Ваші запитання та кейси по тендерному комітету + тендерній документації

10.08.2020 09:39
0
Поділитися на facebook
Поділитись
87387692_2669395403330976_9007820315601928192_o

    З недавніх пір ми запустили спеціальну рубрику, де публікуємо відповіді на ваші запитання, які ви задаєте нам у коментарях. Ця рубрика спрямована на допомогу Вам зростати в сфері публічних закупівель, більш розуміти певні теми, що стосуються держзакупівель

    Отож, сьогодні ми розглянемо ваші запитання, що стосуються тендерного комітету та тендерної документації. 

На яку статтю Закону зараз покликатися, щоб затвердити нове положення про ТК?

   Так як стаття 11 Закону прописана лише під УО. Розділ X прикінцеві та перехідні положення частина 4.

Склад ТК з 5 осіб. На засіданні присутні 4. Один з членів відсутній, оскільки зайнятий у виробничому процесі. Включити до ТК більшу кількість осіб замовник не має можливості. Чи є засідання за участю 4 членів ТК - правомочним та легітимним?

   Так, є правомочним. 4 особи — це більше 2/3

Чи може одна і та ж особа бути одночасно секретарем тендерного комітету та уповноваженою особою?

Так, можна, адже такого обмеження в Законі немає.

Підкажіть, будь ласка, чи має право голосу секретар тендерного комітету щодо рішень, які приймаються тендерним комітетом? Або він лише веде документацію та викладає її на сайт?

   Робота та функції кожного члена комітету, зокрема секретаря, який є членом тендерного комітету, визначаються положенням про тендерний комітет.

   Рішення тендерного комітету оформляється протоколом із зазначенням дати прийняття рішення. У рішенні повинні бути результати поіменного голосування членів комітету, присутніх на засіданні тендерного комітету, з кожного питання.

   Протокол має підписуватись всіма членами комітету, присутніми на його засіданні. У разі відмови члена тендерного комітету підписати протокол про це зазначається у протоколі з обґрунтуванням причин відмови.

   Отже, рішення тендерного комітету приймається шляхом поіменного голосування всіх членів комітету, які входять до його складу та присутні на засіданні тендерного комітету, включно з секретарем тендерного комітету або іншим членом, який відповідно до затвердженого положення про тендерний комітет виконує його обов’язки.

Хто має робити Протокол про допорогову закупівлю? Чи повинен тендерний комітет затверджувати протоколом намір провести допорогову закупівлю або Уповноважена особа?

   Допорогову може проводити або ТК, або УО, як визначить Замовник. А робити протокол — рішення УО чи ТК — не регулюється.

В організації діяв ТК, з 19.04 — ще й УО, чи потрібно УО починати нову нумерацію протоколів?

   Звичайно. Адже це зовсім інші документи. Раніше це були протоколи ТК, а тепер протоколи УО.

   І так, ми розглянули питання, що стосуються тендерного комітету, тому зараз перейдемо до питань щодо тендерної документації.

Які вимоги до тендерної документації в переговорній процедурі?

Для переговорної процедури тендерна документація не передбачена.

Коли потрібно публікувати тендерну документацію в спрощених закупівлях?

   Тендерна документація опубліковується в момент створення оголошення. Також її можна прикріпити пізніше, у разі спрощених закупівель — є право протягом періоду уточнення.

Чи має право Замовник під час підготовки тендерної документації, оголошення про проведення відкритих торгів встановити забезпечення тендерної пропозиції шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок Замовника?

   Відповідно до частини першої статті 25 Закону замовник має право позначити в оголошенні про проведення конкурентної процедури закупівлі та в тендерній документації/оголошенні про проведення спрощеної закупівлі вимоги щодо надання забезпечення тендерної пропозиції/пропозиції.

   Згідно з пунктом 10 частини першої статті 1 Закону забезпечення тендерної пропозиції/пропозиції – надання забезпечення виконання зобов’язань учасником перед замовником, що виникли у зв’язку з поданням тендерної пропозиції/пропозиції, у вигляді такого забезпечення, як гарантія.

   Визначення поняття «гарантія», наведено в статті 560 Цивільного кодексу України.

   Отже, замовник під час проведення конкурентної процедури закупівлі/спрощеної закупівлі має право встановити спеціальні вимоги щодо надання учасниками забезпечення тендерної пропозиції/пропозиції, але при цьому дотримуватись вимог Закону. 

 

   При написанні статті використані матеріали infobox.prozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку