Як лікарні закуповують ліки від COVID-19: противірусний засіб Озельтамівір

31.08.2020 08:33
0
Поділитися на facebook
Поділитись
100957986_2745124595758056_5226357686014050304_o

     Україна з початком пандемії коронавірусу почала закуповувати різні ліки для боротьби з цією хворобою. Агентство ефективних рішень продовжує і далі аналізувати закупівлі ліків від коронавірусу. Сьогодні ми розповімо про одні із противірусних ліків з діючою речовиною озельтамівір.

     В Україні цей препарат відомий під назвою “Таміфлю”. У 2009 році під час свинячого грипу Україна закупила велику кількість цього препарату для боротьби з цією хворобою. На сьогоднішній день, ліки з діючою речовиною озельтамівір мають іноземне походження, і представлені у складі шести різних препаратів. 

      За процедурою Covid-звітування через Prozorro більше сотні лікарень придбали препарат озельтамівір. Зараз ми розглянемо, що відбувалося з обсягами та цінами на цей препарат у першому півріччі.

      Ми проаналізували кількість препарату та кількість областей, які його закуповували. Згідно статистики, можна зазначати, що не всі області визнали цей препарат діючим для боротьби з коронавірусом. Деякі області закуповували малу кількість препарату, натомість інші значно більше поповнювали свої запаси ліків:

  • Найбільше озельтамівіру закупила Одеська область
  • Порівняно з Одеською областю, Дніпропетровська значно менше
  • Чернівецька область майже не закуповувала препарат озельтамівір у першому півріччі

      Так як ми зазначали вище, препарат озельтамівір представлений у шести різних виробників, але за статистикою найчастіше лікарні закуповували  три препарати:

  • швейцарський препарат “Таміфлю”  (виробник Ф.Хоффман – Ля Рош лтд.),
  • індійський “Сельтавір” (виробник Маклеодс Фармасьютикалс Лімітед),
  • індійський препарат “Флукап” (Гетеро Лабз Лімітед), який складає десяту частину закуплених ліків.

      Ми провели аналіз цін за останнє півріччя на всі ці 3 препарати. Найбільш стабільною була ціна “Таміфлю”. До середини квітня вона трималася на рівні 470 гривень за упаковку, а згодом опустилася на 30 гривень.

      Історія ціни на “Сельтавір” є дуже цікавою. Препарат закуповували не весь час, а певними періодами.. І кожного такого періоду ціна на “Сельтавір” дещо зростала: у березні ціни піднялися на кілька гривень порівняно з першою половиною лютого, а середня вартість почала коливатися близько 200 гривень. 

      У квітні “Сельтавір” майже не купували, а у травні відбувся значний стрибок у ціні — препарат подорожчав у півтора раза. Найчастіше його постачали вже за 320-345 гривень. 

      Останній препарат — “Флукап”, у перші місяці року майже не зацікавив лікарні. Його почали купувати в травні, фактично за фіксованою ціною 401,50 грн.

      Як бачимо, ціни на препарати з озельтамівіром протягом всього півріччя були більш-менш стабільними. Зазвичай ліки закуповували невеликими партіями (приблизно це 50 упаковок). 

      Стабільні ціни на озельтамівір можна пояснити тим, що велика частка закуплених за бюджетні кошти препаратів припадає на кількох великих постачальників ліків, які працюють по всій Україні. Аналіз закупівель на Prozorro показав, що майже 80% всіх упаковок противірусних препаратів були продані п’ятьма компаніями. 

  • Найбільше ліків продала дніпропетровська компанія “Бадм-Б” — понад 7 тисяч упаковок. Водночас підприємство постачало медичним закладам усі торгові марки ліків з озельтамівіром, які представлені на Prozorro. “Бадм-Б” продали 5 тисяч упаковок лікарням без аукціону — через переговорну процедуру або прямі договори.
  • На другому місці — київське ТОВ “Діатом”, яке поставило більше двох тисяч упаковок. Половину з цих ліків купила Одеська міська інфекційна лікарня. Загалом фірма торгувала лише препаратом “Таміфлю”.
  • Третім за обсягом продажу озельтамівіру є одеське приватне підприємство “САНА КО”. Фірма продала майже тисячу упаковок “Флукапу” і 250 — “Сельтавіру”.
  • Четверта в списку постачальників — фірма “Бадм”, яка заодно є і співзасновником ТОВ “Бадм-Б”. А замикає п’ятірку київське КП “Фармація”. 

    Отже, як ми бачимо, до препарату озельтамівір неоднозначне ставлення в різних регіонах. Деякі лікарні закуповували більше 100 упаковок, натомість інші лікарні обходились без цього препарату. Щодо цін можна зазначати, що вони були стабільні, крім препарату “Сельтавір”, який подорожчав в 1,5 раза. Не можна точно сказати, що саме ці ліки допомагають в боротьбі з Covid-19, адже закуповували цей препарат невеликими партіями. 

 

   При написанні статті використані матеріали dozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку