Темні закупівлі Київміськсвітла

20.12.2021 12:30
0
Поділитися на facebook
Поділитись
appointment-booking-with-smartphone-woman_23-2148571659

В останні роки на вулицях Києва активно оновлюється освітлення, особливо на великих автомагістралях. Мережі зовнішнього освітлення стають більш сучасними й зручними для учасників дорожнього руху, підвищується безпека і досягається економічний ефект. Економити кошти міського бюджету має не сам ремонт, а заміна світильників на енергозберігаючі — ртутні і натрієві на світлодіодні. Останні краще світять, довше служать і в рази економлять споживання електроенергії.

Цю сферу регулює “Міська цільова програма зовнішнього освітлення міста Києва на період 2019-2022 років”. Бюджет програми на чотири роки — 2,72 млрд грн, з яких 1,76 млрд грн — кошти місцевого бюджету, а 0,96 млрд грн — інших джерел (держбюджету або займ). Програму  реалізує департамент транспортної інфраструктури КМДА, якому підпорядковане КП “Київміськсвітло”. Це підприємство є балансоутримувачем усіх мереж зовнішнього освітлення міста і, відповідно, замовником робіт із їхнього оновлення.

Судячи зі звіту про виконання програми в 2020 році, саме капремонт вуличного освітлення і заміна світильників є найбільш успішним напрямом роботи Київміськсвітла. Минулого року провели робіт на 326 млн грн замість запланованих 146 млн грн.  Якщо рахувати в світильниках, їх замінили 6515 замість 2666. І змогли на цьому зекономити: запланована вартість одного ліхтаря була 55 тис. грн, а фактична — менше 50 тис. грн. 

Ці успіхи КП компенсувало тим, що не виконало інші заплановані пункти програми. Підприємство взагалі не замінювало ліхтарі в парках і скверах, не будувало мереж освітлення транспортних магістралей, не проводило капремонтів мереж архітектурно-декоративного освітлення. Прибудинкових територій також майже не торкалося — опрацювали 4 об’єкти, 93 в плані.

Невдовзі після звіту про роботу КП міський голова Віталій Кличко дав доручення провести його позаплановий аудит. Що й зробив департамент внутрішнього фінансового контролю і аудиту, який в досить стислі терміни — всього півтора місяця — підготував «Оцінку діяльності КП “Київміськсвітло” з питань дотримання законодавства під час проведення тендерних процедур та виконання договірних зобов’язань за 2019-2020 роки»

Під час перевірки та аналізу роботи Київміськсвітла за 2019-2020 роки було охоплено закупівлі на 262,4 млн грн. І з цієї суми виявили порушень, які призвели до втрат, на 0,5 млн грн. Водночас аудитори зафіксували порушення на 27 млн грн, які не призвели до втрат. І відзначили неефективне використання коштів з оціночними втратами 16,8 млн грн.

Для капремонтів із заміною світильників закуповують не лише світлодіодні лампи, а й опори ліхтарів. Спеціалісти Київекспертизи перевірили вартість робіт по 31 об’єкту капремонту і дійшли висновку, що опори зовнішнього освітлення висотою 8-10 м придбали за цінами, що на 46-60% вищі за ринкові. Отже, експерти вважають, що загальна сума втрат на закупівлі опор становила 16,8 млн грн. Або 9,9% від вартості всіх перевірених робіт.

Тонкощі енергоспоживання

Аудитори виявили випадок так званої “упущеної вигоди” через неефективне використання комунальних ресурсів.

У 2020 році КП “Київміськсвітло” закупило електроенергії для живлення мереж зовнішнього освітлення на 134,8 млн грн. Аудитори з’ясували, що 520 із 1485 підключених об’єктів споживають понад 50 000  кВт·год на рік. На них припадає 60% загального обсягу використаної електроенергії. Аудит радить обладнати ці об’єкти системами погодинного обліку електроенергії, щоб надалі економити на закупівлях ресурсів.

На ринку електроенергії зараз є два типи непобутових споживачів — “А” і “Б”. “А” — це група підприємств, майданчики яких обладнані автоматизованими системами зчитування даних електроспоживання. Найпоширеніша з таких систем – АСКОЕ – автоматизована система комерційного обліку електроенергії. Вона погодинно фіксує показники споживання і передає дані з лічильників підприємства на власний сервер та сервер енергопостачальної компанії. Тож надалі підприємства групи “А” можуть враховувати погодинні ціни на електроенергію, коригувати свої витрати на неї та отримувати вигідніші тарифи. 

До групи “Б” належать всі інші споживачі, не обладнані. А також київське КП освітлення.

Тому у своїх висновках аудитори радять підприємству звернути увагу на це упущення і наводять такі розрахунки:

Вартість обладнання АСКОЕ 520 точок, які споживають 60% електроенергії, становитиме 10,5 млн грн. Ліхтарі переважно працюють вночі, коли тариф на електроенергію дешевший. Якщо АСКОЕ фіксуватиме час споживання, вдасться зменшити витрати на освітлення. На думку експертів, ця економія для “Київміськсвітла” може складати приблизно 13% на рік. Минулоріч це було б 8,1 млн грн. І тому термін окупності для облаштування 520 об’єктів системами АСКОЕ становитиме лише 1,5 роки.

 

Автор статті – Леся Падалка 

Джерело 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку