12.18 р. № 1216 (далі – Особливості). У п. 19 цього документа перелічено основні функції ЦЗО. Зокрема, до них належать:

  • проведення закупівель в інтересах замовників; 
  • розроблення технічних специфікацій для товарів, послуг; 
  • розроблення та затвердження методики аналізу ринку товарів/послуг, методики визначення очікуваної вартості предмета закупівель; 
  • постійний аналіз ринку виходячи з потреб замовників;
  • консультаційна, навчальна, інформаційна та правова підтримка замовників щодо організації та проведення тендерів;
  • уніфікація технічних вимог і специфікацій для товарів/послуг, що закуповуються, створення стандартних технічних специфікацій, тендерної документації, договорів про закупівлю. 

   Одним із завдань ЦЗО, яке передбачено Законом № 922, є формування та супроводження е-каталогу (Prozorro Мarket).

    Доручаючи ЦЗО закупівлю, замовник делегує їй свою роботу та відповідальність щодо закупівлі. 

   Закупівлі  в інтересах замовників, які мають право самостійно обирати ЦЗО, проводяться ЦЗО на підставі укладеного з нею договору.

   ЦЗО має всі права та обов’язки замовників, визначені Законом № 922 та Постановою № 1216. Реалізуються вони в особистому кабінеті ЦЗО в електронній системі закупівель (далі – ЕСЗ).  

   Як передати закупівлю до ЦЗО 

   Замовник насамперед має визначитися, якій ЦЗО він може або зобов’язаний доручити закупівлю. Адже не кожна ЦЗО може проводити закупівлі в його інтересах.

   Як уже зазначалося вище, ЦЗО може бути визначена або урядом, або ОМС — міською чи обласною радою з чисельністю понад мільйон мешканців. У відповідних рішеннях про визначення ЦЗО встановлюється, в інтересах яких замовників має проводити закупівлі ця ЦЗО, і які товари, послуги (крім поточного ремонту) обов’язково мають закуповуватися через цю ЦЗО. 

   До ЦЗО можуть звертатися як «обов’язкові» замовники, так і «не обов’язкові», однак визначена на центральному рівні ЦЗО може працювати для всіх замовників будь-якого рівня, у тому числі для замовників, підпорядкованих будь-якому ОМС. А ЦЗО, визначена на місцевому рівні, може проводити закупівлі лише в інтересах замовників місцевого рівня. 

   Замовники, які не зобов’язані здійснювати закупівлі через ЦЗО, мають право самостійно обирати ЦЗО з тих, які визначено Кабміном або органами місцевого самоврядування. 

   І тут слід знати, що вибір ЦЗО для замовника та проведення тендеру в його інтересах не є публічною закупівлею за Законом про публічні закупівлі. 

   Щоб передати закупівлю до ЦЗО, замовник визначає свою потребу в товарах/ послугах (крім поточного ремонту). Він самостійно планує закупівлю і в своєму річному плані зазначає, які предмети він закуповуватиме через ЦЗО. 

   Така інформація передається через ЕСЗ до ЦЗО. У річному плані замовника рядок із такою закупівлею залишається, але з позначкою «Передано на ЦЗО». 

   Якщо замовник належить до тих, які зобов’язані здійснювати закупівлі через ЦЗО, то він повинен подати інформацію протягом 10 робочих днів з дня надходження від ЦЗО повідомлення про початок її діяльності. 

   ЦЗО, отримавши від замовника інформацію про потребу в закупівлі, узагальнює і аналізує її. Якщо ЦЗО згодна проводити таку закупівлю, то вносить цю інформацію вже до свого плану закупівель, який формується відповідно до ст. 4 Закону № 922. Річний план закупівлі в інтересах замовників та зміни до нього ЦЗО оприлюднює на вебпорталі Уповноваженого органу з питань закупівель. 

  У разі потреби замовник може внести зміни до затвердженого ним річного плану закупівель протягом 5 робочих днів з моменту оприлюднення ЦЗО свого річного плану закупівель в інтересах замовників.

    Про те, чи врахували його закупівлю в річному плані ЦЗО, замовник буде повідомлений через ЕСЗ. Якщо врахували, то далі відповідальність за закупівлю переходить до ЦЗО. 

    Про відповідальність, особливості взаємодії ЦЗО із замовником та оплату ЦЗО читайте у наших колег на  порталі Держзакупівлі


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку