Увага! Зміна ЕЦП на КЕП

29.10.2020 16:30
0
Поділитися на facebook
Поділитись
hhg

   ЕЦП 07.11.2020  НЕ використовується

   Відповідно до Закону України “Про електронні довірчі послуги”  (починаючи з 7 листопада 2020 року потрібно використовувати КЕП і в кого ще є ЕЦП, їм потрібно замінити на КЕП.

   Згідно пункту 5 розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про електронні довірчі послуги» електронний цифровий підпис та посилений сертифікат відкритого ключа, що його підтверджує, використовуються користувачами електронних довірчих послуг, які продовжують їх обслуговувати як кваліфікований електронний підпис та кваліфікований сертифікат електронного підпису. 

    Що зміниться?

   Починаючи з 7.11.2020 року усі державні установи та підприємства повинні використовувати тільки КЕП з спеціальними програмами (апаратно-програмними засобами) задля збереження захисту своїх даних. 

   Власники бізнесів після 07.11.2020 МАЄ право використовувати КЕП на основі кваліфікаційних сертифікатів відкритих ключів до 31.12.2021. 

   На сьогоднішній день, відомим для нас апаратно-програмним засобом є – токен. 

   Токен — це спеціальний флеш-накопичувач, затверджений Держслужбою спецзв’язку, який має свій інвентарний номер. 

  • під час підписання документів сервіс електронного документообігу зчитує не лише файл КЕП, а й перевіряє носій, на якому він зберігається;
  • існує обмеження на кількість введень паролю (зазвичай дозволяється повторно вводити пароль до 7 разів).

   ЗУ набрав чинності 07.11.2018 року, тому ЕЦП не може бути використаний з 07.11.2020 року

    Відповідно до абз.1 ч.2 ст.17 ЗУ, електронна взаємодія фізичних та юридичних осіб, яка потребує:

  • відправлення,
  •  отримання, 
  • використання та постійного зберігання за участю третіх осіб електронних даних, аналоги яких на паперових носіях повинні містити власноручний підпис відповідно до законодавства, 
  • автентифікацію в складових частин інформаційних систем, в яких здійснюється обробка електронних даних. 

   Це все повинно здійснюватися з використанням кваліфікованих електронних довірчих послуг.

    Звертаємо Вашу увагу, що згідно абз.2 ч.2 ст.17 ЗУ, органи державної влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації державної форми власності, державні реєстратори та інші уповноважені державою організації для засвідчення чинності відкритого ключа використовують лише кваліфікований сертифікат відкритого ключа, а для реалізації повноважень застосовують виключно засоби кваліфікованого електронного підпису чи печатки, які мають вбудовані апаратно-програмні засоби. 

   ЗУ розмежовує дві дії, які можуть вчинятися держ. органами з КЕП

  • засвідчення чинності відкритого ключа – тут використовується ЛИШЕ кваліфікований сертифікат відкритого ключа.
  •  для реалізації повноважень, спрямованих на набуття, зміну чи припинення прав фізичної або юридичної особи – використовується КЕП ВИКЛЮЧНО з вбудованими засобами захисту.

   Якщо порівнювати звичайну флешку та токен, то звичайно токен використовувати набагато краще, адже тут Ви впевнені, що інформація буде на 100 % захищена. 

   Флешка такого захисту НЕ забезпечує, адже НЕ має вбудованих апаратно-програмних засобів, що забезпечують захист записаних на ньому даних від несанкціонованого доступу, безпосереднього ознайомлення із значенням параметрів особистих ключів та їх копіювання.

   Ми рекомендуємо Вам використовувати тільки “захищені носії інформація”, такі як токен, або ж будь-які інші, які мають такі ж характеристики. 

   КЕП можна отримати в будь-якому обраному акредитованому центрі сертифікації ключів.


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку