Верховна Рада прийняла Закон про повернення більшості закупівель для боротьби з COVID-19 у конкурентну площину. Законопроект 3715

05.07.2021 08:02
0
Поділитися на facebook
Поділитись
appointment-booking-with-smartphone-man-woman_23-2148558748

   Верховна Рада України прийняла Закон про повернення більшості закупівель для боротьби з COVID-19 у конкурентну площину. Нагадаємо, що це законопроект 3715

   З цього часу на період карантину, встановленого Кабміном, закупівлі товарів, робіт і послуг, пов’язаних з боротьбою проти COVID-19, мають відбуватися за порядком, передбаченим для проведення спрощених закупівель.

   Отже, тепер замовники будуть проводити спрощені закупівлі, а постачальники матимуть можливість подавати свої пропозиції та змагатися на аукціонах Prozorro. Раніше коронавірусні закупівлі проводились шляхом укладання прямих угод.

   Це досить позитивна тенденція змін у сфері коронавірусних закупівель. Більша конкурентність, в результаті, допоможе лікарням та іншим установам заощаджувати кошти на проведенні коронавірусних закупівель.

 

   Однак, нові зміни не стосуються найбільш критичних товарів. До останніх входять: лікарські засоби, вакцини, імунобіологічні препарати, розхідні матеріали для допомоги пацієнтів з COVID, системи постачання медичних газів та медичного обладнання для закладів охорони здоров’я, які надають допомогу пацієнтам з коронавірусом. Ці перераховані товари можна буде купувати без проведення спрощеної закупівлі.

   В подальшому Кабінет Міністрів України  визначить детальний перелік товарів і послуг, які можна бути купувати за прямими угодами. Було б не зайвим також визначити вичерпний перелік предметів закупівлі для боротьби з COVID-19, які можна купувати за спрощеною процедурою закупівлі. Чіткий перелік, визначений Законом, дасть змогу уникнути зловживань, коли під виглядом закупівлі товарів для протидії коронавірусу купують товари та послуги, які зовсім цього не стосуються.

 

   Закон набуде чинності після підписання Президентом наступного дня після його публікації. 

 

ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ

до проекту Закону України «Про внесення змін до розділу X «Прикінцеві і перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі» (щодо виключення можливості здійснення закупівель без використання електронної системи закупівель)»

 

Зміст положення (норми) чинного законодавства

Зміст відповідного положення (норми) проекту акта

Закону України «Про публічні закупівлі»

Розділ X

ПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ

Розділ X

ПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ

3-1. Установити, що дія цього Закону не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є товари, роботи чи послуги, необхідні для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19). Перелік таких товарів, робіт чи послуг та порядок їх закупівлі затверджуються Кабінетом Міністрів України.

За результатами такої закупівлі в електронній системі закупівлі замовник оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю та всі додатки до нього, звіт про виконання договору про закупівлю відповідно до статті 10 цього Закону.

У разі недотримання вимог щодо публікації таких звітів винні особи притягаються до відповідальності відповідно до закону.;

3-1. Установити, що на період дії встановленого Кабінетом Міністрів України карантину, відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», дія цього Закону не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є лікарські засоби, вакцини, медичні, імунобіологічні препарати, розхідні матеріали для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 та медичні вироби для вакцинації від COVID-19, медичне обладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19, системи постачання медичних газів, необхідні для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19). Перелік таких лікарських засобів та порядок їх закупівлі затверджуються Кабінетом Міністрів України.

За результатами такої закупівлі в електронній системі закупівлі замовник оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю та всі додатки до нього, звіт про виконання договору про закупівлю відповідно до статті 10 цього Закону.

У разі недотримання вимог щодо публікації таких звітів винні особи притягаються до відповідальності відповідно до закону.;

Установити, що на період дії встановленого Кабінетом Міністрів України карантину, відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», закупівля товарів (крім лікарських засобів, вакцин, медичних, імунобіологічних препаратів, розхідних матеріалів для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 та медичних виробів для вакцинації від COVID-19, медичного обладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19, систем постачання медичних газів) та послуг, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), здійснюється в порядку, встановленим цим Законом для спрощених закупівель.

 

 

   Народні депутати України                                                        БІЛОЗІР Л.М. та ін.

 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку