Вимоги до постачальників дитячого харчування в освітні заклади

19.01.2022 10:14
0
Поділитися на facebook
Поділитись
choosing-healthy-unhealthy-food_23-2148551842

З 1 січня 2022 року у навчальних закладах України запровадили оновлене харчування. У новому меню тепер більше овочів, фруктів, риби, бобових, злакових і молочних продуктів. Натомість заборонили консерви, сосиски, ковбаси та кондитерські вироби, оскільки до їхнього складу входять консерванти та трансжирні кислоти. Нове меню також обмежує кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, соків. Також зменшили споживання хліба і картоплі. 

Звісно, здорове харчування – це добре, але якість страв напряму залежить від якості продуктів, які закуповують освітні заклади. 

 

Як же проводяться подібні закупівлі, і що потрібно врахувати для їх успішного завершення. 

Відповідальність за якість продуктів для дитячого харчування в навчальних закладах, у тому числі, несуть і закупівельники. Саме від вимог до постачальників та їх продукту залежить, що споживають діти.

Насправді, встановити вимоги до постачання продуктів харчування нелегко, оскільки вони мають багато нюансів. До того ж, продукти теж досить сильно відрізняються, а це впливає на формування вимог. Деякі продукти харчування мають довгий термін зберігання – яйця, картопля, пастеризоване молоко тощо. А інші можна зберігати лише кілька днів і з дотриманням спеціальних вимог, наприклад, хліб чи творог. 

Отже, встановити правильні вимоги для закупівлі продуктів харчування можливо тільки у разі всебічного розуміння самого продукту, реальних потреб і закупівельного процесу. 

В першу чергу, замовник має дотримуватися вимог Закону “Про публічні закупівлі”, Закону України «Про дитяче харчування» та нормативних документів щодо продуктів харчування та забезпечення ними навчальних закладів. Також Наказом від 30.10.2020 № 2208 МОН було затверджено “Методичні рекомендацій щодо методології особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти”.

Вимоги ТД потрібно розробити з огляду на предмет закупівлі. Потрібні нам коди Єдиного закупівельного словника знаходяться у розділі ДК 021:2015-15000000-8 «Продукти харчування, напої, тютюн та супутня продукція».

Замовник повинен керуватись загальними характеристиками продукту, що закуповується, а не вказувати конкретного виробника чи торговельну марку. Але якщо це вкрай необхідно, це потрібно обґрунтувати і вказати «або еквівалент».

Продукти харчування для освітніх закладів мають закуповуватись безперервно протягом навчального року. Тому таку закупівлю слід планувати до початку року і розраховувати на весь рік.  

Також потрібно врахувати сезонність певних продуктів. Наприклад, ягоди, овочі та фрукти мають значні сезонні відмінності в ціні. В такому разі потрібно передбачити відповідні умови в договорі, що стосуються коливання ціни на продукт в залежності від пори року. Або ж поділити предмет закупівлі на частини для проведення необхідної закупівлі в кожному періоді.

На що потрібно звернути увагу при здійсненні закупівлі продуктів харчування для закладів освіти:

  1. Визначитись з переліком харчових продуктів, які будуть закуповуватись.
  2. Визначитись з вимогами до цих продуктів: стан (заморожене, охолоджене та ін.), умови зберігання, показникам якості та безпеки (ТУ, ДСТУ тощо), частота завезення, термін придатності, вид пакування.
  3. Скласти перелік вимог для проведення тендеру чи вимог до постачальника.
  4. Провести з персоналом бесіду з гігієни харчування й основ дитячого дієтичного харчування, санітарно-освітню роботу та ін.
  5. Перевірити товарно-транспортну накладну та інші документи, передбачені договором.
  6. Перевірити Лист контрольних перевірок температури у кузові авторефрижератора та температуру продукту (за необхідності).
  7. Перевірити стан автотранспорту: чи може він забезпечити належні умови транспортування.
  8. Маркування та пакування продуктів харчування, їх відповідність вимогам та документам.
  9. Робити періодичне незалежне оцінювання (в т. ч. лабораторно) харчових продуктів за показниками безпеки та якості.

 

У випадку, якщо постачальник надає продукцію неналежної якості, відповідальна особа не має права прийняти цю продукцію для харчування дітей. Постачальник продуктів має замінити цю продукцію на якісну. І ніяких виключень.

Отже, щоб провести закупівлю і отримати якісні і корисні продукти, потрібно чітко встановлювати і прописувати вимоги в ТД. А також слідкувати за дотриманням цих вимог і перевіряти продукцію.


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку