Відповіді на запитання щодо внесення змін до договору про закупівлю

10.08.2020 09:53
0
Поділитися на facebook
Поділитись
89103748_2671472416456608_1227337752949817344_o

    Відповідно до Закону, умови договору про закупівлю не повинні відрізнятись від змісту тендерної пропозиції за результатами електронно аукціону переможця або ж ціни пропозиції учасника, якщо буде застосовуватись переговорна процедура. 

    Отже, умови договору після його підписання не можуть змінюватись, але крім випадків:

  • зменшення обсягів закупівлі з урахуванням фактичного обсягу видатків замовника;
  • збільшення ціни за одиницю товару до 10 відсотків пропорційно збільшенню ціни такого товару на ринку у разі коливання ціни такого товару на ринку за умови, що така зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю, – не частіше ніж один раз на 90 днів з моменту підписання договору про закупівлю. Обмеження щодо строків зміни ціни за одиницю товару не застосовується у випадках зміни умов договору про закупівлю бензину та дизельного пального, газу та електричної енергії;
  • покращення якості предмета закупівлі, але за умови, що таке покращення не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю;
  • продовження строку дії договору про закупівлю та строку виконання зобов’язань щодо передачі товару, виконання робіт, надання послуг у разі виникнення документально підтверджених об’єктивних обставин, що спричинили таке продовження, у тому числі обставин непереборної сили, затримки фінансування витрат замовника, за умови, що такі зміни не призведуть до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю;
  • погодження зміни ціни в договорі про закупівлю в бік зменшення ціни, зокрема у разі коливання ціни товару на ринку;
  • зміни ціни в договорі про закупівлю у зв’язку зі зміною ставок податків і зборів та/або зміною умов щодо надання пільг з оподаткування – пропорційно до зміни таких ставок та/або пільг з оподаткування;
  • зміни встановленого згідно із законодавством органами державної статистики індексу споживчих цін, зміни курсу іноземної валюти, зміни біржових котирувань або показників Platts, ARGUS регульованих цін і нормативів, що застосовуються в договорі про закупівлю, у разі встановлення в договорі про закупівлю порядку зміни ціни;
  • зміни умов у зв’язку із застосуванням положень частини шостої цієї статті.

      Пам’ятайте: проект договору про закупівлю з обов’язковим зазначенням порядку змін його умов має бути у складі тендерної документації.

      Зауважте, що повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та зміни до договору, у випадках, визначених у Законі повинне бути опубліковане протягом трьох робочих змін. Зміни до договору необхідно публікувати тільки у випадках, що передбачені статтею 41. Всі інші зміни до договору, що не зазначені в статті 41 публікувати не потрібно. 

       Тепер давайте розглянемо ваші запитання щодо внесення змін до договору про закупівлю.

Чи можливо до договору, по якому пройшла закупівля, зробити додаткову угоду на збільшення ціни договору? Чим керуватися?

 Зміни до договору регулюються ст.41 Закону.

Збільшити ціну на 10% ми можемо згідно п. 2 ч.5 ст. 41 Закону №922 Про публічні закупівлі? Чому в Договорах пишуть ч.4 ст. 36? як правильно?

   Внесення змін до договору регулюється ст. 41 Закону. Процедури закупівель товарів, робіт і послуг, розпочаті до введення в дію цього Закону, завершуються відповідно до порядку, що діяв до введення в дію нової редакції Закону – відповідно до ст. 36 попередньої редакції Закону.

Коли треба публікувати повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та зміни до договору?

   Повідомлення публікується протягом трьох робочих днів з дня внесення змін. 

Підкажіть, чи потрібно прикріплювати протокол до змін в договорі?

   Це може бути документальне обґрунтування внесення змін до договору  і протокол.

Чи потрібно замовнику завантажувати окремим файлом "Повідомлення про внесення змін до договору"?

   Повідомлення формується автоматично у системі. 

Прямий договір укладено 20 липня 2020 року, оприлюднено на сайті теж 20 липня 2020 року, для реєстрації в казначействі не вистачило планових призначень, внесено зміни до плану асигнувань бюджету і таким чином дата реєстрації протермінована (бо на реєстрацію в казначействі треба 7 днів) Чи може організація заключити угоду до цього договору сьогодні, внести зміни на сайті Прозорро і вже реєструвати в казначействі не договір , а додаткову угоду?

   Після того, як Ви опублікували Звіт, можливість внесення змін відсутня.  На цьому етапі замовник може оприлюднювати зміни до договору і звіт про виконання/розірвання договору. Інформацію щодо реєстрації уточніть у казначейства.

У спрощену закупівлю на майданчику доданий відсканований підписаний договір в пдф форматі, але без останньої сторінки з реквізитами сторін. Як усунути цю помилку, щоб казначейство зареєструвало договір?

   Після публікування договору замінити/додати файл договору неможливо. Технічно Ви можете оприлюднювати лише зміни до договору.

19 квітня 2020 року установа підписала договір на отримання послуг на суму 15000,00 грн., в Прозорро звіт не друкували, так як норми Закону на той час цього не вимагали. Після 19 квітня 2020 року вносимо зміни до договору у зв’язку із збільшенням суми договору на 5000,00 грн. Чи потрібно до додаткової угоди робити план закупівель та звіт про укладену додаткову угоду?

   Відповідно до розділу 10 Закону “Про публічні закупівлі” процедури закупівель товарів, робіт і послуг, розпочаті до введення в дію цього Закону, завершуються відповідно до порядку, що діяв до введення в дію цього Закону. Договори про закупівлю, укладені у порядку та на умовах, установлених до введення в дію цього Закону, виконуються до закінчення строку, на який такі договори були укладені.

   Зміни до таких договорів зазначаються на умовах, які були встановлені до того, як цей Закон був введений в дію. 

 

   При написанні статті використані матеріали infobox.prozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку