Відповіді на запитання щодо електронізації статті 17 Закону

02.12.2020 11:42
0
Поділитися на facebook
Поділитись
appointment-booking-with-calendar-telephone_23-2148561971

    Команда Prozorro постійно продовжує розвиватись, щоб повністю електронізуати весь процес закупівель та вони стали ще більш простими, зрозумілими.  

    З 3 грудня 2020 року електронізації зазнає стаття 17 Закону, де Замовники зазначатимуть у полях системи Prozorro підстави для відмови в участі у закупівлі в електронному вигляді.                           

   Як працювати з електронізаціями підстав статті 17?

   Саме на такі питання сьогодні ми надамо відповіді. 

   Як тепер повинна відображатися інформація по статті 17 в тендерній документації? Замовник має зазначити законодавчі акти, про які акти йде мова? Як бути з довідками, які вимагалися від переможця торгів? Тепер всі учасники повинні їх надавати? І чи можна вимагати в такому випадку, щоб учасник надавав на підтвердження кожної підстави довідку з відкритих реєстрів?                                                       

   Підстави для відмови в участі в закупівлі є обовязковою частиною тендерної документації. У разі розміщення підстав згідно з статтею 17 в електронних полях системи, така інформація не потребує додаткового обов’язкового дублювання у завантажених файлах. При цьому, ТК має в своєму рішенні зазначити, що вноситиме інформацію по статті 17 в електронні поля. 

   Щодо відсилок до законодавчих вимог — вони так само будуть в системі. З відкритих реєстрів/відкритих даних учасник не повинен надавати підтвердження.                            

   Що означають терміни «Документ» та «Заява»? Які дії потім здійснює учасник залежно від того, який з варіантів обере замовник?              

   Заява — умовно самодекларація, Учасник, подаючи пропозицію заповнює відповідне поле. Документ означає, що учасник, на підтвердження завантажує певний документ, мається на увазі не оригінал довідки з МВС, наприклад, а просто довідка від Постачальника, наприклад, на фірмовому бланку, який підтверджує відсутність тієї чи іншої підстави.Але пам’ятайте, що дії учасника мають повністю відповідати діям Замовника.

  Новація на всіх майданчиках

   Електронізація статті 17 відбувається на всіх майданчиках системи закупівель Прозорро. 

   Щодо тендерної документації, то підстави для відмови в участі в закупівлі може розміщуватись замовником як у вигляді завантажених файлів, так і шляхом заповнення окремих електронних полів в електронній системі закупівель, як це передбачено статтею 22 Закону. 

   Яким чином в системі буде відображатись заповнена учасником інформація та завантажені документи? Чи буде це доступно для перегляду іншим учасникам?

   Звичайно, це буде доступним для кожного користувача системи і буде відображено в спеціальному розділі. 

   Який визначений спосіб підтвердження учасником відсутність підстав, передбачених ст. 17 Закону?

   Підтвердженням може бути просто декларація, де учасник поставить галочку в форматі згоди з тим, що підстави відсутні. А може також вписати щось в додатковому полі, якщо Замовник вимагатиме “Заяву”, а може завантажити якусь довідку, якщо Замовник обере тип – документ. 

   З якої статті випливає, що електронізована стаття 17 — це і є частина ТД?

  Так, згідно з статтею 22 зазначається, що тендерна документація безкоштовно оприлюднюється замовником разом з оголошенням про проведення відкритих торгів в електронній системі закупівель для загального доступу.

   Мені здається, внесення змін способу підтвердження у вигляді документу або заяви, наприклад, за пів години до кінцевого строку подання тендерних пропозицій, призведе до можливості Замовникам відсіювати «чужих учасників». Враховуючи наступні роз’яснення Інфобокса: Внесення таких змін автоматично переводить пропозиції, подані до моменту зміни, в стан «потребує підтвердження». Майданчик повідомить постачальника про внесення змін. Постачальник має зайти в систему, перевірити змінену інформацію і підтвердити дійсність своєї пропозиції, оновити її чи відкликати.

   «Замовник має право з власної ініціативи або у разі усунення порушень законодавства у сфері публічних закупівель, викладених у висновку органу державного фінансового контролю відповідно до статті 8 цього Закону, або за результатами звернень, або на підставі рішення органу оскарження внести зміни до тендерної документації. 

   Якщо Ви вносите зміни до ТД, то памятайте, що до закінчення кінцевого строку подання тендерних пропозицій залишалось не менше семи днів. 

   Чи потрібно при зміні підстав по статті 17 в електронних полях продовжувати строк подання тендерних пропозицій?

   Так, оскільки стаття 17 є електронізованою частиною тендерної документації. 

   Якщо процедура розпочата до 03.12, вносячи зміни в документацію вже після 03.12 у замовників буде цей функціонал?

   Функціонал буде доступний тільки для закупівель, які розпочаті після 3 грудня 2020 року.

 

   При написанні статті використані матеріали infobox.prozorro.org

 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку