Вимоги у відкритих торгах

21.01.2022 13:36
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия (17)

У цій статті поговоримо про можливість подачі вимог у відкритих торгах. Запитання все ще залишаються, і вони актуальні.

Отже, пригадаємо, які є етапи проведення відкритих торгів:

  • подача пропозицій;
  • аукціон;
  • кваліфікація переможця;
  • пропозиції розглянуті.

Замовник може подавати у відкритих торгах два типи вимог. Це вимоги на саму тендерну документацію та вимога вже на рішення за результатами розгляду тендерних пропозицій.

Етапи закупівлі, на яких учасник може подати вимогу

Вимоги на тендерну документацію

  • можна подати під час періоду подання пропозицій. Можливість подати вимогу закінчується за 10 днів до кінця періоду подання пропозицій

Вимоги на рішення

  • можна подати під час періоду оскарження рішення замовника. Це можливо протягом всього етапу після дискваліфікації або вибору переможця (до укладання договору), в разі проведення відкритих торгів з публікацією англійською мовою після допущення до аукціону (до початку аукціону)

Вимоги на тендерну документацію

Дана вимога може надаватись під час періоду подання пропозицій. Її можливо подати не пізніше, ніж за 10 днів до кінця періоду подання пропозицій. Вимоги на тендерну документацію подаються без ідентифікації особи, яка звернулась до Замовника. Після подання вимоги на тендерну документацію закупівлю блокують до вирішення вимоги, а Замовник, в свою чергу, повинен надати відповідь Учаснику протягом 3 робочих днів та внести зміни до ТД, якщо це необхідно.

 Після того, як Замовник надав відповіді і вніс зміни у ТД (якщо необхідно), вимога вважається вирішеною. Потім Замовник повинен продовжити період подання пропозицій таким чином, щоб до кінця строку залишалось не менше, ніж 7 календарних днів. Якщо період не буде продовжено, Замовник не матиме змогу надати відповідь на вимогу. 

Центральна база даних автоматично переводить статус вимоги на “відповідь надано” та розблоковує закупівлю. Якщо закупівля скасовується, або скасовується через відсутню кількість необхідних пропозицій, і замовник так і не надав відповідь на вимогу, то ЦБД автоматично змінює статус такої вимоги на “відповідь не надана”.

Якщо до кінця періоду подання пропозицій залишилось менше ніж 10 днів – можливість подати вимогу зникає.  Більш детально про це йдеться в ст 24 Закону

Вимоги на рішення замовника

Ця вимога подається під час періоду кваліфікації та періоду розглянутих пропозицій. Її можливо подати протягом всього етапу після дискваліфікації або вибору переможця.

Вимоги на тендерну пропозицію бувають двох типів: на дискваліфікацію учасника (цей вид вимог визначений в пункті 3 статті 31 Закону) або на переможця (даний тип вимог передбачений пунктом 4 статті 33 Закону). 

В обох випадках Замовник повинен надати детальне роз’яснення, чому він дискваліфікував/обрав ту чи іншу тендерну пропозицію у відповідний час. Після надання відповіді вимога вважається вирішенною. 

Умови подання вимоги:

Подати вимогу на переможця можуть всі учасники кваліфікації (якщо учасник не дійшов до кваліфікації, то вимогу подати він не може)

Подати вимогу на дискваліфіковану тендерну пропозицію може лише дискваліфікований учасник (тільки на свою дискваліфікацію). Якщо учасник подасть таку вимогу, то Замовник все одно не може змінити своє рішення, вона подається скоріше для отримання роз’яснень Учаснику.

Тож вимоги використовуються для отримання додаткової аргументації щодо підстав відхилення, а не для оскарження рішень замовника по кваліфікації/прекваліфікації.

Пам’ятайте! У відкритих торгах немає можливості відповісти на вимогу, якщо період оскарження закінчився.

Що варто знати:

  • У разі відсутності відповіді Замовника на вимогу (на тендерну документацію) процедура не переходить на наступний етап, поки Замовник не надасть відповість. Щоб відповісти на вимогу до закінчення строку прийому пропозицій, має бути не менше 7 днів.
  • У разі відсутності відповіді Замовника на вимогу (на рішення замовника) процедура не блокується, а переходить на наступний етап зі статусом “відповідь не надана”.
  • Подача вимоги є безоплатною.
  • Учасник не може відкликати вимогу.
  • Вимоги не блокують скасування закупівлі.

Автор статті – Ірина Литвинчук

 Джерело 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку