Відповіді на запитання до вебінару по квітневих змінах до постанови 1178

23.04.2024 11:11
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Без названия (7)

Як відомо, 9 квітня 2024 року набули чинності нові зміни до Постанови №1178. На інфобоксі  писали статтю про Зміни до Постанови , проводили вебінар та публікували роз`яснення Міністерства економіки з цього питання. Та все ж були запитання, відповіді на які ми хочемо висвітлити окремою статтею. 

Найнижча ціна стосується тільки електроенергії чи є ще приклади її застосування? Як вони співіснують із аномально низькою ціною?

Відповідь: Найнижча ціна стосується будь яких закупівель, але дана проблема актуальна в першу чергу для закупівель електроенергії. Заборона встановлювати нижню межу стосується того, що Замовник не може в умовах ТД прописати, що не можна подавати нижче ніж вартість яку він вказав.

А що стосується другого питання, то вимоги по АНЦ це зовсім інше, це правило за яким система сама розраховує АНЦ, та сповіщає про це. Аномально низька ціна може бути у двох випадках, коли вона є:

  • меншою на 40 або більше відсотків від середньоарифметичного значення ціни/приведеної ціни тендерних пропозицій інших учасників на початковому етапі аукціону, 

та/або 

  • меншою на 30 або більше відсотків від наступної ціни/приведеної ціни тендерної пропозиції за результатами проведеного електронного аукціону. 

Приклад закупівлі, де було зафіксовано АНЦ та учасник переміг в даній закупівлі, надавши обґрунтування:

UA-2024-04-01-009856-a

 Детальніше про АНЦ:

Аномально низька ціна в Прозорро

Відповіді на запитання щодо аномально низької ціни

З якою метою введено право проведення євроторгів і чи не будуть у зв’язку з цим перевіряючи маніпулювати цією нормою? Наприклад, чому замовник не здійснив закупівлю саме за «євроторгами»? 

Відповідь: Відповідно до пункту 12-1 Особливостей, йдеться про те, що Замовники можуть здійснювати таку закупівлю. Тобто дані зміни лише дають можливість Замовникам обрати ту закупівлю яка, на їх думку, буде більш доцільною і зручною в певному випадку. Тобто проведення відкритих торгів з публікацією англійською мовою не є примусовим чи обов’язковим, проведення цієї процедури є добровільною. Дану норму було введено оскільки наразі є закупівлі, на які надають кошти міжнародні організації, та для яких більш звичні відкритих торгів з публікацією англійською мовою. Тому дали можливість замовникам на власний розсуд обирати вид відкритих торгів.

Чи застосовується локалізація до товарів, які були у використанні (автобус або автомобілі б/у вартістю більше 200 тис грн)? Як це регламентовано в нормативних документах?

Відповідь:

Так, локалізація застосовується не залежно від того новий товар чи б/в.
Нормативними документами, а саме, Законом України Про внесення змін до Закону України “Про публічні закупівлі” щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості йдеться про конкретний перелік товарів, залежно від його очікуваної вартості. Тобто винятків чи уточнень щодо того, чи був цей товар раніше у використанні чи ні – немає. Це означає, що ступінь локалізації застосовується для всіх товарів із переліку із вартістю понад 200 тис. грн., що будуть закуповуватись не залежно від використання, року випуску тощо.

Чи входить до локалізованого товару вентиляційна система при капітальному ремонті?

Відповідь:

Вимога про ступінь локалізації застосовується замовником до закупівель товару у складі робіт чи послуг, у разі якщо у вартість цієї закупівлі закладено товар з переліку локалізованих, вартість якого становить або перевищує 200 тисяч гривень.
Найменування “вентиляційна система” відсутнє. Самостійно ознайомитись із переліком локалізованих товарів можна побачити тут.

У закупівлі 2024 року подали товар, який локалізований в 2023 році з 88%. Така пропозиція відхиляється, оскільки перелік чинний лише в календарному році?

Відповідь:

Так, відхиляти, якщо ступінь локалізації не був підтверджений для даного товару на поточний календарний рік. Згідно постанови КМУ № 861 виробники повинні оновлювати підтвердження ступеня локалізації свого товару щороку. Якщо вони цього не зроблять, товар вилучається з переліку локалізованих товарів з підтвердженим ступенем локалізації на поточний рік, але залишається в такому переліку на попередній рік.

Нагадаємо, ступінь локалізації станом на 2024 рік повинен складати щонайменше 20% від повної вартості товару без урахування податку на додану вартість. Перевірити актуальний перелік товарів з підтвердженим ступенем локалізації можна тут.

Що робити, якщо в Україні немає виробника, який може забезпечити необхідні технічні параметри, а вартість закупівлі менше вартості по міжнародних умовах?

Відповідь:

Можна звертатись  до Кабінету Міністрів з пропозицією виключити цей товар з переліку локалізованих, як це було минулого року для закупівель генераторів. 

Нагадаємо, Замовники формують свою тендерну документація згідно Статті відповідно до вимог Статті 22 Закону із врахуванням Особливостей, а саме п. 28. В даному пункту йдеться про те, що Замовник може прийняти до розгляду тендерну пропозицію, ціна якої є вищою, ніж очікувана вартість предмета закупівлі, визначена замовником в оголошенні про проведення відкритих торгів. Проте, у такому випадку, Замовник повинен зазначити про прийнятний відсоток перевищення ціни тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі над очікуваною вартістю предмета закупівлі, визначеної замовником в оголошенні про проведення відкритих торгів. Тож коли Ви подаєте свою ТП, звертайте увагу на дану інформацію у ТД, та за необхідності, надсилайте Ваше звернення до Замовника, під час періоду подання пропозицій, із вимогою внести зміни до неї у частині прийняття до розгляду тендерної пропозиції, ціна якої є вищою, ніж очікувана вартість із вказанням відсотку перевищення.

Що з цього вважати товарами під час закупівлі робіт: матеріальні ресурси – сировина, будівельні та пально-мастильні матеріали, енергія всіх видів, конструкції, вироби, устаткування?

Відповідь:

Якщо ми говоримо про локалізовані товари і йдеться про код ДК 021:2015:4252 – Вентиляційне обладнання, то ні – його немає в переліку локалізованих товарів. 

Ознайомитись із переліком локалізованих товарів можна побачити тут.

Сам порядок визначення предмета закупівлі регламентується Наказом Мінекономрозвитку №708 від 15.04.2020 р.  У Законі чітко визначено, що таке Товар, Послуга та Робота. В залежності від того, що саме закуповується (товар, послуга, робота), для визначення предмету закупівлі Ви будете використовувати один або декілька класифікаторів.
Товари – продукція, об’єкти будь-якого виду та призначення, у тому числі сировина, вироби, устаткування, технології, предмети у твердому, рідкому і газоподібному стані, а також послуги, пов’язані з постачанням таких товарів, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих товарів (згідно з п. 34 ч. 1 ст. 1 Закону).
Тож, закуповуєте Ви олівці, бензин, трактор чи якусь будівлю електропідстанції, – все це є товарами, і визначається предмет закупівлі згідно класифікаторів ДК 021:2015 4 цифра, 
Порядок визначення предмета закупівлі  

Чи потрібно оновлювали локалізацію щороку

 

Джерело: https://infobox.prozorro.org/articles/vidpovidi-na-zapitannya-do-vebinaru-po-kvitnevih-znimah-do-postanovi-1178


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку