Тестування уповноважених осіб та інші зміни в сфері публічних закупівель

18.10.2021 12:14
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия (43)

Уповноважена особа — історія, в напрямку якої ми рухаємось до 1 січня 2022 року. З 2016 року започаткування саме цієї можливості як форми проведення закупівель. Потім — перехід вже до певних способів визначення уповноважених осіб. І тепер більш імперативна історія: прощання з таким організаційним способом закупівель як тендерні комітети. 

Як призначається УО:

  • Покладанням обов’язків на працівників із штатної чисельності замовника, як додаткового навантаження із відповідною доплатою
  • Введенням до штатного розпису окремої посади
  • Укладенням трудового договору (контракту)

 

Законодавством не обмежена кількість уповноважених осіб. Будь-який замовник може визначити ту кількість УО, яку вважає за потрібне. Як правило, це залежить від загального навантаження – складності, вартості і кількості закупівпель. Головне, щоб всі УО не перетиналися в межах одного і того ж тендеру. 

А яким чином замовник розподілить тих чи інших осіб — це вже на його розсуд замовника.

Нагадаємо, що для того, щоб бути уповноваженою особою, потрібна вища освіта та успішно пройдене тестування.

Як проходитиме тестування

  • 60 хвилин на відповіді
  • 50 запитань обраних випадковим чином з 4 варіантами відповідей
  •  необхідно мінімум 30 правильних відповідей
  •  можливість повторної здачі тесту

Як часто проходити тестування?

Нерідко виникають питання, як часто потрібно проходити тестування, що буде надалі чи буде воно змінюватись. 

У Наказі Мінекономіки “Про затвердження примірного положення про уповноважену особу” №40 від 08.06.21 передбачено, що уповноважений орган буде здійснювати актуалізацію тестового питання відповідно до змін у законодавстві. Зміни можуть бути у разі набрання чинності нової редакції Закону. 

З 1 січня 2022 року уповноваженій особі неможливо буде працювати в електронній системі закупівель, якщо вона не пройде тестування. 

У поточному році розпочинати закупівлі на наступний рік можна без тестування, для їхнього завершення в наступному році тестування обов’язкове. 

Що потрібно для тестування?

  •  Кваліфікований цифровий підпис (КЕП)

або 

  •  удосконалений цифровий підпис (УЕП)

 

Потрібно вставити свій підпис або вибрати файловий носій – тоді система автоматично зчитає з вашого ключа ідентифікаційний код. До коду і будуть прив’язані результати тестування. Після того, як ви введете свій електронний ключ, у вас з’явиться можливість розпочати таке тестування. 

В процесі тестування ви зможете бачити всі запитання, які для вас обрала система. Відповідати на них ви можете у будь-якому порядку. 

Для того, щоб завершити тестування, вам потрібно буде ще раз накласти електронний підпис. Цим ви підтвердите, що саме ви проходили це тестування. Після цього ви одразу отримаєте результати.

Завершивши тестування, ви можете переглянути свої відповіді, щоб зробити висновки або звернути увагу на помилки, які були допущені у процесі. Також в системі буде відображатися, скільки часу залишилось до наступної спроби. Тестування можна складати безліч разів незалежно від його результатів — вся історія тестувань зберігається. 

Часто виникає питання: що робити, якщо УО декілька? Чи кожна УО має пройти таке тестування? Насправді, на майданчиках по-різному організовані кабінети УО. Це може бути або один кабінет замовника і, залежно від логіну і паролю, різні ролі у різних осіб, які працюють у цьому кабінеті. Або може бути декілька окремих кабінетів. В обох випадках система вимагатиме перевірки наявності проходження тестування. Незалежно, яка кількість у вас уповноважених осіб, кожна з них обов’язково має пройти таке тестування. Наприклад, у випадку, коли є особи, які призначені виконувати обов’язки уповноваженої особи в період її відпустки чи відрядження — такі люди також мають пройти тестування. Люди, які заміщають УО, також мають підтверджувати свій рівень знань проходженням тестування.

 

Джерело 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку