Утилізація медичних відходів

26.01.2021 16:39
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия (5)

   На рахунок теми коронавірусу ми писали вже багато, особливо про закупівлі засобів індивідуального захисту. Звичайно, з початком пандемії коронавірусу значно підвищилась кількість закупівель на катетори, шприци, маски, але що ж трапляється з ними після використання?

   Відповідно до Закону медичні відходи є небезпечними, тому просто вивезти їх на смітник неможливо, то що ж тоді з ними роблять?

   З початком пандемії коронавірусу кількість медичних відходів збільшилась вдвічі, але не всі відходи утилізують відповідно до ліцензійних умов. 

   Держекоінспекція запланувала проведення позапланової перевірки суб’єктів господарювання у сфері поводження з медичними відходами. Ми з нетерпінням чекаємо результатів цих перевірок, особливо рекомендуємо перевірити найбільші підприємства. 

   Ми провели аналіз того, як цього року за коронавірусною процедурою купували послуги з утилізації медичних відходів. Що ж з цього вийшло, читайте нижче. 

   Послуги із поводження з медичними відходами КМУ додав до переліку того, що можна купувати за процедурою COVID-19 тільки 1 грудня, але послуги для утилізації почали закуповувати ще до 10 грудня. Мова йде про збирання, перевезення, оброблення та утилізацію медичних засобів. 

   Замовники уклали 51 договір за процедурою COVID-19 на понад 1 млн грн. Багато з цих процедур були вартістю до 50 тисяч гривень і були укладені напряму, а отже не було позначки COVID. Також є випадки, коли мали провести спрощені закупівлі, а н напряму, тому на таких Замовників можуть накласти штрафи від 25 до 51 тис. грн. 

   Згідно аналізу, станом на 12 січня в Україні уклали 104 коронавірусні договори на закупівлю послуг з утилізації медвідходів вартістю більш, ніж 3 млн грн ,але це не є велика сума, порівнюючи з масштабами країни. 

   Які підприємства закуповували ці послуги?

   Одна із найбільших компаній в Україні, послугами якої користуються багато підприємств, а особливо в Одеській області НВК УкрЕкоПром. Їх послуги закупили вартістю 1,6 млн гривень. Це одна з перших компаній, яка отримала ліцензію на утилізацію медичних відходів ще в 2016 році. 

   Але є одна неприємна історія, яку пов’язують з цим підприємством.  Компанію підозрювали в забрудненні навколишніх земель, а саме транспорт, який «Укрекопром» найняв для перевезення забрудненої хімікатами води, злив рідину в Миколаївській області на непризначеній для цього території.

   Але, незважаючи на цей інциндент, компанія є однією з найбільших постачальників в Україні послуг по утилізації відходів. Послугами цієї компанії також користуються 12 регіонів країни. 

   Варто зазначити також про інші підприємства, послугами якими користуються по всій Україні, сюди входить:

  1. ТОВ «Екологічні переробні технології» продало своїх послуг по Україні на 245,58 тисячі гривень.
  2. Також частку за утилізацію медичних відходів має й ТОВ «А-Енерго», яке підписувало ковідні контракти із замовниками Донецької, Запорізької та Херсонської областей.
  3. ТОВ «Екорадіоконтроль» продало свої послуги здебільшого для Волинської обласної клінічної лікарні, але відповідної ліцензії на утилізацію медичних відходів не має. Тому в договорах передбачає перевезення та збереження зібраного сміття, знищенням же якого буде надалі займатись інше підприємство, але за кошти «Екорадіоконтролю». 
  4.  ТОВ «Укрмітбест», які свої послуги надає для медзакладів Білої Церкви та Києва на суму 146,44 тисячі гривень. Фірма спеціалізується на «збиранні небезпечних відходів».
  5. ТОВ «Еко Нова», яке теж продає свої послуги більше ніж на сотні тисяч гривень, але раніше, у 2017 році за ліцензійних умов вже втрачала право на провадження господарської діяльності зі здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами. Але ситуація вирішилась, тому компаній працює зараз.
  6. ТОВ «Олестас Еко» з міста Черкаси. Власник – Олександр Чуприна, який окрім бізнесу бере активну участь в політичному житті регіону та навіть тричі балотувався до Верховної Ради України.

  

   Порівнюючи з минулим роком, закупівель по утилізації відходів стало значно більше, але, можливо, раніше тако закуповували ці послуги, але не зазначали це в своїх звітах. Наприкінці листопада 2020 року такі закупівлі стало можна проводити за ковідною процедурою. 

   Ми розуміємо, що кількість коронавірусних закупівель зростає, т ми радимо Вам дуже обережно підходити до вибору Постачальника, щоб точно знати, що у Вас буде безпечна співпраця. 

   Наразі  Державна екологічна інспекція України  перевіряє підприємства, і завдяки системі електронних закупівель Prozorro це робити значно простіше, тому ми з радістю з ними співпрацюємо та раді допомогти, щоб Ви могли купувати такі послуги та бути впевнені, що все буде безпечно. 

 

   При написанні статті використані матеріали dozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку