Страхування медпрацівників від Covid-19

12.02.2021 17:14
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия (4)

   7 травня Верховна Рада ухвалила Закон «Про страхування медичних працівників від COVID-19». Та, нажаль, саме інфікування коронавірусом цей захист не покриває. Лікарі можуть отримати страхові виплати лише у випадку смерті або набуття інвалідності через коронавірусну хворобу. Держава визначила наступні суми виплат для медичних працівників: 

  • 630 тисяч гривень — III група інвалідності
  • 735 тисяч гривень — II група 
  • 840 тисяч гривень  — І група
  • 1,5 мільйона гривень — виплати родині медика у разі летального випадку 

   Але процедура отримання державних коштів виявилась відверто складною. Для отримання  компенсації потрібен був висновок розслідування комісії, яка складалася з Державного управління з питань праці, роботодавця та представників обласного Фонду соціального страхування. Саме така комісія приймала рішення – чи міг медичний працівник захворіти на робочому місці, або випадок захворювання не є страховим. В залежності від важкості випадку, такі розслідування могли тривати від 5 до 15 робочих днів. 

   Тож у багатьох випадках рідні померлих не можуть довести, що медики заразилися COVID-19 на роботі. 

   Страхування в Prozorro

   Згідно підрахунків Dozorro, застрахувати усіх медиків України, які працюють з хворими на COVID-19, можливо було б менше, ніж за 30 млн грн. Це вартість ремонту однієї дороги міського значення. Але подібна державна програма чомусь досі не організована, а закупівлі страхування навіть не включені до переліку послуг, які можна купувати за коронавірусною процедурою.

   Ще до ухвалення Закону про страхування медичних працівників, деякі заклади охорони здоров’я почали самостійно страхувати працівників на випадок інфікування COVID-19. Забезпечити такий захист можуть благодійні організації, волонтери та бізнес.

   Наразі відомі реальні приклади такого страхування. У Львівській області запровадили власну програму страхування лікарів. У спеціально створений стабілізаційний фонд кошти збирали переважно благодійними внесками від бізнесу і громадян. Така програма допомогла застрахувати від COVID-19 понад 5 000 медпрацівників Львівщини.

   У 2020 році медичні заклади застрахували 28 828 своїх працівників, закуповуючи послуги через Prozorro. Найбільше медиків захистили у Миколаївській (4 042), Сумській (3 927) і Вінницькій (3 500) областях. Найменше — у Кіровоградській (77) та  Хмельницькій (98) областях.

   Наприкінці року не лишилося жодної області, де лікарні не купували через Prozorro таких послуг, хоча ще в жовтні у Хмельницькій і Харківській областях не було жодного застрахованого від коронавірусу медика. 

   Півроку тому Кабінет Міністрів України затвердив постанову, яка регулює страхові виплати хворим чи померлим від COVID-19 медпрацівникам. Такі виплати медпрацівники або їх сім’ї можуть отримати через Фонд соціального страхування України. Заголом державою було виділено 233 мільйони гривень.

   За 2020 рік було виплачено  56,8 млн грн сім’ям 36 померлих медичних працівників. Ще 5,99 млн грн виплатили 9 медикам, які внаслідок ускладнень від COVID-19 отримали інвалідність. Взагалі, з початку епідемії було відомо про 236 медиків, які померли від коронавірусу, внаслідок виконання своїх робочих обов’язків. Ці випадки продовжують розглядати, але поки що виплат здійснено небагато. Нагадуємо, що у випадку смерті лікаря, його сім’я має отримати компенсацію у розмірі 750 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (близько 1,6 мільйона гривень), а у випадку отримання інвалідності – 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

    Але, як ми зазначали вище, процедура фактичного отримання державних коштів виявилася реально складною. і в багатьох випадках лікарі або їх родичі не можуть довести, що іх випадок є страховим.

   Серед родин померлих медпрацівників, які не отримали виплати – сім’я лікаря-хірурга з Черкас – Олега Гайди. У місцевій лікарні чоловік працював 26 років, і цього літа помер від ускладень, що були спричинені коронавірусом. Той факт, що лікар інфікувався на роботі, підтвердили дві комісії Держпраці. Але Фонд соціального страхування із ними чомусь не погодився і тепер оскаржує це рішення в суді.  

   Схожа історія і про лікаря з Почаєва – Івана Венжиновича. Саме його обличчя дивилося на нас із соціальної реклами про вдячність медикам. Іван Венжинович помер наприкінці вересня у лікарні, де раніше сам працював та лікував хворих. Його родина не отримала коспенсацію, оскільки ПЛР-тест показав негативний результат. Але його колеги впевнено стверджують, що він мав усі симптоми COVID-19.

   Наприкінці 2020 року в уряді постало питання  про спрощення процедури надання допомоги родинам, померлих від COVID-19 медиків. Та, нарешті, 5 січня Кабмін затвердив постанову, яка вносить зміни у процедуру розслідування. Тепер їх будуть проводити комісії медзакладів, де працював лікар, без залучення представників Держпраці та Фонду соціального страхування. Урядовці також зменшили строки проведення розслідування, скоротивши їх до 5 днів з моменту створення комісії. Суми виплат тепер також будуть більшими на 50-200 тисяч грн залежно від випадку, оскільки з 1 січня 2021 року підвищився прожитковий мінімум. 

   Чи допоможе це насправді медпрацівникам та їх сім’ям отримати допомогу від держави, у нас буде можлівість оцінити трохи згодом.

   Наразі, на 8 лютого Фонд соціального страхування отримав майже 40 тис. повідомлень про клінічно підтверджені випадки захворювання медичних працівників на COVID-19, з яких 467 — смертельні. 

   Медичний персонал найбільше ризикує заразитися COVID-19, оскільки бореться з вірусом практично щодня. І досить часто у боротьбі із хворобою лікарі жертвують власним здоров’ям, а іноді й життям.

   Хоча в державі і є програма фінансової допомоги медикам та їх родинам, але вона покриває далеко не кожен випадок інфікування. Поки уряд запроваджує нові, спрощені процедури виплат, лікарні змушені звертатися за допомогою до благодійних організацій, волонтерів чи бізнесу, щоб мати можливість самостійно страхувати своїх працівників.

 

 Автор статті – Ярослав Пилипенко  

 При написанні статті використані матеріали dozorro.org 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку