Вимоги щодо наявності аналогічних договорів

31.05.2021 13:14
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия (4)

   Що рекомендує Мінекономіки щодо аналогічних договорів.

   Якщо замовник встановлює кваліфікаційним критерієм “наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного за предметом закупівлі договору”, то для підтвердження цього критерію замовник може встановити перелік інформації, що зазначається в довідці.

   Перелік документів, що підтверджують інформацію, зазначену у довідці. Їх копії надаються учасником процедури закупівлі: 

  • аналогічний договір (договори) за предметом закупівлі з усіма додатками та невід’ємними частинами договору
  • документи, що підтверджують виконання аналогічного договору (договорів) за предметом закупівлі – акти надання послуг, поставки товарів або товарно-транспортні накладні. 

   При закупівлі Послуг замовнику рекомендується зазначити конкретний предмет договору, щоб визначити критерій аналогічного договору.

   Як краще встановити вимоги щодо наявності аналогічних договорів

   Замовники часто обмежують учасників у наданні підтвердження досвіду документами за певний період часу або з певними типами установ (наприклад, розпорядниками бюджетних коштів). Такі вимоги суттєво обмежують коло учасників. Встановлення таких обмежень зменшує ефективність закупівлі, та з’являється ризик  збільшення термінів проведення закупівель через оскарження. І це є дуже поширеною помилкою замовників.

  Коли замовники встановлюють кваліфікаційний критерій «Наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів)» ми радимо їм дотримуватися таких правил:

  • Вимагаючи підтвердження досвіду виконання аналогічних послуг або поставки товарів, зазначте як аналогічний досвід тип послуг або вид товару з глибиною за кодом ДК не більше, ніж до 4 знаку, а не вказуйте конкретний перелік цих товарів або послуг;
  •  Не зменшуйте період набуття аналогічного досвіду;
  • Не вимагайте досвіду з конкретним замовником або типом замовників.

   

   Приклади оскаржень критерію наявності аналогічних договорів:

Помилка

Приклад формулювання з ТД

Номер закупівлі та висновок АМКУ

Обмеження період набуття досвіду

Не менше одного виконаного аналогічного договору за 2018 рік, в якому відображена інформація щодо надання послуг із забезпечення та організації харчування. А також не менше одного договору з попередніми Замовниками,  виконаного за 2019 рік з аналогічною вимогою.

Тобто, учасники зобов’язані подати не менше одного аналогічного договору за останні два бюджетні періоди (2018 та 2019 рік – окремо).

UA-2020-12-18-015905-c

Виконати дану умову зможуть лише ті учасники, які мають не менше одного виконаного аналогічного договору за 2018 рік. А також не менше одного договору з попередніми Замовниками, виконаного за 2019. І це  є дискримінаційним по відношенню до інших суб’єктів господарювання

Обмеження щодо наявності досвіду з певним типом установ (наприклад, бюджетними установами)

Надання позитивного відгуку про виконання всіх договорів, які зазначені в довідці п.3.1. Лист-відгук має бути оформлений на фірмовому бланку Замовника (у разі наявності такого бланка) з обов’язковим посиланням на номер та дату договору та номер процедури у Prozorro.

UA-2021-03-04-002913-b

Взяти участь у Процедурі закупівлі зможуть лише ті суб’єкти господарювання, які нададуть відгук про виконання всіх договорів з обов’язковим посиланням саме на номер процедури у Prozorro. Це вважається дискримінацією по відношенню до інших суб’єктів господарювання.

Обмеження щодо суми аналогічного договору

Аналогічним договором є договір з поставки обладнання для навчальних кабінетів біології, географії, математики, фізики, хімії. Вартість кожного з запропонованих аналогічних договорів має становити не менше 75% від очікуваної вартості закупівлі.

UA-2020-09-08-002744-c

Взяти участь у Процедурі закупівлі зможуть суб’єкти господарювання, які мають в наявності аналогічний договір, вартість якого складає не менше 75% від очікуваної вартості закупівлі, що є дискримінаційним по відношенню до інших суб’єктів господарювання.

 

   При написанні статті використані матеріали infobox.prozorro.org

   Автор статті – Ольга Нос

 

 

 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку