Ваші запитання та кейси щодо спрощених закупівель і договору про закупівлю

14.06.2021 13:04
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия (38)

   Сьогодні ми відповідаємо на ваші запитання стосовно спрощених закупівель та договору про закупівлю.

 

   Чому такий низький вартісний поріг для спрощених закупівель? До прикладу, для цілей фінансового моніторингу поріг суттєвості становить 400 тисяч гривень. Невже 50-100 тисяч це така значна сума, щоб ускладнювати закупівлю для неї?


   Дивлячись на те, що в країні більше 20 000 замовників, які закуповують сотні, а хтось і тисячі предметів закупівлі, то це виходить значна сума.

 

   Передбачено 300 тисяч гривень на закупівлю комп’ютерної техніки, це ноутбуки, багатофункційний пристрій (принтер, сканер) комп’ютери, накопичувачі інформації, чи можна провести закупівлю відкриті торги за загальною назвою закупівлі і не ділити на лоти?


   Можна, поділ на лоти – це ваше право, а не обов’язок.

 

   Чи може учасник спрощеної закупівлі, який є переможцем за результатами аукціону надати Замовнику цінову пропозиції та лист-згоду на обробку даних в паперовому вигляді, якщо вони відсутні в його пропозиції в системі, на етапі кваліфікації переможця?


   Ні, відповідно до ч. 8 ст. 14 Закону, пропозиції мають бути подані до закінчення строку подання пропозицій.

 

   Якщо за результатами спрощеної закупівлі було укладено договір на суму 150000 грн, але згодом такий договір було розірвано з причини неможливості учасником виконати свої зобов’язання у строк (замовником не було ні отримано, ні сплачено жодної одиниці товару за цим договором), чи має замовник надалі обрати процедуру відкритих торгів для закупівлі такого товару, чи може повторно провести спрощену закупівлю?


   Не буде відкритих торгів, а знову можна провести спрощену. Додатково можете скористатись листом: https://infobox.prozorro.org/news-mert/shchodo-planuvannya-zakupivel-1 

   Зверніть увагу на наступні пункти:

7) розірвання договору про закупівлю та необхідності здійснення нової закупівлі; 

8) інших подібних випадках, замовник може вносити відповідні зміни до річного плану закупівель, шляхом створення нових та/або редагування/видалення існуючих рядків річного плану з інформацією про закупівлі.

    Водночас, враховуючи поняття «предмет закупівлі», такий предмет закупівлі (у новоствореному чи відредагованому рядку річного плану) у вищевказаних випадках вважатиметься новим предметом договору і новим предметом закупівель. Тому вид закупівлі для такого предмету закупівлі повинен визначатись замовником з урахуванням вартісних меж визначених Законом та з урахуванням категорії замовника.

 

   Чи обов’язково вимагати в учасника спрощеної закупівлі довідку про судимість?


   Ні, це не обов’язково. Вимоги статей 16 та 17 стосуються тільки процедур закупівель. У спрощеній закупівлі можна вимагати тільки документи, які вважаєте необхідними – і чим менше, тим краще.

 

   Є необхідність внести зміни до договору (відкриті торги). На публікацію дається 3 робочі дні. Чи рахується день підписання додаткової угоди?


   Ні, всі строки рахуються відповідно до ЦКУ, тобто з наступного дня, якщо інше не передбачене Законом, тому день підписання не рахується.

 

   Ч.5,6 ст.33 стосується лише до відкритих торгів, (тобто до розділу, у якому опублікована), чи вона теж застосовується і до спрощеної процедури?


   Ці частини статті 33 стосуються тільки відкритих торгів.

 

    У 2020 році був підписаний договір на розробку програмного забезпечення, у зв’язку із технічними проблемами договір було подовжено на 2021 рік терміном до 31.03.21. Виконавець повністю виконав свої зобов’язання, а ми як замовник оплати лише 85% від суми договору, а залишок 15% не можемо оплати із за відсутності бюджетного фінансування. Термін дії договору закінчився, і його не подовжували. В договорі прописано, що договір в частині розрахунків діє до повного виконання. Разом з тим, відповідно до 10 Закону – звіт про виконання договору про закупівлю – протягом 20 робочих днів з дня закінчення строку дії договору про закупівлю або його виконання сторонами, або його розірвання. Термін дії договору закінчився, але оплачений не повністю. Як правильно прозвітуватися у системі Прозорро?


   Було б краще, якби ви продовжили дію договору. А зараз можете прозвітувати, коли будуть виконані всі зобов’язання. В Законі є кілька підстав для публікації звіту, і ви можете скористатись будь-якою з них.

 

   При написанні статті використані матеріали infobox.prozorro.org 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку