Ваші запитання щодо уповноваженої особи та аномально низької ціни

25.08.2020 11:53
0
Поділитися на facebook
Поділитись
95522453_2722059208064595_7139965233577066496_o

   У сьогоднішній статті ми будемо відповідати на запитання, які ви нам залишаєте. Сподіваємось, вам подобається така рубрика, адже вона допомагає розуміти деякі теми щодо публічних закупівель більш глибоко та покращує ваш рівень знань у сфері державних закупівель. 

  Сьогодні ми будемо відповідати на запитання, які стосуються Уповноваженої особи та аномально низької ціни.

  Почнемо із запитань щодо Уповноважної особи. 

  Чи може уповноважена особа вимагати складення якогось письмового протоколу (рішення чи висновку) від працівників закладу, які орієнтуються в технічних питаннях, при виборі переможця закупівлі із учасників? Уповноважена особа не має технічної освіти, а проводиться закупівля будівельних робіт. Згідно вимог Закону рішення про переможця має прийняти уповноважена особа одноосібно (а не комітет). Але як вона може кваліфікувати учасників, якщо не орієнтується в самому предметі закупівлі та його особливостях?

   Все одно тільки УО відповідає за прийняття рішення. УО може залучити робочу групу, але робоча група не приймає рішення.

   Як документально оформити зміну УО на підприємстві?

   Все залежить від того, як ви призначили особу: за трудовим договором чи покладали різні додаткові обов’язки. Таким же способом зніміть з УО виконання обов’язків і призначте нову УО. 

   Громадська неприбуткова організація потребує проведення процедури спрощених закупівель. У громадської організації всі працюють на громадських засадах – безоплатно. Як оформити уповноважену особу без заробітної плати?

   Якщо ваша ГО є Замовником в розумінні Закону, то ви можете укласти трудовий договір з Уповноваженою особою. 

   Який середній загально-вживаний розмір доплати до окладу (%) штатному працівнику, що виконує обов’язки УО?

   Залежить від кількості проведених закупівель. Для того, щоб підрахувати, ви можете скористатись спеціальним калькулятором, де ви можете ввести  назву своєї організації і побачите скільки закупівель проведе УО та скільки часу на це витратить та яка частина окладу вийде. 

   Прошу пояснити, як саме формується Річний план при одночасній діяльності у Замовника ТК і УО? Кожен з них затверджує свій окремий план?

   У вас в положенні розподілені обов’язки. Наприклад, на початку року збираються заявки з підрозділів. Збираються ТК та УО, дивляться на всі заявки, компонують та бачать які суми по яких кодах виходять. Далі ТК затверджує план зі своїми понадпороговими закупівлями, а УО затверджує план зі спрощеними закупівлями. Закупівлі до 50 тис. затверджує той, кого ви визначите в Положенні.

   УО провела спрощену закупівлю та оприлюднила договір. На теперішній час ця особа звільняється. Чи може секретар ТК оприлюднити зміни до цього договору? Чи це може зробити тільки нова УО?

   Так як ми говорили раніше, відповідальною за організацію та проведення спрощеної закупівлі є уповноважена особа. Відповідно, це у будь-якому випадку може робити лише УО. 

   Отже, ми розглянули ваші запитання щодо уповноваженої особи,тому зараз перейдемо до запитань, що стосуються аномально низької ціни (АНЦ).

   Підкажіть, що робити, коли учасник запропонував аномально низьку ціну на спрощених закупівлях?  

   Нічого, АНЦ в спрощених закупівлях не використовується.

   Навіщо зробили цю аномально низьку ціну?

   Для того, щоб уникнути неприємних ситуацій, коли Постачальник виграє з занадто низькою ціною, а потім відмовляється підписувати договір за такою ціною, а просить підписувати додаткові умови. Тобто поняття АНЦ введено, щоб була змога для автоматичного відхилення аномально низьких цінових пропозицій, боротьби з демпінгом цін, що призводить до закупівель неякісних товарів і послуг або змушує бюджетні установи погоджуватись на менший обсяг закупівлі.

   Підкажіть, як надати обгрунтування щодо аномально низької ціни, якщо завантажити будь-які файли до обрання переможця процедури закупівлі неможливо?

   Можливість завантажити обгрунтування АНЦ є. Документи-обгрунтування завантажуються лише, якщо спрацює АНЦ.

   Чи підлягає оскарженню рішення Замовника щодо відхилення обгрунтування як неналежного?

   Так, ця підстава для відхилення може бути оскарженою, як і всі решта. 

   Що означає «учасник не надав належного обґрунтування вказаної у ній ціни або вартості». Як визначати належне чи неналежне обгрунтування? Якщо я, як замовник, визначу, що неналежне, то як аргументувати?

   Замовник визначає досить суб’єктивно. Наприклад, Учасник сказав в довідці, що його ціна і є ринковою, але при цьому Ви як, Замовник, скрізь бачите, що ціни значно вищі, ніж надав Учасник. Це і буде вашим аргументуванням.

   Отже, ми розглянули усі питання щодо уповноваженої особи та аномально низької цінию. Прочитавши відповіді на запитання, ви можете дізнатись більше про ці теми, а також ви станете краще розумітися у сфері державних закупівель.

   Бажаємо Вам успіхів! 

 

   При написанні статті використані матеріали infobox.prozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку