Україна стала лідером міжнародного рейтингу прозорості публічних закупівель

18.08.2020 08:00
0
Поділитися на facebook
Поділитись
89834845_2682337922036724_7596313488826302464_o

     Україна  стала лідером серед рейтингу прозорості публічних закупівель.

     Українська система публічних закупівель посіла перше місце у рейтингу прозорості публічних закупівель (Transparent Public Procurement Rating), який проводить Грузинський Інститут з розвитку свободи інформації (IDFI) спільно з партнерськими організаціями. Україна набрала 97, 05 балів зі ста можливих. Ця система спеціально створена для того, щоб відслідковувати законодавство держзакупівель та прозорість процесів у різних країнах світу (наразі це 39 країн). 

      Ще нещодавно Україна посідала друге місце у цьому рейтингу, але нова редакція Закону “Про публічні закупівлі” змінила свою справу, і тепер Україна на першому місці. 

   Institute for Development of Freedom of Information спільно з партнерськими організаціями проводить рейтинг країн. Він оцінює законодавство держзакупівель та прозорість процесів за 64 показниками.

      Цьогоріч Україна отримала статус з найпрозорішою сферою публічних закупівель за всіма 64 показниками.  Разом з Департаментом сфери публічних закупівель Мінекономіки Україна продовжить відстоювати свою прозорість. Але, прозорість – це тільки одна з важливих компонентів ефективного використання коштів платників податків.

      Звичайно, перше місце у рейтингу – це велике досягнення, але це не означає, що потрібно зупинятися, а навпаки працювати наполегливіше.

      Перше, над чим Україна продовжить працювати – це діджиталізація публічних закупівель, адже оцифрування – це наше майбутнє.

      По-друге, правила для чесних закупівель не матимуть сили без санкцій за їх недотримання. Україна буде працювати над тим, щоб Держаудитслужби перевіряли усі публічні закупівлі, але зараз, за останніми дослідженнями, аудитори перевіряють тільки 0,2 % закупівель. Тому ми будемо працювати над покращенням та ефективністю цього процесу. 

      Висновок один, Україна і надалі продовжить оптимізовувати роботу публічних закупівель, продовжить вдосконалювати електронний документообіг, встановить чіткі критерії оцінки ефективності контролю в сфері закупівель. Отож, продовжуємо працювати і надалі! 

 

     При написанні статті використані матеріали https://www.facebook.com/prozorro.gov.ua

   


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку