Як домогтись ремонту дороги. Опис всіх етапів

21.01.2022 09:00
0
Поділитися на facebook
Поділитись

Дорогу біля мене ніяк не можуть відремонтувати. Чи можу я вплинути на це?

Вже важко когось здивувати поганим станом наших автошляхів. Хоча останнім часом і відремонтували багато доріг, роботи вистачає на багато років вперед.

Це питання стосується якості життя кожного громадянина, тож  часто обурення станом доріг виливається в пости в соцмережах. Але, зазвичай, цим все і закінчується.

Чи може громадськість реально вплинути на стан доріг? Так, звичайно!

На кожному етапі, від планування до експлуатації доріг, кожен може впливати на їх якість. Для початку, потрібно знати етапи життєвого циклу дороги. 

Основні етапи:

  1. Планування

Визначається, які саме ділянки  дороги потребують ремонту та який вид ремонту (капітальний, середній, поточний) потрібно робити.

  1. Закупівля робіт або послуг

Замовник обирає виконавця робіт. Якщо виконавець обраний на прозорому конкурсі, а не серед «кумів-сватів», то якість його робіт буде, вочевидь, більш високою, ніж у нефахової фіктивної фірми.

  1. Виконання робіт

Дотримання підрядником існуючих норм та технології ремонту доріг є запорукою якості. Зокрема, виконання таких робіт лише за сприятливих погодних умов.

  1. Експлуатація дороги

Цей етап можна поділити ще на 2: 

а) коли триває гарантійний термін, і виконавець робіт усуває всі недоліки за власний рахунок;

б) після закінчення гарантійного терміну – коли дрібний ремонт виконується повторно за гроші платників податків.

Найважливішим моментом на цьому етапі є своєчасне виявлення недоліків та їх усунення до того, як вони перетворяться на величезні ями.

Цикл повторюється після того, як дрібного ремонту вже недостатньо для підтримання задовільного технічного стану дороги.

Громадськість може впливати на кожний етап життєвого циклу. І лише етап закупівлі робіт потребує спеціальних знань та навичок для впливу громадськості. На інших етапах важливим є лише бажання контролювати, як використовуються наші податки.

 

Як саме пересічний громадянин може впливати на якість доріг 

  1. Планування

 

Громада може вплинути на те, які саме ділянки доріг потрібно включити до плану ремонтів на наступний рік. 

Що потрібно знати?

Головне – розуміти, хто саме відповідає за конкретну дорогу, кому вона належить та як називається. Дізнатись про це можна в органів місцевого самоврядування. Зразок запиту.

Що саме робити та як вплинути?

Написати звернення, у якому максимально точно вказати, яка саме ділянка дороги потребує ремонту і зазначити перелік недоліків на дорозі. Бажано додати до звернення фото.

Який має бути результат?

Результатом таких дій повинно бути включення зазначеної у зверненні ділянки дороги до плану ремонтних робіт або, у разі виявлення аварійно небезпечних вибоїн (понад 4 см глибиною), – їх усунення протягом 3-х робочих днів з моменту отримання звернення. 

Важливо! Усунення вибоїн та включення до плану робіт можливо лише за умови правильного визначення ділянки дороги у зверненні та конкретного зазначення ділянки. 

  1. Закупівля

 

Що потрібно знати?

Цей етап потребує особливих навичок для моніторингу. На цьому етапі ми можемо побачити, чи дійсно прозоро визначений виконавець послуг.

Що саме робити та як вплинути?

Якщо виникла підозра непрозорої закупівлі, ви можете повідомити про це портал Дозорро, залишивши свій відгук на закупівлю. Професійні фахівці з моніторингу закупівель розглянуть ваші зауваження і, у разі потреби, звернуться до замовника або контролюючих органів.

Який має бути результат?

У разі виявлення порушень у закупівлі, їх має усунути замовник.

  1. Виконання робіт

 

Що потрібно знати?

Влаштування асфальтобетонного покриття не може відбуватись у калюжі або в снігу. Це зрозуміло кожному свідомому громадянину.

Що саме робити та як вплинути?

Громада може повідомити замовнику робіт, якщо бачить, що підрядник виконує роботи під час несприятливих погодних умов.

Який має бути результат?

Роботи мають бути негайно припинені та поновлені вже за сприятливих погодних умов.

 

  1. Експлуатація дороги

 

Що потрібно знати?

Хто є балансоутримувачем дороги. Також важливо знати, що на дорогах місцевого значення не може їздити великий вантажний транспорт (понад 20 тонн).  Зразок запиту.

Що саме робити та як вплинути?

Громадськість може повідомити про вибоїни та інші недоліки на дорозі  власнику дороги. А про несанкціонований рух – до національної поліції, укртрансбезпеки та/або утримувача дороги. Також варто повідомити, якщо біля дороги є аварійні дерева, які загрожують безпеці руху, дорога не розчищена від снігу тощо.

Який має бути результат?

Недоліки дороги та вибоїни мають бути усунені, або має бути запланований ремонт ділянки. 

При повідомленні про несанкціонований рух великого вантажного транспорту можливе встановлення мобільного зважувального пункту. Або, у разі потреби, зміна організації дорожнього руху та припинення руху великого вантажного транспорту по зазначеній у зверненні дорозі.

 

Варто зрозуміти, що громада дійсно має реальну можливість та дієві інструменти впливу на якість доріг. Звісно, є багато проблем, на які громада не може вплинути і найголовніша серед них – нестача коштів. Але очевидно, що жалітись на вибоїни на дорогах один одному та писати про ями у соціальних мережах не є ефективним вирішенням проблеми. Тож давайте не жалітись, а впливати! Об’єднуватись та контролювати стан доріг, повідомляти про вибоїни та тріщини на дорогах, допомагати складати плани ремонтів та інформувати державні органи про несанкціонований рух великого вантажного транспорту на дорогах місцевого значення.



Автор статті – Ольга Нос, регіональний координатор CoST Ukraine      

Джерело 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку